Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Εκτιμήσεις για τα στρατιωτικά σενάρια

Την θέση μας για τα σενάρια που κατασκευάζει το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας την έχουμε εκφράσει.
Ενδιαφέρον όμως έχει να παρακολουθήσουμε τις εκτιμήσεις δημοσιογράφων που εργάζονται σε καθεστηκυία ΜΜΕ στην Τουρκία, όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Επιτελείου ότι το σενάριο δεν είχε καμία σχέση με την ανατροπή της κυβέρνησης, αυτό φαίνεται σοβαρό. Απλώς εντυπωσιάζομαι από το πόσο εξωφρενικό είναι! Αν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το πήραν στα σοβαρά, είμαι απογοητευμένος. Η διάψευση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου δεν ήταν και πολύ πειστική και αυτό διότι η εμπειρία του παρελθόντος μας δείχνει ότι πάντα γίνεται κάποιου είδους προετοιμασία πριν από πραξικοπήματα».

Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, - αναλυτής του CΝΝ Τurk.

«Τα έγγραφα εθνικής ασφαλείας που δημοσιεύθηκαν, ορίζουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι εσωτερικοί εχθροί είναι οι μειονότητες, οι μουσουλμάνοι, το ακραίο Ισλάμ και αυτοί που θέλουν να διαιρέσουν τη χώρα (οι Κούρδοι). Είναι σαφές ότι βλέπουν τους συμπατριώτες τους ως εχθρούς. Με αυτή τη λογική, είναι οι Τούρκοι πολίτες αυτοί που πρέπει να εξουδετερωθούν. Το σενάριο αποδεικνύει, ότι προτιμούν να λύνουν τα εσωτερικά προβλήματα με τις δικές τους μεθόδους και χρησιμοποιούν την εξωτερική πολιτική για να προκαλέσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό. Διότι, ως σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν μπορεί να προκαλέσει πόλεμο. Ωστόσο με την προσπάθεια να προκληθεί ένταση στο Αιγαίο, αποδεικνύεται ότι προσπαθούν να κάνουν εσωτερικές “ρυθμίσεις” με στρατιωτικά άδικες μεθόδους».

Τζελάλ Μπασλανγκίτς, - δημοσιογράφος

«Το σχέδιο είναι μόνο το πιο πρόσφατο μιας σειράς από απόπειρες πραξικοπημάτων από το 2003 και αφορά την έρευνα για την οργάνωση Εργκένεκον. Το σενάριο είναι αξιόπιστο. Η τουρκική ιστορία από το ΄50 και μετά είναι γεμάτη από συνωμοσίες για πραξικοπήματα. Ακόμη και πρόσφατα, πολλές συνωμοσίες με παρόμοια και φαινομενικά απίστευτα σενάρια αποκαλύφθηκαν. Οι συνωμοσίες υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας σειράς από χούντες στις τάξεις του Στρατού.
Θυμίζω ότι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ έχει πει επανειλημμένα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα γίνουν το λιμάνι όσων είναι ενάντια στη δημοκρατία και τους νόμους».

Σαχίν Αλπάι, αρθρογράφος της εφημερίδας «Ζαμάν» και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: