Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Μια απ' τα ίδια

Το γενικό επιτελείο της Τουρκίας χαρακτήρισε το σχέδιο προβοκάτσια που αποκαλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως σχέδιο σεμινάριο για στρατιωτικές ασκήσεις.

Καταρχήν, πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ούτε είναι το πρώτο αλλά ούτε και το τελευταίο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεκάδες τέτοια σχέδια έχουν αποκαλυφθεί, μερικά από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από τον αρχηγό των στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο τουρκικός στρατός δεν είναι τόσο αθώος για να αμφισβητήσει κανείς ότι είναι όντως ένα σχέδιο σεμινάριο. Για άλλη μια φορά δείχνει τη γελοιότητα του ο τουρκικός στρατός. Ας να μην συζητήσουμε την ιστορία του τουρκικού στρατού εις βάρος των εργατών και εργαζομένων, των λαών και μειονοτήτων της Τουρκίας, τα πραξικοπήματα, τις φυλακίσεις των εκατοντάδων χιλιάδων, βομβαρδισμοί των χωριών, δολοφονίες χιλιάδων επαναστατών, διανοούμενων, τα βασανιστήρια, κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κλείσιμο των κομμάτων και οργανώσεων, απαγόρευση περιοδικών και εφημερίδων κ.λπ.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις έδειξαν ότι το τουρκικό επιτελείο έχει οργανώσει και έχει υλοποιήσει ένα σωρό σχέδια ως προβοκάτσια αλλά και σχέδια που αφορούν το μέλλον.
Τι πάει να πει ότι το τελευταίο σχέδιο ήταν σεμινάριο; Σεμινάριο που έχει στόχο τους λαούς της Τουρκίας; Σεμινάριο για τη σύλληψη 200.000 κόσμου; Σύλληψη των δημοσιογράφων; Τα σεμινάρια γίνονται για προετοιμασία που κάποια στιγμή υλοποιούνται.

Δεν είναι σεμινάριο αλλά είναι η πραγματική εικόνα της Τουρκίας. Καταρχήν, το τουρκικό σύνταγμα και οι νόμοι για τις εσωτερικές υπηρεσίες του στρατού τονίζουν ανοικτά και σαφή ότι ο στρατός έχει δικαίωμα να διασφαλίσει την τουρκική δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ο τουρκικός στρατός κινείται μέσα στο νόμιμο πλαίσιο που προέρχεται απ’ τους νόμους και το σύνταγμα.

Φυσικά, ο στρατός πριν πραγματοποιήσει κάποια εξέλιξη πρώτα ετοιμάζει το έδαφος. Οι κυρίαρχες τάξεις πάντοτε χρησιμοποιούσαν τον παράγοντα του εξωτερικού εχθρού. Γιατί ο εθνικισμός, ρατσισμός, προπαγάνδα εξωτερικού κινδύνου πάντοτε πιάνει έδαφος. Εάν δεν ήταν έτσι γιατί άραγε να χρειαστεί να σχεδιάσουν έστω και για σεμινάριο ένα θερμό επεισόδιο με μια γειτονική χώρα ή κατάρριψη αεροπλάνων κ.α.;

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο μεγαλύτερος εχθρός του καθεστώτος της Τουρκίας είναι οι λαοί, οι μειονότητες και οι εργαζόμενοι. Όλα αυτά τα σχέδια έχουν σκοπό τη σύντριψη του αγώνα του κουρδικού λαού, του αγώνα των εργατών και εργαζομένων για τη δημοκρατία, της νεολαίας για ένα ασφαλές μέλλον κ.α. Αλλά η άλλη όψη είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των παραδοσιακών κυρίαρχων δυνάμεων και μιας μερίδας της αστικής τάξης. Ποιος θα είναι ο κυρίαρχος. Και οι δύο μεριές παίρνοντας τους λαούς απέναντί τους, χτυπώντας τον αγώνα των εργατών και εργαζομένων προσπαθούν να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Ούτε ο τουρκικός στρατός έχει αποκτήσει προοδευτικό χαρακτήρα ούτε η κυβέρνηση του Ερντογάν παίρνει το μέρος της δημοκρατίας.

Βέβαια, ούτε κάποιο συμφέρον έχει ο εργάτης και εργαζόμενος, οι λαοί και οι μειονότητες της Τουρκίας απ’ αυτή την υπόθεση. Ακριβώς το αντίθετο. Ο αγώνας για μια ανθρώπινη κοινωνία, ανεξαρτησία και δημοκρατία έχει στόχο και τα δύο στρατόπεδα που είναι εχθροί των λαών της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: