Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ενοχλημένο από τις αποκαλύψεις το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας

Φανερά ενοχλημένο το στρατιωτικό κατεστημένο από ις καθημερινές αποκαλύψεις που παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας ζσετικά με την περίπτωση οργάνωσης πραξικοπήματος από την ηγεσία του Στρατού, το 2003, με το κωδικό όνομα «σχέδιο Βαριοπούλα», προσπαθεί να τις υποβαθμίσει.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις, που έκανε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ.

Ο Μπασμπούγ δήλωσε σχετικά: «Έως σήμερα έχουν διεξαχθεί 61 έρευνες σχετικά με διαρροές, και από αυτές οι εννιά πήραν μορφή δικαστική. Η μία ολοκληρώθηκε και ένας αξιωματικός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποπέμφθηκε. Υπάρχουν άλλοι δέκα αξιωματικοί διαφόρων βαθμών που κρατούνται. Αισθάνομαι ντροπή, αλλά είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω τον όρο. Τον τελευταίο καιρό, το πραξικόπημα και οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος έχουν εξελιχθεί σε κύριο θέμα της επικαιρότητας. Είμαστε πολύ ενοχλημένοι από τους ισχυρισμούς αυτούς. Το ερώτημα που πρέπει να διατυπωθεί είναι ποιοι ωφελούνται από την αναπαραγωγή των ισχυρισμών περί πραξικοπήματος».

Ξέρουμε από το παρελθόν τι κατάληξη έχουν αυτές οι έρευνες. Το βασικό όμως είναι ότι ο Τούρκος στρατηγός εξέφρασε την ενόχληση του όχι γιατί γίνονται τέτοια σχέδια αλλά γιατί αποκαλύπτονται!

Το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς που υπάρχει σήμερα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα στην Τουρκία, αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες αποκαλύψεις του θέτουν εμπόδια στις πολιτικές του επιλογές να παρουσιάσει "ευρωπαϊκό πρόσωπο" κι αυτός είναι ο λόγος που αντιδράει με τέτοια σφοδρότητα στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: