Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ο αγώνας των καπνεργατών συνεχίζεται

Οι καπνεργάτες εδώ και 35 μέρες βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους και αντιστέκονται δυναμικά ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου.

10.000 καπνεργάτες όταν είχαν ξεκινήσει την απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καπνοβιομηχανίας, ο πρωθυπουργός της Τουρκία είχε τονίσει ότι «όλοι όλοι είναι 500». Οι 10.000 εργάτες απ’ όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν μαζεύτηκαν στην πρωτεύουσα, στην Αγκυρα, και εδώ και 35 μέρες σε καθημερινή βάση δίνουν αγώνες.

Οι καπνεργάτες είχαν αποφασίσει τριήμερη καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Turk-is. Παρόλη την κρατική τρομοκρατία και τις αρνητικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και τις αποπροσανατολιστικές εκπομπές και ειδήσεις των ΜΜΕ, δεν έσκυψαν το κεφάλι, μέσα στις βροχές και το κρύο κοιμήθηκαν πάνω στις κούτες.

Ενώ την Κυριακή στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε κεντρική συγκέντρωση των καπνεργατών. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν αριστερά κόμματα όπως το Κόμμα Εργασίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας. Η συμμετοχή των εκατοντάδων εργατικών σωματείων ήταν καθοριστική και ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 100.000.
Επί ώρες συνεχίστηκε η συγκέντρωση και οι εκπρόσωποι των καπνεργατών τόνισαν ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και καταδικάζει τους εργάτες και εργαζόμενους σε πείνα και φτώχεια. Οι εργάτες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του κεφαλαίου και δεν θα περάσει η ιδιωτικοποίηση της καπνοβιομηχανίας. Προς την ίδια κατεύθυνση έκαναν δηλώσεις οι εκπρόσωποι διαφόρων σωματείων και τόνισαν ότι ο μαζικός αγώνας θα οδηγήσει τους εργάτες σε νίκη.

Κατάληψη της Συνομοσπονδίας


Οι εργάτες στην συγκέντρωση συνεχώς φώναζαν σύνθημα για γενική απεργία και καλούσαν τη Συνομοσπονδία να πάρει απόφαση για γενική απεργία. Όμως ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Turk-is Μουσταφά Κουμλού στην ομιλία του δεν ανέφερε τίποτα για τη γενική απεργία. Τότε οι εργάτες ανέβηκαν στην εξέδρα, πήραν το μικρόφωνο και τόνισαν ότι δεν θέλουν μία Συνομοσπονδία συμβιβασμένη αλλά εργατική. Ο Κουμλού και η παρέα του πρόλαβαν ίσα ίσα να μπουν στη Συνομοσπονδία. Οι εργάτες προχώρησαν για λίγες ώρες σε κατάληψη της Συνομοσπονδίας και για άλλη μία φορά την κάλεσαν να πάρει απόφαση γενικής απεργίας.

Οι εργάτες έχουν πάρει απόφαση να μην φύγουν απ’ την Αγκυρα και να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Σε καθημερινή βάση τα εργατικά σωματεία, αριστερά κόμματα και οργανώσεις βρίσκονται στο πλάι των καπνεργατών.
Εν τω μεταξύ αρκετοί πυροσβέστες που πρόσφατα απολύθηκαν ένωσαν τη φωνή τους με τους καπνεργάτες.

Δυναμική συμπαράσταση ήρθε και απ’ τους εργάτες βιομηχανίας ζάχαρης. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για την ιδιωτικοποίηση των εργοστασίων ζάχαρης. Οι εργάτες τονίζουν ότι θα ακολουθήσουν τους καπνεργάτες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ερντογάν Μπουλέντ Αρίντς ομολόγησε ότι η κυβέρνηση φοβάται απ’ την αντίδραση των εργατών «δεν φοβόμαστε απ’ την αντιπολίτευση των κομμάτων που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν δύναμη στη Βουλή, όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η κοινωνική αντίδραση που εκφράζεται απ’ τους εργάτες, απ’ τις οικογένειες των εργαζομένων, τους νέους και τα παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: