Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Στερνό αντίο στον Δημήτρη Μητροπάνο


Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο ξαφνικός χαμός του Δημήτρη Μητροπάνου και όπως ήταν φυσικό όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων συμπεριέλαβαν αφιέρωμα για την πορεία αυτού του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη και ανθρώπου.
Το βίντεο που παραθέτουμε είναι από την τηλεόραση του Αλφα. Παράλληλα δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ και την σχετική ανακοίνωση της Ανταρσύα για τον θάνατο του Δ. Μητροπάνου.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου toy KKE για τον θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου

Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε γνήσιος και ξεχωριστός λαϊκός τραγουδιστής. Παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που διώχθηκαν σκληρά από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναγκάστηκε να βγει πολύ νωρίς στη βιοπάλη αναζητώντας μεροκάματο.

Έχοντας αυτά τα βιώματα τραγούδησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τα βάσανα του λαού και κέρδισε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Με τη δωρική του φωνή και την ξεχωριστή του ερμηνεία πλούτυνε το λαϊκό τραγούδι.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις είχε. Το ΚΚΕ εκφράζει την βαθιά του λύπη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ

Όταν η ανάγκη γίνεται ιστορία «Έφυγε» σήμερα από κοντά μας η μεγάλη φωνή του λαϊκού πενταγράμμου, ο σπουδαίος καλλιτέχνης κι άνθρωπος Δ. Μητροπάνος. Στα τραγούδια του βρήκαν έκφραση οι αγώνες, οι έρωτες, η ιστορία, η περηφάνια και η μυθολογία της εργατικής τάξης, η αγωνία ενός ολόκληρου λαού για ζωή. Δίπλα στην Ελλάδα των μνημονίων, της οικονομικής λεηλασίας, της κοινωνικής μιζέριας και πολιτιστικής παρακμής, ο Μητροπάνος θα εκφράζει πάντοτε τη λεβεντιά και την προοπτική που θα μας συντροφεύει ιδιαίτερα σ' αυτή την περίοδο της σκληρής δοκιμασίας.
Οργανωμένος στη νεολαία Λαμπράκη από τα μαθητικά του χρόνια, παρέμεινε μέχρι τέλους κομμουνιστής, παρά τις πικρίες και τους προβληματισμούς του για την πορεία της αριστεράς.

Η προσωπική του διαδρομή, η στάση ζωής και η μεγάλη του συμβολή στο τραγούδι του δίνουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, του εργατικού πολιτισμού και της λαϊκής τέχνης. Θα είναι για πάντα στα χείλη και τη σκέψη του λαού μας, στο δάκρυ και στο γέλιο του, σε όλες εκείνες τις στιγμές που «μετράνε». Όταν η ανάγκη γίνεται ιστορία και η ιστορία γίνεται σιωπή. Αθάνατος στις καρδιές και τη μνήμη μας.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: