Η έκθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2011 της κυβέρνησης του Ερντογάν
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα την έκθεσή του. Η έκθεση δείχνει πως η κρατική τρομοκρατία, δολοφονίες και απαγορεύσεις συνεχίζονται.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν και ο ίδιος σχεδόν σε καθημερινή βάση κάνουν αναφορά για τη Συρία και καταδικάζουν τον Ασαντ για τη δολοφονία των συμπατριωτών του και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έκθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει ότι μόνο πέρσι 57 άτομα δολοφονήθηκαν απ’ την αστυνομία και άλλες κρατικές δυνάμεις χωρίς να καταλογιστούν ευθύνες. Ενώ υπάρχουν 46 ανεξιχνίαστες δολοφονίες. 338 άτομα δολοφονήθηκαν σε συγκρούσεις που είχαν σχέση με το κουρδικό ζήτημα, ενώ 175 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους απ’ τις επιθέσεις που δέχτηκαν λόγω φυλετικού, βιασμού κ.α. Σύμφωνα με την έκθεση το 2011 έγιναν 34.086 περιπτώσεις καταπάτησης των νόμων απ’ το ίδιο το κράτος. Και υπάρχει μεγάλη αύξηση στους θανάτους που αφορούν το κουρδικό ζήτημα.
Το κράτος επιμένει στον πόλεμο με τον κουρδικό λαό
Σύμφωνα με την έκθεση 57 άτομα δολοφονήθηκαν επειδή δεν σταμάτησαν «παρά την προειδοποίηση» της αστυνομίας, ενώ άλλα 57 άτομα δολοφονήθηκαν απ’ τους μισθοφόρους. 76 άτομα στα σύνορα και 190 άτομα τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των θανάτων στις φυλακές ή στα τμήματα είναι 87.
Σύμφωνα με την έκθεση στις συγκρούσεις 154 στρατιώτες, αστυνομικοί ή μισθοφόροι πέθαναν. Ο αριθμός των αγωνιστών που δολοφονήθηκαν είναι 184. Οι θάνατοι που προκάλεσαν οι νάρκες είναι 13.
Αυξήθηκε ο αριθμός δολοφονιών των γυναικών και παιδιών
Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση δολοφονιών των γυναικών και παιδιών εξαιτίας της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έκθεση αναφέρει ότι 63 παιδιά πέθαναν λόγω διάφορων παράνομων πράξεων ενάντια στα παιδιά, ενώ 191 τραυματίστηκαν.
Συνολικά 3.252 άτομα αντιμετώπισαν βασανιστήρια, άγριες επιθέσεις στις φυλακές ή επιθέσεις των ένστολων στις συγκεντρώσεις κ.α. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 12.685 ατόμων, απ’ αυτούς 2.922 άτομα προφυλακίστηκαν. Επίσης έγιναν συλλήψεις 4.400 μεταναστών. Απ’ αυτούς οι 14 έχασαν τη ζωή τους.
Πιέσεις και τρομοκρατία ενάντια τα ΜΜΕ
Σύμφωνα με την έκθεση πάρα πολλές εφημερίδες, περιοδικά, κανάλια και ραδιόφωνα καταδικάστηκαν. 7 εφημερίδες 11 φορές, 9 περιοδικά 16 φορές απαγορεύτηκαν απ’ την κυκλοφορία, ενώ απαγορεύτηκαν και 9 είδη αφισών, 2 πανό και 3 βιβλία. 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 480 τηλεοπτικά κανάλια πλήρωσαν μεγάλο πρόστιμο και απαγορεύτηκαν 27 εκπομπές. Οι κουρδικές εφημερίδες Οζγκούρ Γκουντέμ και Αζαντία Βελάτ και μία σειρά άλλες εφημερίδες και περιοδικά δέχτηκαν επανειλημμένες φορές επιθέσεις της αστυνομίας. Ενώ σε 6.504 διαδικτυακά site εμποδίστηκε η πρόσβαση.
Ο πρόεδρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οζτούρκ Τούρκ Ντογάν δηλώνει ότι η έκθεση δείχνει την φρικτή κατάσταση της Τουρκίας αλλά και το κράτος της αστυνομίας. Στη συνέχεια ο Οζτούρκ τονίζει ότι πρέπει να λυθεί το κουρδικό ζήτημα και να αναγνωριστούν όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Η έκθεση τελειώνει με το εξής αποτέλεσμα των ερευνών. 305 διαδηλώσεις δέχτηκαν τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας και γίνανε αστυνομικές έρευνες σε 173 κόμματα, συνδικάτα, γραφεία κ.λπ., απ’ τα οποία 6 απαγορεύτηκαν.
Σείτ Αλντογάν ανταποκριτής ημερήσιας εφημερίδας Evrensel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου