Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Συνεχίζεται η «σκούπα» εναντίον των στρατιωτικών

Με νέες απειλές εκ μέρους του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την ηγεσία του στρατεύματος και συλλήψεις στρατιωτικών αξιωματούχων, συνεχίστηκε και χτες το σίριαλ των σεναρίων πραξικοπήματος, στην Τουρκία, με αφορμή την υπόθεση της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Εργκένεγκον. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διεμήνυσε προς το στρατό ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων, προειδοποιώντας ότι «αυτοί που κάνουν σχέδια πίσω από κλειστές πόρτες θα πρέπει να συνθλίψουν τη λαϊκή βούληση, να ξέρουν ότι από εδώ και στο εξής θα αποδίδεται δικαιοσύνη».

Παράλληλα ακόμα 18 στρατιωτικοί συνελήφθησαν εκ των οποίων οι περισσότεροι εν ενεργεία, σε ένα δεύτερο κύμα συλλήψεων, ενισχύοντας τη φιλολογία ότι η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ενδέχεται να οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του στρατού, που αυτοαποκαλείται ως ο «θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους». Ο Ρ. Ερντογάν από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες ότι επιχειρεί να αποδυναμώσει το στρατό, προκειμένου να εγκαθιδρύσει «ισλαμικό κράτος», υποστηρίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει είναι «εξομάλυνση της κατάστασης και πρόοδος της δημοκρατίας».

Ωστόσο το ψευτοδίλημμα του «ισλαμικού ή κοσμικού κράτους» χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Τουρκία, για να καλύψει τη διεκδίκηση της εξουσίας από ταυτόσημες αστικές δυνάμεις, που υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα, χρησιμοποιώντας τον φανατισμό και την τρομοκρατία, ανάλογα με την περίσταση.

Την ίδια στιγμή συλλήψεις με την κατηγορία συμμετοχής στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση», σημειώθηκαν σε Ολλανδία και Γαλλία. Στη Γαλλία συνελήφθησαν 11 άνθρωποι με την κατηγορία της στρατολόγησης μελών στο ΡΚΚ, ενώ με την ίδια κατηγορία συνελήφθη και ένας Κούρδος στην Ολλανδία, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: