Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο ηρωικός αγώνας των καπνεργατών

Οι καπνεργάτες της Τουρκίας πάνω από 60 μέρες βρίσκονται σε απεργία και υψώνουν τη σημαία του αγώνα σε καθημερινή βάση.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν μέσα στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης είχε αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση των εργοστασίων επεξεργασίας καπνού και είχε πάρει απόφαση την απόλυση των εργατών.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε τους εργάτες της καπνοβιομηχανίας και ξεκίνησαν σε όλη την Τουρκία και στο Κουρδιστάν κινητοποιήσεις. Τις πρώτες μέρες οι κινητοποιήσεις αυτές συνάντησαν τη σφοδρή επίθεση της αστυνομίας και γενικά της κρατικής βίας. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ενώ χτύπησαν τους εργάτες βάναυσα στους δρόμους.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν έπειτα απ’ αυτή την εξέλιξη ανακοίνωσε ότι τους εργάτες θα τους στείλουν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες με την προϋπόθεση να πάρουν το βασικό μισθό αλλά προσωρινές συμβάσεις.

Φυσικά, αυτή η στάση της κυβέρνησης δεν έπεισε τους εργάτες. Οι επιτροπές που δημιουργήθηκαν στους χώρους δουλειάς με την απόφαση του Συνδικάτου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μία κεντρική συγκέντρωση στην Αγκυρα. Απ’ όλες τις πόλεις μαζεύτηκαν στην Αγκυρα και διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η κρατική τρομοκρατία και εδώ πέρα έδειξε το πρόσωπό της. Εκατοντάδες εργάτες δέχτηκαν την άγρια επίθεση της αστυνομίας και τραυματίστηκαν. Υστερα απ’ αυτή την επίθεση το Συνδικάτο πήρε απόφαση ότι θα παραμείνουν στην Αγκυρα μέχρι να νικήσουν. Σε αυτή τη φάση εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων, δημοκρατικοί φορείς, τα αριστερά κόμματα, νεολαιϊστικές οργανώσεις κ.λπ. συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των καπνεργατών και πραγματοποίησαν μία μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή 100.000 διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση περίμενε ότι οι εργάτες θα διαλυθούν και θα φύγουν στα σπίτια τους. Όμως όχι μόνο δεν διαλύθηκαν αλλά ξεκίνησαν να διαδηλώνουν μπροστά στις Συνομοσπονδίες, να φωνάζουν συνθήματα εναντίων του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και να τους καλούν να πάρουν θέση. Οι τρεις εργατικές Συνομοσπονδίες και η Συνομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων πήραν μία απόφαση για την πραγματοποίηση μιας 24ωρης απεργίας.

Οι εργάτες δημιούργησαν αυτοσχέδιες παράγκες και σκηνές μπροστά στη Συνομοσπονδία Turk-is και δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι μέχρι τέλους να μη διαλυθούν.
Στις 2 Φλεβάρη η κυβέρνηση κάλεσε τον πρόεδρος του Turk-is για διαμεσολαβητή. Όμως ούτε σ’ αυτή τη συνάντηση δεν ικανοποιήθηκαν οι εργάτες από την πρόταση της κυβέρνησης περί αύξησης των μισθών και άμεση καταβολή του εφάπαξ.

Οι Συνομοσπονδίες μαζί με τους καπνεργάτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία η οποία ήταν αρκετά επιτυχής και αισθητή σ’ όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν.
Ο αγώνας των καπνεργατών έχει δημιουργήσει μία έντονη αντίδραση όλων των εργατών και εργαζομένων και των καταπιεσμένων στρωμάτων. Σχεδόν σε καθημερινή βάση σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν γίνονται μαζικές διαδηλώσεις με σκοπό τη συμπαράσταση αλλά πραγματοποιούνται και οικονομικές εξορμήσεις. Από πάρα πολλά εργοστάσια εργάτες σε καθημερινή βάση τους πάνε φαγητό και οι φοιτητές συνεχώς βρίσκονται στο πλάι τους.
Ενώ την ίδια στιγμή ξεσηκώθηκαν και οι εργάτες κλωστοϋφαντουργίας, πυροσβέστες, εργάτες των δήμων ξεκινώντας απεργίες ενώ οι εργάτες των σιδηροδρόμων μία μέρα απεργία πείνας και διαδηλώσεις ως ένδειξη συμπαράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: