Εθνική - πανεργατική απεργία πραγματοποιήθηκε χτες στην Τουρκία, με συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις, παρά τις απειλές της κυβέρνησης και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, με αφορμή την εκδήλωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους της κρατικής καπνοβιομηχανίας TEKEL, την οποία και ξεπούλησε - στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων - η κυβέρνηση Ερντογάν, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να απολυθούν. Η απεργία ξεκίνησε στις 8 το πρωί και έληξε στις 5το απόγευμα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή περίπου δύο εκατομμυρίων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις, με τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, όπως τα Turk - Is, DISK, Hak - Is, TMMOB, Kamu - Sen, Memur - Sen, Hava- Is, να συμμετέχουν σε αυτές, μετά και την κατάρρευση των συνομιλιών του Turk - Is, που εκπροσώπησε τους εργαζόμενους στην TEKEL, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν αποδέχθηκε τα δίκαια αιτήματά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην ΤEKEL βρίσκονται σε απεργία επί 52 συνεχόμενες μέρες, μετά την απόφαση ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και τις χιλιάδες απολύσεις όσων δε δέχτηκαν μείωση στις αμοιβές και τα κεκτημένα τους.
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στην Τουρκία βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα, δεδομένου ότι η ανεργία στη χώρα ξεπερνά το 25%, δικαιώματα και κεκτημένα στον εργασιακό τομέα δεν υπάρχουν, ενώ η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπερασπίζεται μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό της εργοδοτικής τρομοκρατίας, προκειμένου να περιοριστεί η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ήταν εσωτερικό σημείωμα της διοίκησης των Τουρκικών Αερογραμμών, προς τους εργαζόμενους, ότι θα απολύσει όσους τολμήσουν να απεργήσουν.
Μία κίνηση στο πνεύμα των δηλώσεων του Ρ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στους απεργούς της ΤΕΚΕL, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για 300 με 500 οι οποίοι προκαλούν αναστάτωση και «μόνο οι εξτρεμιστές» τους συμπαραστέκονται. Απευθυνόμενος δε στους απεργούς, ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις τους έχουν ξεπεράσει τα όρια της νομιμότητας.
Στην Τουρκία όπως άλλωστε και στην Ελλάδα νόμιμο είναι ό,τι δεν αμφισβητεί την εξουσία του κεφαλαίου, παράνομο οι αγωνιζόμενοι εργάτες που διεκδικούν τον πλούτο που παράγουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου