Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Κούρδος εκδότης αντιμέτωπος με φυλάκιση 525 χρόνων!

Ο πρώην εκδότης της Κουρδικής εφημερίδας «Azadiya Welat» στην Τουρκία, Vedan Kursun, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή 535 χρόνων φυλάκισης για 105 κατηγορίες που αφορούν «βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση με τη διάδοση προπαγάνδας» και «εγκλήματα σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε πολλά τεύχη της εφημερίδας». Στις 12 Φεβρουαρίου, ο διάδοχος του ως εκδότης στην εφημερίδα, Ozan Kilinc, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 χρόνων για παρόμοιες κατηγορίες.

Ο Kursun βρίσκεται ήδη 13 μήνες στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη του, ύστερα από τη σύλληψη του τον Ιανουάριο του 2009 κατά την άφιξη του στην Κωνσταντινούπολη όπου πήγε για να καταθέσει σε άλλη υπόθεση.

Σε ακρόαση του Δικαστηρίου στις 19 Φεβρουαρίου 2010, οι κατήγοροι της υπόθεσης δήλωσαν πως αν και ο Kursun δεν ήταν μέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) – το οποίο θεωρείται παράνομο στην Τουρκία – είναι ένοχος για προπαγάνδα υπέρ του με δημοσιευμένα άρθρα για τις δηλώσεις και τις δραστηριότητες του. Ο δικηγόρος του Kursun απέρριψε τις κατηγορίες και απαίτησε την αθώωση του.

Μιλώντας στην τουρκική οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου Bianet, ο δικηγόρος του Kursun επισήμανε ότι οι ειδήσεις και τα άρθρα είχαν δημοσιευτεί με τη σκοπιά της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος της πληροφόρησης και όχι ως προπαγάνδα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) με ανακοίνωση του τόνισε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές της Τουρκίας έχουν χρησιμοποιήσει «αντιτρομοκρατικούς» νόμους για να πνίξουν την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την υπόθεση του Kursun ύστερα και από την καταδίκη του Ozan Kilinc για παρόμοιες κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: