Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Μαζικές διαδηλώσεις γυναικών

«Η έκτρωση είναι δικαίωμα. Κάτω τα χέρια της κυβέρνησης απ’ το σώμα μας»

Πριν μερικές μέρες ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ενάντια στην έκτρωση και κάθε έκτρωση «είναι δολοφονία, είναι μία Ουλούντερε».

Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα στην Κουρδική πόλη Ουλούντερε τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τους Κούρδους πολίτες και δολοφόνησαν 36 άτομα. Οι 17 απ’ αυτούς ήταν ανήλικοι.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας όλο και περισσότερο προχωράει στον εκφασισμό και συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Φυσικά απ’ αυτό το μεγαλύτερο μερίδιο πέφτει στις γυναίκες. Ο Ερντογάν πρόσφατα πέρασε ένα νομοσχέδιο απ’ τη Βουλή το οποίο ανοίγει το δρόμο στα θεολογικά σχολεία έπειτα απ’ το Δημοτικό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γι’ αυτό το ζήτημα είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία χρειάζεται «νεολαία με πίστη». Φαίνεται πως τώρα ζητάνε γυναίκες δούλες σε συνθήκες μεσαιωνικής κοινωνίας.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις κατασκηνώσεις του Υπουργείου προβλέπει να κατασκηνώνουν τα κορίτσια και τα αγόρια σε διαφορετικούς χώρους.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες απ’ αυτές τις επιθέσεις και ο Πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση για την έκτρωση, η οποία φαίνεται πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει στη Βουλή ως νομοσχέδιο.

Εδώ και μέρες, σχεδόν σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν οι γυναικείες οργανώσεις έχουν προχωρήσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες αντιδράσεις.

Στην Κων/πολη 3/6/2012, χιλιάδες γυναίκες που ανήκουν σε διάφορες γυναικείες οργανώσεις μαζεύτηκαν στην περιοχή Καντίκιοϊ και διαδήλωσαν ενάντια στην κυβέρνηση. Χιλιάδες γυναίκες βροντοφώναξαν ότι «η απόφαση είναι δικιά μου, το σώμα είναι δικό μου», «η κυβέρνηση Ερντογάν είναι εχθρός των γυναικών, Κούρδων και της επιστήμης», «το σώμα μας, η εργασία μας και η ταυτότητά μας μας ανήκουν».

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση τόνισαν ότι στην Ουλούντερε δολοφονήθηκαν 17 παιδιά και 2.309 παιδιά βρίσκονται στη φυλακή. Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτή τη δολοφονία. «Ο ρόλος που δίνει η κυβέρνηση στις γυναίκες είναι να γίνουν μηχανές αναπαραγωγής. Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε σ’ αυτές τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να διευκολύνει τον οικογενειακό προγραμματισμό και την αντισύλληψη».

Στην εκδήλωση μίλησε και η Γιλντίζ Ιμρέκ, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Κόμματος Εργασίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση ανοίγει πόλεμο με τις γυναίκες αλλά και με όλες τις εκμεταλλευόμενες τάξεις. Μας ζητάνε να γεννήσουμε στρατιώτες για το σύστημά τους. Ζητάνε δούλους για όλες τις δουλειές, φτηνή εργασία. Άκουσέ μας καλά Πρωθυπουργέ, το μάθημά σου θα το πάρεις απ’ τις γυναίκες.

Η συγκέντρωση τελείωσε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Διαδήλωση την πόλη Αντάλια

Μέλη διαφόρων γυναικείων οργανώσεων πραγματοποίησαν και στην πόλη Αντάλια μία μαζική διαδήλωση. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και δήλωσαν ότι η απαγόρευση της έκτρωσης είναι δολοφονία. Αυτοί που μας επιβάλλουν όλα αυτά είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες των γυναικών στο δρόμο, στο εργοστάσιο, στο σπίτι, κ.λπ. Δολοφόνοι είναι αυτοί που βάζουν τις γυναίκες στα βαθιά συντηρητικά νερά, στο θρησκευτικό σκοτάδι.

Οι γυναίκες προχώρησαν σε δίωρη καθιστική διαμαρτυρία και συνέχισαν τις δηλώσεις τους.

Στην ίδια πόλη σε διάφορες συνοικίες οι γυναίκες μαζεύτηκαν και συζήτησαν το θέμα και αποφάσισαν τα περαιτέρω βήματά τους.

Στη Σμύρνη


Στη διαδήλωση των γυναικών στη Σμύρνη οι γυναίκες ανακοίνωσαν ότι η έκτρωση είναι δικαίωμα που δεν μπορεί να συζητηθεί. Οι γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία στην κομματική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος και εκεί δήλωσαν «αυτοί που βλέπουν την έκτρωση ως δολοφονία πρέπει πρώτα να πάρουν μέτρα ώστε να μην δολοφονούνται καθημερινά 5 γυναίκες. Το δικαίωμα της έκτρωσης ανήκει στις γυναίκες και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Εάν γεννήσουμε ή όχι θα το αποφασίσουμε εμείς. Πρέπει η έκτρωση να είναι δωρεάν.

Σεϊτ Αλντογάν
Ανταποκριτής της εφημερίδα “Evrensel



Δεν υπάρχουν σχόλια: