Πέμπτη 31 Μαΐου 2012


Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ολομέλεια του Δημοκρατικού Συνεδρίου των Λαών (ΗDK)

Στις 16 Οκτώβρη 2011 στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο της Συμμαχίας ΗDK με την πρωτοβουλία Αριστερών Οργανώσεων και κομμάτων, μαζικών φορέων, συνδικάτων, συνδικαλιστών, διανοούμενων, καλλιτεχνών.

«Βάση μας είναι όλοι οι χώροι των αγώνων για δημοκρατία και κοινωνική αντιπολίτευση, όπως και ο κοινός αγώνας. Το συνέδριό μας είναι φωνή και δύναμη όλων των εκμεταλλευμένων, καταπιεσμένων, εργαζόμενων, γυναικών, αγροτών, νέων, συνταξιούχων, ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, όλων των λαών και μειονοτήτων, των θρησκευτικών ομάδων. Αλλά και χώρος αγώνα για το περιβάλλον.

Το ΗDK αγωνίζεται ταυτόχρονα για τη δημοκρατική αυτονομία και απαιτεί τη δημοκρατική λύση του κουρδικού ζητήματος με ίσια δικαιώματα».

Με βάση τα προαναφερθέντα, εκατοντάδες εκλεγμένοι εκπρόσωποι της βάσης παραβρέθηκαν στο Συνέδριο και αποφασίστηκε το Πρόγραμμα και το  Καταστατικό του ΗDK.

Το ΗDK μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στον αγώνα εναντίων του καθεστώτος. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία ήταν οι βουλευτικές εκλογές. Η συμμαχία στις εκλογές κατέβασε ανεξάρτητους βουλευτές λόγω του ορίου του 10% του εκλογικού νόμου και έβγαλε 35 βουλευτές.

Το ΗDK δεν άργησε να αποτελέσει στόχο της κυβέρνησης του Ερντογάν. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του μαζί με τα ΜΜΕ του κατεστημένου, κατηγόρησαν το  ΗDK ως παράνομη οργάνωση. Όμως όλα αυτά έπεσαν στο κενό.

Το ΗDK μέσα σε επτά μήνες οργάνωσε τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου. Κουρδική γιορτή NEWROZ, 8 Μάρτη μέρα γυναικών, 1η Μάη και πολλές άλλες δραστηριότητες είχαν τη σφραγίδα της συμμαχίας. Πρώτη φορά στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν γιορτάστηκαν τόσο μαζικά οι συγκεκριμένες μέρες και όχι μόνο. Το ΗDK έγινε η φωνή των εργαζομένων που βρισκόντουσαν στην απεργία και στον αγώνα, οι άνεργοι, συνταξιούχοι, ένωσαν τη φωνή τους με εργάτες και εργαζόμενους μέσα στο ΗDK. Ενώ πρώτη φορά οι μειονότητες φώναξαν τα συνθήματά τους στη γλώσσα τους και ζήτησαν ίσια δικαιώματα.

Φυσικά ένα απ’ τα κύρια αιτήματα του ΗDK είναι το κουρδικό ζήτημα. Χωρίς φόβο υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του κουρδικού λαού και υποστήριξε ανοιχτά τη δημοκρατική αυτονομία των Κούρδων.

Η 1η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ  ΗDK ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Στις 12-13 Μάη πραγματοποιήθηκε η 1η Ολομέλεια του ΗDK στην Άγκυρα. Στην Ολομέλεια παραβρέθηκαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι απ’ όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν. Όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο  ΗDK συμφώνησαν να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα για μια δημοκρατική Τουρκία, για ένα αυτόνομο Κουρδιστάν αλλά και για όλες τις απαιτήσεις των εργατών και εργαζομένων, νέων, αγροτών, άνεργων, γυναικών κ.λπ. Το Κεντρικό Συμβούλιο του ΗDK τόνισε ότι παρ’ όλες τις αδυναμίες και τις δυσκολίες έχουν γίνει σημαντικές δουλειές και οι εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αρκετά σημαντικές για τον αγώνα.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση Ερντογάν. Η Ολομέλεια τόνισε ότι: η κυβέρνηση του Ερντογάν, ως εκπρόσωπος του κεφαλαίου και του ιμπεριαλιστικού καπιταλιστικού συστήματος, επιδιώκει την ανασυγκρότηση του καθεστώτος με ακόμα πιο αντιδραστικούς και επιθετικούς νόμους ενάντια στις μάζες. Ταυτόχρονα εκφράστηκε η απαίτηση των μαζών για την κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, την εξασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης και την κατάργηση όλων των συντηρητικών νόμων που απαγορεύουν και εμποδίζουν τα δικαιώματα των εργατών, εργαζομένων, λαών, μειονοτήτων κ.λπ.

Στις ομιλίες που έγιναν εκ μέρους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΗDK, τονίστηκε: το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να οργανωθεί και να εξαπλωθεί καλύτερα και πιο δραστήρια το ΗDK μέσα στις μάζες.

ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Στην Ολομέλεια συζητήθηκε ευρέως ο αγώνας και το εργατικό κίνημα. Οι ομιλητές έστρεψαν προσοχή τους στις μεγάλες μάζες των εργαζομένων που είναι χωρίς ασφάλεια και συνδικάτα. Επίσης, τονίστηκε ακόμα: «ζούμε σε μία περίοδο που όλο και περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις χειροτερεύουν και η εκμετάλλευση αυξάνεται. Απ’ την άλλη μεριά η κυβέρνηση για να μπορέσει να έχει τον πλήρη έλεγχο στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην εργατική τάξη βγάζει συνεχώς νόμους που εξασφαλίζουν εργασία χωρίς ασφάλεια και επιβάλλουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.

Τα συνδικάτα χάνουν συνεχώς δύναμη και εμπιστοσύνη. Ο συμβιβασμένος συνδικαλισμός και η γραφειοκρατία δείχνει πλήρη αδράνεια για τα προβλήματα των εργατών και εργαζομένων. Είναι σαφές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται ανασυγκρότηση.

Το επόμενο χρονικό διάστημα το ΗDK θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και θα αναλάβει ενεργό ρόλο προς σ’ αυτή την κατεύθυνση».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στις χώρες της ΕΕ οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή συντηρητικών προχωρούν σε οικονομικές και πολιτικές καταπιέσεις και εκμεταλλεύσεις και επιβάλλουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, καταργώντας τις κατακτήσεις. Αυτές οι πολιτικές του κεφαλαίου βρίσκουν μπροστά τους δυναμικές λαϊκές αντιδράσεις. Οι εξελίξεις σε Γαλλία, Αγγλία, Ελλάδα και τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, και σιγά-σιγά ακόμα και στη Γερμανία, δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις αυτές ταρακουνιούνται ή δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν. Η ήττα του Σαρκοζί, η μεγάλη απώλεια των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών στην Ελλάδα αλλά και η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι οι αντιδράσεις ενάντια στα κόμματα του κεφαλαίου θα μεγαλώσουν όλο και περισσότερο.

Το ΗDK έχει στόχο να έχει μία ζωντανή και συστηματική επαφή με τα κινήματα που υπάρχουν στα καπιταλιστικά κέντρα. Είμαστε σε αλληλεγγύη με τους αγώνες ενάντια στον καπιταλισμό και τονίζουμε την σημασία της διεθνούς συμπαράστασης.

Στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, στην Τυνησία ο αγώνας και η εξέγερση των λαών οδήγησε στην κατάρρευση δικτατοριών. Η απαίτηση των κοινωνικών κινημάτων περί ελευθερίας και δικαιοσύνης έχει διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικές χώρες. Οι λαοί της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δεν θέλουν να ζουν όπως ζούσαν. Απ’ την άλλη μεριά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να ωφεληθούν απ’ τις λαϊκές αντιστάσεις και να χρησιμοποιήσουν την αντίσταση των μαζών για ανασυγκρότηση της καπιταλιστικής κυριαρχίας και εκμετάλλευσης.

Ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση πρέπει να πάρουμε ενεργή στάση και πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Το ΗDK θα αγωνιστεί ενάντια στους πολέμους και στην επεκτατική πολιτική του κράτους της Τουρκίας. Έχουμε καθήκον να ενώσουμε τη φωνή μας και δύναμή μας, με τη δύναμη και τη φωνή των λαών της περιοχής που υψώνεται ενάντια στον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία.

Το ΗDK τονίζει για άλλη μία φορά ότι βρίσκεται δίπλα στον Παλαιστινιακό λαό και εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα του. 2.500 φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Είμαστε μαζί τους και χαιρετάμε τον αγώνα τους».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Στην Ολομέλεια συζητήθηκε η ανάγκη ενός νέου κόμματος που θα λειτουργεί ως παράρτημα του ΗDK. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε γίνει συζήτηση και στο Συνέδριου του 2011. Σ’ αυτή την Ολομέλεια αποφασίστηκε η δημιουργία κόμματος. Σύμφωνα με την απόφαση το κόμμα θα είναι η πολιτική πτέρυγα του ΗDK στις εκλογές και η σχέση του με το ΗDK δεν θα είναι ιεραρχική αλλά πολιτική. Δηλ. το ΗDK θα συνεχίσει να οργανώνεται και να βγάζει αποφάσεις στις οργανώσεις βάσης και επίσης θα παραμείνει ως κύρια συμμαχία. Τα κόμματα και οι οργανώσεις που παίρνουν μέρος μέσα στο ΗDK θα συνεχίσουν να έχουν ανεξάρτητες δραστηριότητες.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Έγινε ειδική αναφορά για τα προβλήματα των γυναικών και το γυναικείο κίνημα. Το μισό σχεδόν των εκπροσώπων ήταν γυναίκες. Ωστόσο το καταστατικό υποχρεώνει τις οργανώσεις του ΗDK να έχουν μεγάλο αριθμό γυναικών.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

- Δικαίωμα μητρικής γλώσσας και πολιτισμού σε όλους τους λαούς που ζουν στην Τουρκία.
- Δικαίωμα παιδείας στη μητρική γλώσσα και χρήση της γλώσσας στους δημόσιους χώρους.
- Ελευθερία και ισότητα για όλους τους λαούς και μειονότητες. Δικαίωμα δημοκρατικής αυτονομίας.
- Εξασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης, τύπου, οργανωτική δραστηριότητα, διαδηλώσεις κ.λπ.
- Κοσμικό κράτος. Να καταργηθούν τα θρησκευτικά μαθήματα και το κρατικό θρησκευτικό ίδρυμα.
- Δικαίωμα συνδικαλισμού, συλλογικές συμβάσεις και απεργίες λόγω αλληλεγγύης, δικαίωμα πολιτικό και γενικής απεργίας. Τα δικαιώματα αυτά πρέπει να εξασφαλιστούν απ’ το Σύνταγμα.
- Ισότητα στις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα.
- Να αναγνωριστούν πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών.
- Να τερματιστεί ο διαχωρισμός πίστης, γλώσσας, πολιτισμού, εθνικότητας, φυλετικός διαχωρισμός, πολιτική άποψη, κ.λπ.
- Κατάργηση ειδικών δικαστηρίων και στρατιωτικών δικαστηρίων.
- Ασυλία σε όλες τις υπηρεσίες πολιτισμού και τέχνης.
- Πανεπιστημιακό άσυλο. Να καταργηθεί το κλείσιμο των πολιτικών κομμάτων και το όριο 10%.
- Ανθρώπινος μισθός και συνθήκες εργασίας.
- Δωρεάν παιδεία, υγεία, στέγαση.
- Φόρος ανάλογα με το εισόδημα.
- Δικαίωμα αντίστασης ενάντια στην καταπίεση.
- Όχι στον αναγκαστικό στρατό. Να αναγνωριστεί το δικαίωμα άρνησης της στράτευσης.
- Προστασία του περιβάλλοντος και απαγόρευση όλων των αντιπεριβαντολλογικών δραστηριοτήτων.

Η ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

Η Ολομέλειά μας διαπιστώνει ότι περάσαμε μία σειρά προβλήματα και κάναμε σημαντική πρόοδο στον τομέα της πολιτικής και οργανωτικής δραστηριότητας. Η Ολομέλειά μας απέκτησε πλούσια εμπειρία και έγιναν κριτικές και αυτοκριτικές. Κάναμε μία εκτίμηση για τους επτά μήνες που πέρασαν απ’ την ίδρυσή μας και πήραμε μία σειρά πολιτικές και οργανωτικές αποφάσεις.

Ύστερα απ’ τις συζητήσεις της πρώτης Ολομέλειας πάρθηκαν μία σειρά αποφάσεις όπως, διεθνείς σχέσεις και επαφές, πολιτική για τη Μέση Ανατολή, συμπαράσταση με τον Παλαιστινιακό λαό και τους κρατούμενους, Κουρδικό ζήτημα και δημοκρατική λύση, αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που επιβάλλει καθημερινά οικονομικές και πολιτικές επιθέσεις ενάντια στις μάζες. Επίσης, δημοτικές εκλογές, εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας, βουλευτικές εκλογές, ίδρυση του Κόμματος, προβλήματα στο περιβάλλον, καταπίεση και δολοφονίες ενάντια στις γυναίκες, εργατικά ατυχήματα, υγεία, παιδεία, αγώνας ενάντια στη συντηρητικοποίηση της τέχνης και του πολιτισμού.

Η Ολομέλεια έκανε εκτιμήσεις στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία απ’ τις σημαντικότερες αποφάσεις είναι η δημιουργία πολιτικού κόμματος και ενεργή δραστηριότητα στις δημοτικές, βουλευτικές εκλογές και εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης έγινε στενή αναφορά στο Κουρδικό ζήτημα και τονίστηκε η ανάγκη της λύσης του κουρδικού ζητήματος. Η Ολομέλειά μας αποφάσισε ομόφωνα να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στις οικονομικές και πολιτικές επιθέσεις του κεφαλαίου καθώς επίσης και ενάντια του τουρκικού κεφαλαίου που επιδιώκει επεκτατισμό και ετοιμάζει επέμβαση στη Συρία.

Η πρώτη Ολομέλεια του ΗDK δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κατάργηση των ελευθεριών, κοινωνικών δικαιωμάτων, αστυνομική τρομοκρατία, απάνθρωπες συνθήκες των φυλακών καθώς και ότι πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η πρώτη Ολομέλεια του ΗDK διαπιστώνει ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο απαιτούμενο επίπεδο τις δραστηριότητές μας και δεν έχουμε δημιουργήσει ακόμα ένα κίνημα που να μπορεί να απειλεί με άμεσο τρόπο το καθεστώς. Επίσης ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να είμαστε ένα κέντρο πολιτικών και κοινωνικών αγώνων.

Όμως είναι μία πραγματικότητα ότι γι’ αυτό το σκοπό η βασική δύναμη είναι το ΗDK. Γι’ αυτό έχουμε ιστορικό καθήκον.

………………

Η Τουρκία δεν είναι δούλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολιτικών του φιλελευθερισμού. Οι λαοί και οι μειονότητες της χώρας μας θέλουν ειρήνη, ισότητα και ελευθερία. Ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι ενωμένος αγώνας της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, των καταπιεσμένων και εκμεταλλευμένων λαών. Με αυτό το σκοπό για να βάλουμε φραγμό ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης, ενάντια στους αντιτρομοκρατικούς νόμους και τα ειδικά δικαστήρια πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα του ΗDK.

Το ΗDK είναι η φωνή της κοινωνικής αντιπολίτευσης, ελπίδα των καταπιεσμένων και εκμεταλλευμένων και πρέπει να κινηθεί προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

12-13 Μάη 2012 Άγκυρα
                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: