Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Εορτασμός 8 Μάρτη η μέρα των γυναικών.

Για τις 8 Μαρτίου παγκόσμια μέρα της γυναίκας σε διάφορες πόλεις τις Τουρκίας και του Κουρδιστάν πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις.

Στην πόλη Ντιάρμπακιρ, Σμύρνη, Ούρφα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες φώναξαν με μια γροθιά και με μία φωνή για ισότητα και ειρήνη.

Στην Σμύρνη «η 8η Μάρτη πλατφόρμα γυναικών» στην διαδήλωση έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην βία, στις δολοφονίες γυναικών, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμούς, απολύσεις και πολέμους. Επίσης εξέφρασαν απαιτήσεις για ισότητα, ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη. Στον εορτασμό συμμετείχαν διάφορες αριστερές οργανώσεις όπως DOKH, BDR, EMEP, EDP, ESP, SDP, καθώς και οι οργανώσεις των γυναικών της συμμαχίας του δημοκρατικού συνεδρίου των λαών.




Στην συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά και οι γυναίκες που ανήκουν στο κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας ( BDP). Ενώ οι γυναικείες οργανώσεις του κόμματος εργασίας (ΕΜΕΡ) άνοιξαν πανό που έγραφε «αγώνας ενάντια στην κρίση, τους πολέμους και τη βία, ζήτω η 8 Μάρτη».

Επίσης στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν εργαζόμενες γυναίκες από διάφορα εργοστάσια.

Οι διοργανωτές αφιέρωσαν τον εορτασμό για τις μητέρες των παιδιών που δολοφονήθηκαν πρόσφατα στο Κουρδιστάν, στο χωριό Ρομπόσκ,ι από μαχητικά αεροπλάνα του Τουρκικού στρατού. Η βουλευτίνα του κόμματος ΒDP Σεμπαχάτ Τουντζέλ στην ομιλία της τόνισε ότι «μας αφιερώνουν μόνο μία μέρα, εμείς θέλουμε όλες τις μέρες. Οι κυρίαρχες τάξεις θέλουν να συνεχίσουμε να κουβαλάμε τα παραδοσιακά βάρη, καταπιέσεις, την βία και την εκμετάλλευση των γυναικών. Εμείς λέμε όχι».

Στην πόλη Ντιάρμπακιρ
Στην Κουρδική πόλη Ντιάρμπεκιρ χρωμάτισαν την πλατεία Ιστασιόν με τα παραδοσιακά φορέματα τους. Κουβαλούσαν μικρές σημαίες με χρώματα κίτρινο πράσινο και κόκκινο που συμβόλιζε την σημαία του Κουρδικού λαού. Ενώ το τεράστιο πανό που είχε ανοιχθεί μπροστά στο πλήθος έγραφε «οι γυναίκες ζητάνε την λύση του Κουρδικού ζητήματος και ελευθερία. Όχι στις δολοφονίες των γυναικών».

Οι γυναίκες συνεχώς φώναζαν συνθήματα γύρω από αυτές τις απαιτήσεις αλλά και
συνθήματα για την ελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν.




Στην συγκέντρωση μίλησε η βουλευτίνα Νουρσέλ Αϊντογάν και η ανεξάρτητη βουλευτής, Λεϊλά Ζανά. Οι βουλευτές, στις ομιλίες τους τόνισαν ότι «η θέληση μας για την ελευθερία θα σπάσει τις σιδερένιες πόρτες. Μπορεί όχι σήμερα, αλλά μια μέρα αυτή η χώρα θα αποκτήσει την ελευθερία της. Απαιτούμε να σταματήσει η δολοφονία των γυναικών, να αναγνωριστεί το δικαίωμα της μητρικής γλώσσας και της ταυτότητας, να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να λυθεί το Κουρδικό ζήτημα».

Παρόμοιες μαζικές διαδηλώσεις γίνανε και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Στην Κων/πολη ο εορτασμός θα γίνει 11 του μήνα, ενώ στις 5 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν μαζικές εκδηλώσεις των γυναικών του Κόμματος Εργασίας σε διάφορες συνοικίες. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Ντέρσιμ και Αντέπ. Ενώ, στην πόλη Αδανα οι γυναίκες πήγαν μαζικά στο ταχυδρομείο και έστειλαν γράμματα στις κρατούμενες των φυλακών. Να υπενθυμίσουμε ότι ο εορτασμός της 8 Μάρτη ξεκίνησε από αρχές του μήνα.

Βασανισμοί και βιασμοί των ανήλικων κρατουμένων.

Άλλη μία φασιστική επίθεση και απάνθρωπη συμπεριφορά και στάση ενάντια στους ανήλικους, βγήκε στο φως, όταν η εφημερίδα «Evrensel» αποκάλυψε τις συνθήκες στις φυλακές ανηλίκων στην πόλη Αδανα-Ποζάντι.

Τα παιδιά που αποφυλακίστηκαν δήλωσαν ότι δέχτηκαν βασανιστήρια και βιασμούς επειδή είχαν φυλακιστεί στις διαδηλώσεις.




Να υπενθυμίσουμε ότι στις φυλακές υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά που είχαν φυλακιστεί και ονομάζονται «τα παιδιά του πετροπόλεμου».

Όπως σε κάθε περίπτωση, οι αρχές στην αρχή πήγαν να συγκαλύψουν το γεγονός. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίτς δήλωσε ότι οι φήμες αυτές είναι αβάσιμες. Απ’ την άλλη μεριά ο νομάρχης της Ποζάντι κατηγόρησε την «Evrensel» ότι γράφοντας τέτοιες ειδήσεις δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για την πόλη! Όμως η κυβέρνηση παρόλα τα ψέματα που εκφράζονται απ’ τους εκπροσώπους της δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Όλες οι μαρτυρίες των παιδιών δείχνουν την πραγματικότητα και όχι τα ψέματα της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε προκαταρκτική εξέταση για 4 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τη μεταφορά των παιδιών σε άλλη φυλακή.

Και στο παρελθόν για τις φυλακές των ανηλίκων είχαν αποκαλυφθεί παρόμοιες καταστάσεις, όμως πάντα συγκαλύπτονταν από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: