Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας ενάντια σε δημοσίους υπαλλήλους

Η Συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων ΚΕΣΚ πραγματοποίησε διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και του Κουρδιστάν για την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ερντογάν.

Πρόκειται για έναν νόμο που πέρασε χθες και σήμερα από την Τουρκική Βουλή και προβλέπει την ίδρυση θρησκευτικών γυμνασίων και καταργεί την 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον νόμο τα παιδιά μόλις θα τελειώσουν το γυμνάσιο, μπορούν να μην πάνε στο λύκειο αλλά να συνεχίσουν στα θρησκευτικά σχολεία. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρήκε τη μεγάλη αντίδραση των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί στις ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι η κατάργηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης ανοίγει τον δρόμο για την παιδική εργασία, την διακοπή των σπουδών των νέων και την παντρειά κοριτσιών σε μικρή ηλικία.

Ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει: «χρειαζόμαστε νεολαία με δυνατά θρησκευτικά στοιχεία». Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο προβλέπει να υπάρχει μάθημα για την ζωή του Μοχάμεντ αλλά και μάθημα μελέτης για το Κοράνι.
Η κυβέρνηση εξαπολύει τεράστιες τέτοιου είδους επιθέσεις σε κάθε επίπεδο.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν από τους εκπαιδευτικούς, φαίνεται ότι το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα κορίτσια που σπουδάζουν αλλά και για τον συντηρητισμό της κοινωνίας.

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι σε μια δημοκρατική χώρα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πάνε σε θρησκευτικά σχολεία. Βέβαια η δημοκρατία του Ερντογάν σημαίνει μεσαιωνικές αντιλήψεις και πολιτισμό αλλά και κάθε είδος βάρβαρης επίθεσης ενάντια σε οποιοδήποτε προοδευτικό στοιχείο.

Οι καθηγητές λοιπόν αποφάσισαν να διαδηλώσουν στην Άγκυρα την ημέρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο στην Βουλή. Η αστυνομία έκανε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι προσυγκεντρώσεις να μην φτάσουν στην πλατεία όπου θα γινόταν η κεντρική διαδήλωση. Στις 28-29 Μαρτίου, οι συγκεντρωμένοι, παρ’ όλες τις βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας, κατάφεραν να μαζευτούν στην πλατεία Κιζιλαι. Χιλιάδες αστυνομικοί με αύρες, χημικά, γκλόπς επιτέθηκαν ενάντια στους διαδηλωτές. Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν εκ των οποίων 2 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Ερντογάν στις 30/3 το πρωί δήλωσε ότι συνεχάρη την αστυνομία η οποία δεν επέτρεψε να διαδηλώσουν «παράνομα» οι καθηγητές.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η Συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων αναγνωρίζεται ως επίσημο όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, όμως δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα των συλλογικών συμβάσεων.
Οι καθηγητές ζητάνε την κατάργηση του νόμου, περισσότερα κονδύλια για την παιδεία, αύξηση μισθών, δικαίωμα συλλογικών συμβάσεων, δικαίωμα εκπαίδευσης της μητρικής γλώσσας (Κουρδικά) κ.ά.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα επιθέσεων της αστυνομίας.













Δεν υπάρχουν σχόλια: