Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Η Κουρδική γιορτή Newroz γιορτάστηκε μαζικά σε όλο το Κουρδιστάν και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.




Σε όλο το Κουρδιστάν και στις μεγάλες πόλεις τις Τουρκίας γιορτάστηκε μαζικά η Κουρδικά γιορτή Newroz. Το κράτος της Τουρκίας πριν μέρες ξεκίνησε κινδυνολογίες και απειλές ενάντια στον Κουρδικό λαό για να μην γιορταστεί το Newroz. Μάλιστα αστικές εφημερίδες σέρβιραν απειλές της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών αλλά και της ασφάλειας ότι ο εορτασμός θα βαφτεί με αίμα, ότι πιάστηκαν άνθρωποι με βόμβες και θα παρθούν δρακόντεια μέτρα. Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης και της Κουρδικής πόλης Ντιάρμπακιρ ανακοίνωσαν ότι το αίτημα εορτασμού έχει απορριφθεί και απαγορεύονται κάθε είδους διαδηλώσεις. Νωρίς το πρωί η αστυνομία εμπόδισε τον κόσμο να κατέβει στην συγκέντρωση. Όμως παρά τις προβοκατόρικες, φημολογίες και απειλές δεν μπόρεσαν να εμποδίζουν τον εορτασμό.

Το κράτος της Τουρκίας για να εμποδίσει τον εορτασμό στην Κωνσταντινούπολη απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης και επιτέθηκε στις προσυγκεντρώσεις που υπήρχαν στις διάφορες συνοικίες. Όμως η αποφασισμένη στάση των Κούρδων διαδηλωτών, με τις αριστερές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς, κατάφεραν να μετατρέψουν τις κεντρικές πλατείες και λεωφόρους σε χώρους διαδήλωσης. Σχεδόν όλη μέρα σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 150 ατόμων ενώ το στέλεχος του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Χατζί Ζενγκίν δολοφονήθηκε από την αστυνομία.



Εντωμεταξύ οι βουλευτές του BDP δέχτηκαν χημικές βόμβες από τους αστυνομικούς. Πάρα πολύς κόσμος οδηγήθηκε στα νοσοκομεία με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα.
Επίσης στην συνοικία Ζειτίν Μπουρνού η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές μαζί με εθνικιστές-ρατσιστές. Αυτές οι ομάδες τραυμάτισαν 20 διαδηλωτές με μαχαίρια και ρόπαλα.

Στην Κουρδική πόλη Ντιάρμπακιρ.

Το στοίχημα της κυβέρνησης της Τουρκίας ήταν να μην γίνει ιδιαίτερος ο εορτασμός στην κουρδική πόλη Ντιάρμπακιρ. Παρά τις απαγορεύσεις στις πρώτες πρωινές ώρες χιλιάδες διαδηλωτές από διάφορες συνοικίες κατευθύνθηκαν προς την πλατεία που είχε αποφασιστεί ο εορτασμός. Οι αύρες της αστυνομίας έριχναν συνεχώς νερό με πίεση, χτυπούσαν βάναυσα τον κόσμο και οδηγούσαν τα οχήματα τους πάνω στο πλήθος. Όμως όταν διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών μεγαλώνει όλο και περισσότερο και χάνουν τον έλεγχο ξεκίνησαν να πυροβολούν αδιάκριτα. Χιλιάδες αστυνομικοί με την υποστήριξη ελικοπτέρων όλη μέρα έκαναν τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός.

Όμως δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν όλα τα μπλοκ της αστυνομίας και να ελευθερώσουν όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στην πλατεία. Ώρες ολόκληρες συνεχίστηκε ο εορτασμός με τραγούδια και χορούς.

Στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του BDP Σελαχατίν Ντεμίρτας τόνισε ότι ο εορτασμός που πραγματοποιήθηκε παρά την βάρβαρη επίθεση και απαγόρευση δείχνει την γερή επιθυμία του Κουρδικού λαού για την ελευθερία.




Γιατί φοβόταν η κυβέρνηση του Ερντογάν τόσο πολύ το Newroz; Γιατί η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι ο αγώνας του Κουρδικού λαού μαζικοποιείται όλο και περισσότερο και γίνεται όλο και περισσότερο απειλητικός από χθες. Χρησιμοποιούν κάθε μέσον τρομοκρατίας για να μπορέσουν να βάλουν φραγμούς μπροστά στον αγώνα του Κουρδικού λαού που απαιτεί ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα. Όμως η πολιτική αυτή έπεσε στο κενό με τον εορτασμό του Newroz. Ο εορτασμός Newroz 2012 έχει μια ξεχωριστή σημασία από τις άλλες χρονιές. Καταρχήν, έδειξε ότι πια δεν θα μπορέσει να ελέγχει τον Κουρδικό λαό και δεν μπορεί να εμποδίσει την αντίσταση των μαζών. Το άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι πια ο αγώνας των Κούρδων δεν θα εμποδιστεί με τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι απαγορεύσεις αποσκοπούν στην αποφυγή συγκρούσεων. Όμως ήξεραν πολύ καλά ότι κάθε πόλη, κάθε συνοικία και κάθε λεωφόρος θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Όπως και έγινε. Με την διαφορά ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε την διάλυση και την τρομοκρατία του κόσμου. Έγινε ακριβώς το αντίθετο. Δεν πέρασε η τρομοκρατία και ο εορτασμός του 2012 έδειξε ότι ο δίκαιος αγώνας του Κουρδικού λαού πια δεν μπορεί να εμποδιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: