Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οι βιασμοί ελέγχονταν από το κράτος

Αποκαλύφθηκε ότι ο βιασμοί και η άσκηση φυσικής βίας στα κρατούμενα στις φυλακές Ποζαντί κουρδάκια, ήταν εν γνώσει του κράτους.

Ενημερώθηκαν η βουλή, η εισαγγελία και η νομαρχία

Αποκαλύφθηκε ότι οι βιασμοί και η άσκηση φυσικής βίας στα κρατούμενα στις φυλακές Ποζαντί κουρδάκια από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και ποινικούς κρατούμενους, ήταν εν γνώσει της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Όπως αποκάλυψε ο Αλή Τανριβερντί, πρόεδρος του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του παραρτήματος Μερσίνης, τα τελευταία 2 χρόνια τα παιδιά που συλλαμβάνονταν μεταφέρονταν στις φυλακές Ποζαντί, και τα παιδιά που αποφυλακίστηκαν τον Ιούλιο του 2011 έκαναν σημαντικές αποκαλύψεις. Οι γραπτές καταθέσεις τους, δια μέσου του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δόθηκαν στην Γενική Εισαγγελία Αδάνων, Στην Επιτροπή Έρευνας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, στην Γενική Διεύθυνση Φυλακών του υπουργείου Δικαιοσύνης και στο Προεδρικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομαρχίας Αδάνων. Ο Τανριβερντί, τόνισε ότι οι αρμόδιοι ήταν γνώστες των βιασμών και ζήτησε το κλείσιμο των φυλακών Ποζαντί.




Τα παιδιά κατέθεσαν γραπτά

Τα παιδιά που έμειναν για μια περίοδο στις φυλακές Ποζαντί κατέθεσαν γραπτά στον Σύλλογο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μερσίνας, τα βασανιστήρια και την σεξουαλική βία που υπέστησαν. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους σε πρώτο πλάνο είναι ο Αλπέρ Σιρίν, διευθυντής των φυλακών. Είναι άξιο προσοχής ότι και ο ίδιος ο διευθυντής άσκησε βία και έδωσε αυτό το δικαίωμα στους φύλακες και στους ποινικούς κρατούμενους.

Πληρώνανε χαράτσι

Ο H.G., που συνελήφθη στις 3 Νοέμβρη 2010, κατέθεσε ότι αντιμετώπισε την βία των αστυνομικών και περιγράφει ως εξής τα όσα έζησε: «Μόλις μπήκα στην φυλακή, οι φύλακες μου κατέβασαν το φερμουάρ και άρχισαν να με δέρνουν. Μετά από 8 μέρες οδηγήθηκα στις φυλακές Ποζαντί. Εδώ έμεινα 2 μέρες στην απομόνωση. Κατόπιν με οδήγησαν στην πτέρυγα C. Δεν μπορούσαμε να μιλάμε μεταξύ μας ούτε να κοιταζόμαστε. Συνέχεια με έδερναν. Με χρήση βίας μου πήραν τα χρήματα που είχα. Μετά από ένα μήνα με οδήγησαν στην πτέρυγα Β-10. Οι ποινικοί κρατούμενοι με υποχρέωσαν να κάνω λάντζα. Με ξυπνούσαν στις 6.30 το πρωί, να καθαρίσω πριν την καταμέτρηση. Αποφυλακίστηκα μετά από 2,5 μήνες. Ζητώ την καταδίκη των βασανιστών μου».

Ο Διευθυντής των φυλακών μας απείλησε και μας έδειρε



Ο Y.S., σε γραπτή κατάθεση του περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη από τον διευθυντή και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής: «Από το ξύλο εξαρθρώθηκε ο αριστερός αγκώνας μου. Οι γιατροί δεν έγραψαν διάγνωση για το χέρι μου. Όταν με συνέλαβαν με έκλεισαν στις φυλακές τύπου Ε της Μερσίνας. Μετά από μια εβδομάδα με μετέφεραν στις φυλακές Ποζαντί. Εκεί οι φύλακες με ρώτησαν ποιο ήταν το αδίκημα που διέπραξα. Τους απάντησα για πολιτική δράση. Εκείνοι με απάντησαν: Είσαι τρομοκράτης; Και 4-5 φύλακες άρχισαν να με δέρνουν. Μετά με οδήγησαν στο γραφείο του διευθυντή. Ο διευθυντής μου είπε ‘είσαι τρομοκράτης’ και έβγαλε ένα ξύλο. Με απείλησε. Κατόπιν με οδήγησαν στην πτέρυγα. Στην ίδια κατάσταση με εμένα υπήρχε άλλος ένας και ο φύλακας της πτέρυγας συνέχεια τον έδερνε. Μετά από μια εβδομάδα ο υπεύθυνος της πτέρυγας με φώναξε στην αυλή. Κρατούσε στα χέρια του ένα κοφτερό αντικείμενο. Με απείλησε ότι θα με σκοτώσει. Άρχισε να με δέρνει. Σε αυτή την πτέρυγα έμεινα 15 μέρες. Σε αυτό το διάστημα με έκλεισαν για 2 μέρες σε ένα μικρό κελί ‘κάτω από την πόρτα’. Όποιος μπαινόβγαινε με έδερνε. Ο υπεύθυνος της πτέρυγας μου έδεσε τα πόδια. Με χτυπούσε με ένα ξύλο στα πέλματα. Με πήγαν σε μια άλλη πτέρυγα. Εκεί, σε έναν πίνακα, ο υπεύθυνος της προηγούμενης πτέρυγας έγραψε: ‘αυτοί είναι τρομοκράτες, λιώστε τους’. Και σε αυτή την πτέρυγα συνεχώς μας έδερναν. Ο υπεύθυνος αυτής της πτέρυγας είχε κρεμάσει από το λαιμό στο καλάθι της μπασκέτας έναν φίλο μας. Όταν αυτός έφτασε στα όρια του πνιγμού τον κατέβασε και μετά από λίγο τον ξανακρέμασε. Ο διευθυντής των φυλακών, Αλπέρ Σιρίν, μας έδειρε, επειδή προσπαθήσαμε να παρεμποδίσουμε τον υπεύθυνο της πτέρυγας. Αποφυλακίστηκα μια εβδομάδα μετά από αυτό το περιστατικό».

Ο Διευθυντής τους έδωσε αυτό το δικαίωμα



Ο M.D., που κρατήθηκε 5 μήνες στα φυλακές Ποζαντί, εξηγεί την άσκηση βίας με ψεύτικες δικαιολογίες με ευθύνη του διευθυντή των φυλακών: «Κάθε βράδυ, οι φύλακες, με την κατηγορία ότι ‘φωνάξαμε συνθήματα’, μας έπαιρναν και μας πήγαιναν να μας δείρουν. Μας έδερναν μέχρι να μελανιάσουν τα χέρια μας. Και οι ποινικοί κρατούμενοι μας βασάνιζαν. Έβαλαν χέρι και στα λεφτά που μας κατέθεσαν οι γονείς μας. Μολονότι το καταγγείλαμε στην διεύθυνση δεν έγινε τίποτε. Όταν μας σέρβιραν στις πτέρυγες το φαγητό και είχε κρέας, οι ποινικοί παίρνανε το κρέας και μας άφηναν το ζουμί. Ενημερώσαμε την διεύθυνση των φυλακών, αυτή μας τιμώρησε με απομόνωση. Σε όλους αυτούς, στην πτέρυγα Α-3, ο διευθυντής τους έδωσε το δικαίωμα να μας τυραννούνε, για να καταλάβουμε τι σημαίνει φυλακή. Ο διευθυντής των φυλακών Ποζαντί μας έλεγε: ‘Αν σας δούνε εδώ για δεύτερη φορά θα το μετανιώσετε πολύ, πηγαίνετε να τους πλένετε τα ρούχα, να σας παίρνουν το φαγητό, να σας δείρουν, να έρθουν τα μυαλά σας στη θέση τους’. Στην φυλακή οι σεξουαλικοί βιασμοί ήταν συνεχείς».

Παίρναμε άδεια για να πάμε στην τουαλέτα
Ο Ε.Κ. που συνελήφθη τον Οκτώβρη του 2010, στην γραπτή κατάθεση που έδωσε, έχει σε πρώτο πλάνο τον Αλπέρ Σιρίν, διευθυντή των φυλακών: «Στις φυλακές Ποζαντί οδηγηθήκαμε 9 άτομα. Ο διευθυντής μάς σκόρπισε σε διαφορετικές πτέρυγες. Ο υπεύθυνος της πτέρυγας, επειδή δεν του κάναμε τις προσωπικές δουλειές (πλύσιμο ρούχων), μας χτυπούσε με το σκουπόξυλο. Είχαμε ανάγκη ιατρικής βοήθειας και δεν μας επέτρεπαν να πάμε στο ιατρείο. Πήγα στον διευθυντή των φυλακών να του αναφέρω την κατάσταση. Ο διευθυντής άρχισε να με δέρνει λέγοντας ‘εσείς όλο προβλήματα δημιουργείτε’. Ο υπεύθυνος της πτέρυγας μας έστελνε στην καντίνα να του πάρουμε ό,τι χρειαζόταν. Όταν εμείς δεν του τα παίρναμε μας έδερνε. Ακόμη και για να πάμε στην τουαλέτα παίρναμε άδεια από τον υπεύθυνο της πτέρυγας. Όσοι πήγαιναν χωρίς άδεια έτρωγαν ξύλο. Τα βράδια δεν μας άφηναν να κοιμηθούμε. Επίσης, όταν χανόταν κάτι στην πτέρυγα, μας έδερναν όλους. Όλα όσα έκαναν εις βάρος μας οι υπεύθυνοι των πτερύγων, γινόταν εν γνώσει των φυλάκων και της διεύθυνσης των φυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: