Τετάρτη 2 Μαΐου 2012


Γιορτάστηκε μαζικά η 1η Μάη σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν



Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε μαζικά σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, νέων, ανέργων, συνταξιούχων.

Στην Κων/πολη 250.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου και διεκδίκησαν 8ωρη εργασία, ασφάλεια, αύξηση μισθών, συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα για ίσα δικαιώματα στον Κουρδικό λαό και τις υπόλοιπες μειονότητες. Φυσικά δόθηκε μία βαρύτητα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που επιδιώκει επεκτατισμό του τουρκικού κεφαλαίου ως στρατηγικός σύμμαχος της Αμερικής.

Οι διαδηλωτές σε τρία σημεία της Κων/πολης πραγματοποίησαν προσυγκεντρώσεις και έκαναν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ. Εργάτες και εργαζόμενοι κατέβηκαν στη συγκέντρωση με δικό τους πανό όπως και οι φοιτητές. Ενώ τα πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις είχαν ξεχωριστό μπλοκ. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί βρισκόταν παρατεταγμένοι σε όλα τα σημεία της πόλης.


Η συγκέντρωση οργανώθηκε απ’ τα πρωτοβάθμια Συνδικάτα και την Συνομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος αριστερά κόμματα και οργανώσεις, μαζικοί φορείς. Ενώ οι τρεις μεγάλες Συνομοσπονδίες πραγματοποίησαν κεντρική συγκέντρωση στην Άγκυρα και Προύσα όπου συμμετείχαν 40.000 περίπου και στις δύο συγκεντρώσεις.

Στη Σμύρνη η συμμετοχή ήταν 80.000 χωρίς τη συμμετοχή των Συνομοσπονδιών. Ταυτόχρονα ήταν αρκετά μαζικές και οι συγκεντρώσεις στα Άδανα, Μέρσιν, Κοτζάελι και σε πολλές άλλες πόλεις.

Ο γιορτασμός της 1ης Μάη στο Κουρδιστάν ήταν πολύ πιο μαζικός σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην πόλη Ντιάρμπακιρ, Βαν και Αντέπ δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι, εργάτες και εργαζόμενοι κατέβηκαν στις συγκεντρώσεις και απαίτησαν μαζί με τα εργατικά δικαιώματα στην αυτοδιάθεση του Κουρδικού λαού. Ενώ στην Κουρδική πόλη Ντέρσιμ η αστυνομία επιτέθηκε ενάντια στους διαδηλωτές.

Σεϊτ Αλντογάν
Ανταποκριτής της ημερήσιας εφημερίδας “Evrensel
http://agonas-kinima.blogspot.com/


Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απ’ τις διαδηλώσεις στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.







































Δεν υπάρχουν σχόλια: