Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Οι εργάτες καπνοβιομηχανίας συνεχίζουν την απεργία τους

Η κυβέρνηση του Ερντογάν με την απόφαση ιδιωτικοποίησης της καπνοβιομηχανίας διώχνει 12.000 εργάτες στο δρόμο.

Φυσικά οι εργάτες αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης και εδώ και 12 μέρες βρίσκονται σε μια δυναμική απεργία σε όλα τα εργοστάσια της καπνοβιομηχανίας στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν. Ο Ερντογάν για την απόφαση της ιδιωτικοποίησης της καπνοβιομηχανίας είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι «αραχτά δεν θα πάρει κανείς λεφτά».
Οι εργάτες τις πρώτες μέρες της απεργίας έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς. Μάλιστα στην Σμύρνη η αστυνομία προχώρησε σε έντονη βία και έριξε τους διαδηλωτές εργάτες στη θάλασσα, και προχώρησε σε συλλήψεις. Το επόμενο βήμα τους ήταν η μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα. Οι εργάτες αντιμετώπισαν την αστυνομική βία στην κάθοδό τους προς την Αγκυρα. Παρά τη βία και τρομοκρατία δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στο πλάι των εργατών και εργαζομένων στην κεντρική πλατεία της Αγκυρας.

Στις 26 Δεκέμβρη η Συνομοσπονδία των εργατικών συνδικάτων, η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων και η Συνομοσπονδία επαναστατικών εργατικών συνδικάτων σύμφωνα με την απόφαση που είχαν πάρει πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις που βρίσκονται τμήματα καπνοβιομηχανίας. Οι Ομοσπονδίες σε όλη την Τουρκία και στο Κουρδιστάν είχαν πάρει απόφαση για μία ώρα στάση εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στις συγκεντρώσεις πήραν μέρος δυναμικά οι λιμενεργάτες, ανθρακωρύχοι, εργάτες μεταφορών, εργάτες ύδρευσης, εργάτες ενέργειας, διυλιστηρίων κ.α.

Στην Κων/πολη στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μαζί με τα συνδικάτα και τα στελέχη, μέλη και οπαδοί του Κόμματος Εργασίας. Οι εργάτες υποδέχτηκαν θερμά τον πρόεδρο του ΕΜΕΡ Λεβέντ Τουζέλ και ευχαρίστησαν για τη συνεχή υποστήριξη του κόμματος προς την απεργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: