Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Μαζικές διαμαρτυρίες για την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος

Υστερα απ’ την απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έθεσε εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα σε όλο το Κουρδιστάν και σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας έγιναν μαζικές διαδηλώσεις.

Στο Ντιαρμπακίρ χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Προς το τέλος της πορείας οι διαδηλωτές δέχτηκαν επιθέσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν επί αρκετές ώρες στις πλατείες και στα στενά της πόλης. Όπως σ’ αυτή την πόλη έτσι και σε διάφορες άλλες κουρδικές πόλεις τα μαγαζιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας παρέμειναν κλειστά και πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις.

Στην Κων/πολη χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους και φώναξαν συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού.
Και εδώ η αστυνομία με βία προσπάθησε να διαλύσει τον κόσμο ενώ παρατηρήθηκε ότι οι ένοπλοι γκρίζοι λύκοι χρησιμοποιούσαν πιστόλια ενάντια στους διαδηλωτές. Οι φασιστικές αυτές επιθέσεις δεν εμπόδισαν να συνεχιστούν επί ώρες οι συγκεντρώσεις και οι πορείες.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στην Αγκυρα, στα Μαλάτια, στο Μέρσιν και αλλού.

Τί δήλωσαν οι μαζικές οργανώσεις για την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος
ΕΜΕΡ (Κόμμα Εργασίας): Ο πρόεδρος του κόμματος Λεβέντ Τουζέλ στη δήλωση του αναφέρει: Είναι σαφές ότι το κράτος δεν θέλει ειρήνη αλλά προτιμά τον πόλεμο.
Η απόφαση αυτή ανήκει στις κυρίαρχες τάξεις, στην κυβέρνησή τους, στους Γκρίζους Λύκους και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εχουν τις ίδιες αντιλήψεις.
Το αντιλαϊκό αυτό μέτωπο δεν αντέχει την ύπαρξη των δημοκρατικών δυνάμεων στη Βουλή. Οι εργάτες και εργαζόμενοι της Τουρκίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη Δημοκρατία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δύναμή τους.

Ενωση Γιατρών: Απαγορεύτηκε ένα κόμμα που ήταν η φωνή των Κούρδων. Εμπιστευόμαστε τον κουρδικό και τουρκικό λαό και τονίζουμε ότι σήμερα με πιο αποφασιστικό τρόπο θα υποστηρίξουμε την ειρήνη. Ο αγώνας για τη δημοκρατικοποίηση της Τουρκίας θα συνεχιστεί.

KESK (Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων): Στη δήλωση του προέδρου της Συνομοσπονδίας Σαμί Εβρέν τονίζεται: Η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετεί την αδελφοσύνη και την ειρήνη. Αντίθετα μεγαλώνει τα προβλήματα. Η απόφαση αυτή θα είναι μία μαύρη σελίδα στην τουρκική ιστορία.

DISK (Συνομοσπονδία Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων): Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σουλεϊμάν Τσελεμπί δήλωσε: Δεν πρέπει να απαγορευτούν τα κόμματα αλλά η αντίληψη περί δημοκρατίας για μένα και δικαιοσύνης για μένα. Η απαγόρευση αυτή ανοίγει το δρόμο της βίας και των υπολοίπων μορφών που δεν χωράνε στη δημοκρατία. Δεν λύνονται τα προβλήματα της κοινωνίας μ’ αυτούς τους τρόπους.

IHD (Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Το Συνταγματικό Δικαστήριο με την απαγόρευση έχει πάρει μία ιδεολογική απόφαση και αμέσως πρέπει να διορθώσουν το λάθος τους.

ΤΚΡ (Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας): Ο Ερντογάν και η παρέα του όσο και να το αρνηθούν φαίνεται πως υλοποιείται ένα σχέδιο που ανήκει στις Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: