Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ

Είναι γνωστό ότι ο στρατός της Τουρκίας συνεχίζει να ελέγχει την πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε εξέλιξη γύρω από διάφορα θέματα.

Καταρχήν αυτή την δυνατότητα αναγνωρίζει στον τουρκικό στρατό το ίδιο το Σύνταγμα που μπήκε σε εφαρμογή στη χούντα του Κενάν Εβρέν τις αρχές της δεκαετίας του ΄80.

Εδώ και πολλά χρόνια επανειλημμένες φορές είχε διαπιστωθεί ότι ο τουρκικός στρατός συνεχίζει το φακέλωμα σε κάθε τομέα: είτε για το κίνημα, είτε για την αριστερά, για την νεολαία, για τα ΜΜΕ, για το κουρδικό κ.α.
Όμως κάθε φορά οι ηγεσίες του στρατού διέψευδαν την ύπαρξη του φακελώματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρχές του στρατού αναγκάστηκαν να παραδεχτούν το φακέλωμα.
Κάθε φακέλωμα έχει μία ονομασία και αφορά κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως Γκιοκουσαγί (ουράνιο τόξο), Γιακαμός (αντανάκλαση), σχέδιο αντιμετώπισης θρησκευτικού συντηρητισμού, Αντιτς (τομή) κ.λπ.

Πριν λίγο χρονικό διάστημα όταν αποκαλύφθηκε το φακέλωμα Αντιτς που αφορούσε ένα σχέδιο εξάρθρωσης του κουρδικού κινήματος αλλά και την εξάρθρωση της παρούσας κυβέρνησης, ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγκ ανακοίνωσε ότι όλα αυτά είναι ένα κομμάτι χαρτί. Όμως κάτω απ’ το φακέλωμα υπήρχε η υπογραφή του Συνταγματάρχη Ντουρσούν Τσιτσέκ.

Όταν βρέθηκε το πρωτότυπο του συγκεκριμένου φακέλου με υπογραφή τότε ο Μπασμπούγκ ξεκίνησε να απειλεί τα πάντα και να τονίζει ότι ο τουρκικός στρατός είναι αποφασισμένος να περιφρουρεί τη «δημοκρατία».

Σε πολλούς φακέλους οι αρχές του στρατού φαίνεται ότι έχουν βάλει σε εφαρμογή διάφορα σχέδια για να χτυπηθεί ο αγώνας του κινήματος των εργαζομένων αλλά και του κουρδικού κινήματος.
Αναφέρεται ακόμα ποιοί δημοσιογράφοι γράφουν ενάντια στην πολιτική του στρατού, ποιοι δημοσιογράφοι πρέπει να υποστηριχτούν για την δυνάμωση της πολιτικής του στρατού, συνεχής τρομοκράτηση του κόσμου για να στραφεί ενάντια στους κούρδους, ακόμα και να δοθούν δυνατότητες στα τηλεοπτικά κανάλια να γυριστούν σειρές όπου προπαγανδίζουν τον τουρκικό στρατό και την πολιτική του.
Υπάρχουν και ειδικές αναφορές για προβοκάτσιες, όπως ακόμα και δολοφονιών για να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα τρόμου που να δικαιολογεί τις φασιστικές και δολοφονικές επιθέσεις του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που γράφτηκαν στα ΜΜΕ πάνω υπάρχουν πάνω από 590 φάκελοι για διάφορα θέματα.
Και μερικά απ’ αυτά δεν μπορεί να κρύψει πια ο ίδιος ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού Ιλκέρ Μπασμπούργκ.
Όπως ότι η στρατιωτική παρακρατική οργάνωση Ζιτέμ εδώ και πολλά χρόνια δρούσε ελεύθερα.
Είναι υπεύθυνη για τις δολοφονίες εκατοντάδων αγωνιστών και φέρει την ευθύνη για εκατοντάδες αγβοούμενους όπως και βασανιστήρια που έχει διαπράξει.
Μέχρι τώρα οι αρχές ποτέ δεν δέχτηκαν την ύπαρξη της. Όμως σήμερα αξιωματικοί αλλά και κυβερνητικές αρχές αναγκάστηκαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή της.

Ο αγώνας των κούρδων και τούρκων εργατών και εργαζομένων και ο αγώνας του κουρδικού λαού για την δημοκρατία και ελευθερία συνεχίζεται.
Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούν να κρυφτούν όπως κρυβόντουσαν μέχρι χτες. Το κίνημα σήμερα είναι πιο δυνατό.

Βέβαια αυτό το ζήτημα έχει και άλλη όψη. Οι αντιφάσεις και ο ανταγωνισμός που γίνεται στο μέτωπο των κυρίαρχων τάξεων. Η μία μεριά προσπαθεί να βγάλει στη φορά όσο περισσότερο μπορεί να άπλυτα των αλλωνών. Ερχονται αντιμέτωπες, η τουρκική παραδοσιακή πολιτική με την πολιτική του κεφαλαίου που υποστηρίζεται απ’ τις πολυεθνικές.

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε ένα άρθρο γύρω απ’ αυτό το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: