Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Τέθηκε εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα

Το κράτος της Τουρκίας έδειξε για άλλη μία φορά το πραγματικό του πρόσωπο θέτοντας εκτός νόμου το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα.
Το αξιοσημείωτο είναι, πως εδώ και καιρό το κόμμα της εξουσίας του Ερντογάν είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που περιελάμβανε μία σειρά μεταρρυθμίσεων «δημοκρατικά δικαιώματα», «ελευθερία του λόγου», «ελευθερίες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές».

Όμως, δεν πέρασε πολύς καιρός και αποδείχτηκε πως ο σκοπός της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, δεν είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων των μαζών ούτε η αναγνώριση της ύπαρξης του κουρδικού έθνους. Ο σκοπός ήταν και είναι με οποιοδήποτε μέσον η σύντριψη του κουρδικού κινήματος αλλά και η φασιστικοποίηση σε κάθε επίπεδο των απαιτήσεων των εργατών και εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κλιτς, ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί παράρτημα του ΡΚΚ και ως στόχο έχει το διαμελισμό της τουρκικής δημοκρατίας.

Φαίνεται πως ο υπηρέτης του τουρκικού καθεστώτος δεν περιορίστηκε με αυτές τις φασιστικές ανακοινώσεις αλλά τόνισε ακόμα ότι διαπιστώθηκαν συνολικά 141 είδος παρανομίας που αφορούν το συγκεκριμένο κόμμα. Ο Κλιτς ανάφερε ακόμα ότι όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία θα περάσει στο δημόσιο, ενώ για τον πρόεδρο του κόμματος Αχμέτ Τούρκ και τη βουλευτής Αϊσέλ Τουγλούκ αποφασίστηκε άρση του βουλευτικού δικαιώματος και για 5 χρόνια δεν μπορούν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική. 39 άτομα είναι σ’ αυτή την κατηγορία που απαγορεύεται να ασκούν πολιτική.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, όταν ο αριθμός της μείωσης των βουλευτών φτάνει τους 28 τότε μέσα σε 3 μήνες πρέπει να πάνε αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. Αυτό σημαίνει πως εάν οι υπόλοιποι 19 βουλευτές του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, γιατί με τις άδειες θέσεις ο αριθμός των απόντων φτάνει τους 28.

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος πριν απ’ την απόφαση είχε δηλώσει πως εάν τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα όλοι οι βουλευτές του θα παραιτηθούν.

Η απόφαση του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει καθαρό σκοπό και δεν χρειάζεται σχόλιο. Το κράτος της Τουρκίας δεν θέλει αντιπολίτευση, δεν θέλει δημοκρατικές φωνές και δεν θέλει την αναγνώριση των δημοκρατικών ελευθεριών. Εάν σκεφτεί κανείς πως τις τελευταίες μέρες με την καθοδήγηση των στρατηγών, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το κόμμα των Γκρίζων Λύκων οργανώθηκαν επιθέσεις λιντζαρίσματος σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, απειλές της κυβέρνησης ενάντια στον κουρδικό λαό, χτυπήματα στον αγώνα των εργατών και εργαζομένων, καταλαβαίνουμε ότι οι επόμενες μέρες είναι μέρες μεγάλων επιθέσεων.

Όμως είναι βέβαιο πως ούτε ο κουρδικός λαός ούτε το κίνημα των εργατών και εργαζομένων δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια γιατί ο αγώνας για τη δημοκρατία σήμερα έχει πιο πολύ δύναμη, πείσμα αλλά και υποδομή. Τις επόμενες μέρες θα διαπιστώσουμε αυτή την πραγματικότητα.

Το βρώμικο παιχνίδι των κυρίαρχων της Τουρκίας θα οδηγήσει και σε αλληλοσυγκρούσεις μεταξύ των κούρδων και τούρκων. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως έχουν επενδύσει αρκετά οι κυρίαρχες τάξεις.

Το μπλοκ μας θα προσπαθήσει να ενημερώνει συνεχώς τους αναγνώστες γύρω από τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: