Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο τύπου
Πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου Εκπροσώπων Μεταναστευτικών Κοινοτήτων στην Ένωση Λογιστών
 
Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην αίθουσα της Ένωσης Λογιστών, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των κοινοτήτων και των οργανώσεων μεταναστών στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν οι Σαϊντ Αλντογάν (Ένωση Κούρδων και Τούρκων Μεταναστών και Πολιτικών Προσφύγων από την Τουρκία και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Δημοκρατικού Συνεδρίου των Λαών –τμήμα Ελλάδος), Άουα Σάνκο (Ένωση Αφρικανών Γυναικών), Αζάντ Αζάντ (Κοινότητα Μεταναστών Συρίας) και ο Νικόδημος Μάινα Κίνυουα (Asante).

Συζητήθηκαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που τους αφορά. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη γενιά μεταναστών εξέφρασαν την άποψη ότι δεν αναγνωρίζονται επαρκώς από το ελληνικό κράτος, παρότι οι ίδιοι τηρούν όλες τις υποχρεώσεις τους.

Αναφέρθηκαν κάποια εργασιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, όπως η άμεση σύνδεση της ανανέωσης της άδειας παραμονής τους με το καθεστώς εργασίας τους, σύνδεση που έχει γίνει ακόμα πιο προβληματική με την οικονομική κρίση. Δόθηκε έμφαση και στη μη εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, όπως στη μη ανανέωση των αδειών παραμονής όσων πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος ή στην κατά πολύ καθυστερημένη χορήγηση των αδειών αυτών. Αρκετοί από τους παρευρισκομένους εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το χρόνιο μετέωρο καθεστώς στο οποίο βρίσκονται εξαιτίας είτε του ατελούς νομοθετικού πλαισίου είτε της μη εφαρμογής αυτού.

Εκπρόσωποι της δεύτερης γενιάς μεταναστών έθιξαν ζητήματα που τους απασχολούν, όπως τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο νόμο 3838/2010. Εκφράστηκε η ανησυχία ότι με τις αλλαγές αυτές δεν θα αναγνωριστούν τόσοι άνθρωποι που είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και δεν έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα, παρότι πληρούν κατά πολύ όλα τα κριτήρια που θέτει και ο ελληνικός νόμος και οι νόμοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές πολλές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου δείχνουν μια στροφή της μεταναστευτικής πολιτικής η οποία καθορίζεται από τις ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας.

Εκφράστηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας κοινός φορέας που να εκπροσωπεί όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να εισακούονται τα αιτήματά τους από την πολιτεία.
Την πρωτοβουλία οι παρακάτω οργανώσεις και κοινότητες μεταναστών:

Asante, Νιγηρία, Κένυα, Σομαλία, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Αιθιοπία, Φιλιππίνες, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ, Κουρδιστάν, Τουρκία, Επιτροπή Μαδαγασκάρης, Ένωση Αφρικανών γυναικών, Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε, Μπαγκλαντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: