Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011



ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Ισχυροί δεσμοi

Τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα. Στην ατζέντα της επίσκεψης ήταν η συνεργασία Τουρκίας και ΗΠΑ για την «τρομοκρατία», με στόχο το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να βοηθά την Τουρκία. Επίσης, συζητήθηκαν οι ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική. Ο Λ. Πανέτα είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμέτ Γιλμάζ, τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ καθώς επίσης και εκπροσώπους του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η Τουρκία ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ δήλωσε και την ενόχλησή της αναφορικά με την απόφαση του αμερικανικού κογκρέσου για σχέδιο απόφασης, που αφορά ενδεχόμενη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και δεν έχει συζητηθεί.

Χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επιστολή του στον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προειδοποίησε το Παρίσι ότι «θα υπάρξουν πολύ σοβαρές, ανεπανόρθωτες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις εάν η Γαλλία επικυρώσει το νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: