Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Για την πολεμική ένταση στην Μέση Ανατολή

Για την γεωπολιτική στάση της Τουρκίας στην περιοχή οι αναφορές είναι συνεχείς και ειδικά στη δεδομένη χρονική στιγμή παίρνουν συνεχώς και άλλες διαστάσεις. Μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή σε Αφγανιστάν και Ιράκ η θέση της Τουρκίας αναβαθμίστηκε κάτι που υπογραμμίστηκε σε όλες τις σχετικές αναλύσεις και είναι κυρίαρχη η άποψη ότι το καθεστώς της Άγκυρας είναι ο τοπικός χωροφύλακας στην περιοχή του αμερικάνικου και δυτικού ιμπεριαλισμού.

Η νατοϊκή βάση της Σμύρνης μετατράπηκε ορμητήριο για πολεμικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στην πόλη Μαλάτια στο Κουρδιστάν δημιουργήθηκε βάση αντιπυραυλικής ασπίδας, με δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης σε Ιραν, Συρία και Ρωσία.
 Η αστική τάξη της Τουρκίας δεν έχασε την ευκαιρία να συνεταιριστεί με τους ξένους ιμπεριαλιστές για να λεηλατήσουν τα πετρέλαια και τον φυσικό πλούτο της Μέσης Ανατολής.

Στην κατεύθυνση αυτή το αστικό κράτος της Αγκυρας έδωσε γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές προσφέροντας το έδαφος της Τουρκίας για να εγκατασταθούν πολεμικές βάσεις που θα μπορούν να εφαρμόζουν την στρατιωτική τους επέμβαση σε κάθε περιοχή που απαιτούσαν τα οικονομικοπολιτικά
τους συμφέροντα.

Πειθήνιο όργανο στις εντολές της Ουάσιγκτον το καθεστώς της Τουρκίας έχει μετατρέψει στρατιωτικές βάσεις της χώρας σαν παρωχημένα φυλάκια στην επίθεση ενάντια στο καθεστώς της Συρίας, με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί.

Το καθεστώς του Ερντογκάν είναι φανερό ότι θέλει να αναβαθμίσει την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή και δεν θα αρκεστεί μόνο στην Συρία. Το τουρκικό κεφάλαιο, συμφέροντα του οποίου εξυπηρετεί η τούρκικη κυβέρνηση θέλει να διεισδύσει στις ευρύτερες αγορές της περιοχής κάτι που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις Κλίτον και Μπάιντεν που επισκέφτηκαν την Τουρκία που τόνισαν ότι το ζήτημα της Συρίας είναι αρμοδιότητα της Τουρκίας και του Αραβικού Συνδέσμου. Επίσης τόνισαν πόσο σημαντικό είναι για τα αμερικανικά συμφέροντα να εκτονωθούν οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Στην κατεύθυνση αυτή δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η δήλωση που έκανε την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του Ισραήλ Σίμον Περές σύμφωνα με την οποία το Τελ Αβιβ θα χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η αγγλική εφημερίδα Daily Mail επικαλούμενοι πηγές της αγγλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Ισραηλινού αξιωματούχου. Η απάντηση του Ιράν ήταν η αναμενόμενη. Η Τεχεράνη δήλωσε, συνεπικουρούμενοι από ανάλογες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, ότι μια τέτοια επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίων του Ιράν θα μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή σε πεδίο μάχης. «Αν απειληθούμε, σχεδιάζουμε κατ' αρχήν να επιτεθούμε στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Στη συνέχεια θα επιλέξουμε άλλους στόχους», τόνισε ιρανός στρατηγός, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr.

Είναι ολοκάθαρο ότι το καθεστώς της Αγκυρας και μαζί η αστική τούρκικη τάξη είναι εκτελεστικό όργανο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Μοναδική διέξοδος είναι ο ενωμένος αγώνας εργατών και εργαζομένων των κρατών της Μέσης Ανατολής για να μην περάσουν οι τυχοδιωκτικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.

A.    Cihan Soylu – αρθρογράφος Evrensel

Δεν υπάρχουν σχόλια: