Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Αλλά ο Ερντογκάν … ζήτησε «συγνώμη»…

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κάνοντας μια δήλωση στο κοινοβούλιο της χώρας ζήτησε συγνώμη απ’ τους Κούρδους της περιοχής Ντέρσιμ για την γενοκτονία που είχαν κάνει οι τούρκικες στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής με θύματα Κούρδους. (Στα πλαίσια της πολιτικής αφομοίωσης του Κούρδικου  στοιχείου η πολιτική της Αγκυρας, το 1938,  είχε εξαπολύσει τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία, συνοδευόμενη με μέτρα καταστολής. Η αντίσταση του ντόπιου Κουρδικού λαού ήταν έντονη και δυναμική με αποτέλεσμα οι στρατιωτικές τούρκικες δυνάμεις να εξαπολύσουν επίθεση γενοκτονίας που στοίχησε την ζωή σε 60.000 Κούρδους με τα περισσότερα θύματα παιδιά).

Ξεχειλίζει η υποκρισία του αρχηγού του τούρκικου κράτους απ’ αυτή την δήλωση. Την ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις βομβαρδιστικά του τούρκικου στρατού έσπερναν τον θάνατο σε περιοχές του Κουρδιστάν, στρατιώτες του κράτους φυλακίζουν και βασανίζουν κάθε Κούρδο που θα διεκδικήσει το δικαίωμα στην ζωή. Η δημαγωγία του Ερντογκάν δεν γνωρίζει σύνορα. Απ’ την μια με δακρύβρεχτες υποκριτικές δηλώσεις στέκεται αλληλέγγυος στα αιτήματα του συριακού λαού, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του, καταπιέζεται από το καθεστώς Ασαντ και από την άλλη δεν αναγνωρίζει την Κούρδικη εθνότητα.

Ο σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να κάνουμε μια εκτενή ανάλυση για τα δεινά που αντιμετωπίζει ο Κούρδικος λαός από το καθεστώς της Αγκυρας. Απλώς θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι πάνω από 4.500 Κούρδοι πολίτες βρίσκονται στις φυλακές με μόνο «έγκλημα» τους ότι διεκδικούν την ύπαρξη τους ως λαού και έθνους. Ιδιαίτερη προτίμηση στις διώξεις αυτές, το κράτος της Τουρκίας δείχνει σε εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περιοχές που είναι έντονη η παρουσία του Κούρδικου λαού. Οι κατηγορίες πανομοιότυπες. Προσπάθεια διαμελισμού του τούρκικου κράτους, αντίσταση κατά της αρχής, μέλος παράνομης οργάνωσης κ.λ.π. Εκτός αυτού υπάρχουν δεκάδες φοιτητές φυλακισμένοι με μοναδική κατηγορία ότι ζήτησαν εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα, ή με την μοναδική εξωφρενική κατηγορία ότι εκδήλωσαν την συμπαράσταση τους στον Παλαιστινιακό λαό φορώντας Παλαιστινιακό μαντίλι.

Εδώ επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η τούρκικη δικαιοσύνη λειτουργεί σαν θεραπαινίδα του κράτους. Οποιαδήποτε «παρεκτροπή» αντιμετωπίζεται άμεσα με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει το αστικό κράτος της Τουρκίας. Την καταστολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τις τελευταίες μέρες πάνω από 50 δικηγόροι έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί με την κατηγορία ότι ήταν «κούριερ» του φυλακισμένου Οτσαλάν, και υπήρξαν νομικοί συμπαραστάτες διωκόμενων Κούρδων.

Διακρίσεις στην καταστολή που εφαρμόζει το τούρκικο κράτος δεν κάνει ούτε στα ανήλικα παιδάκια. Αυτή την στιγμή βρίσκονται η πέρασαν από τα μπουντρούμια των φυλακών περίπου 2000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών με κατηγορίες ότι έριξαν πέτρες στις δυνάμεις καταστολής. Ανατριχιαστική η δήλωση που έκανε ο δήμαρχος του Ντιαμπακίρ «Οσα παιδιά συλλαμβάνονται θα κλείνονται σε ορφανοτροφεία αφού οι γονείς τους είναι αδύναμοι να τα διαπαιδαγωγήσουν σωστά»!

Αλλά ο Ερντογκάν … ζήτησε «συγνώμη»…

Seyit Aldogan - Δημοσιογράφος Evrensel

Δεν υπάρχουν σχόλια: