Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Οι εργάτες καπνοβιομηχανίας συνεχίζουν την απεργία τους

Η κυβέρνηση του Ερντογάν με την απόφαση ιδιωτικοποίησης της καπνοβιομηχανίας διώχνει 12.000 εργάτες στο δρόμο.

Φυσικά οι εργάτες αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης και εδώ και 12 μέρες βρίσκονται σε μια δυναμική απεργία σε όλα τα εργοστάσια της καπνοβιομηχανίας στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν. Ο Ερντογάν για την απόφαση της ιδιωτικοποίησης της καπνοβιομηχανίας είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι «αραχτά δεν θα πάρει κανείς λεφτά».
Οι εργάτες τις πρώτες μέρες της απεργίας έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς. Μάλιστα στην Σμύρνη η αστυνομία προχώρησε σε έντονη βία και έριξε τους διαδηλωτές εργάτες στη θάλασσα, και προχώρησε σε συλλήψεις. Το επόμενο βήμα τους ήταν η μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα. Οι εργάτες αντιμετώπισαν την αστυνομική βία στην κάθοδό τους προς την Αγκυρα. Παρά τη βία και τρομοκρατία δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στο πλάι των εργατών και εργαζομένων στην κεντρική πλατεία της Αγκυρας.

Στις 26 Δεκέμβρη η Συνομοσπονδία των εργατικών συνδικάτων, η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων και η Συνομοσπονδία επαναστατικών εργατικών συνδικάτων σύμφωνα με την απόφαση που είχαν πάρει πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις που βρίσκονται τμήματα καπνοβιομηχανίας. Οι Ομοσπονδίες σε όλη την Τουρκία και στο Κουρδιστάν είχαν πάρει απόφαση για μία ώρα στάση εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στις συγκεντρώσεις πήραν μέρος δυναμικά οι λιμενεργάτες, ανθρακωρύχοι, εργάτες μεταφορών, εργάτες ύδρευσης, εργάτες ενέργειας, διυλιστηρίων κ.α.

Στην Κων/πολη στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μαζί με τα συνδικάτα και τα στελέχη, μέλη και οπαδοί του Κόμματος Εργασίας. Οι εργάτες υποδέχτηκαν θερμά τον πρόεδρο του ΕΜΕΡ Λεβέντ Τουζέλ και ευχαρίστησαν για τη συνεχή υποστήριξη του κόμματος προς την απεργία τους.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Οι εικόνες μιλούν μόνες τους




Εδώ και καιρό οι Κούρδοι αλλά και οι επαναστατικές δυνάμεις και οι εργαζόμενοι δέχονται επιθέσεις των φασιστικών ομάδων οι οποίες κατευθύνονται απ’ το κράτος. Τις τελευταίες μέρες όπως στη Σμύρνη, στα Μαλάτια, στην Κων/πολη τα λυσσασμένα κοπάδια του τουρκικού καθεστώτος ακόμα και με πιστόλια πραγματοποιούν επιθέσεις στις διαδηλώσεις.

Πρώτα απ’ όλα οι στρατηγοί και ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων είχαν κάνει πολύ πρόσφατα δηλώσεις ότι «οι αγανακτισμένοι πολίτες θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους». Φαίνεται πως οι φασίστες έχουν πάρει το μήνυμα εφόσον οι εικόνες μιλούν μόνες τους.
Οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν την ώρα της διαδήλωσης των κούρδων στην Κων/πολη στις 13/12/2009.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Μαζικές διαμαρτυρίες για την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος

Υστερα απ’ την απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έθεσε εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα σε όλο το Κουρδιστάν και σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας έγιναν μαζικές διαδηλώσεις.

Στο Ντιαρμπακίρ χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Προς το τέλος της πορείας οι διαδηλωτές δέχτηκαν επιθέσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν επί αρκετές ώρες στις πλατείες και στα στενά της πόλης. Όπως σ’ αυτή την πόλη έτσι και σε διάφορες άλλες κουρδικές πόλεις τα μαγαζιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας παρέμειναν κλειστά και πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις.

Στην Κων/πολη χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους και φώναξαν συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού.
Και εδώ η αστυνομία με βία προσπάθησε να διαλύσει τον κόσμο ενώ παρατηρήθηκε ότι οι ένοπλοι γκρίζοι λύκοι χρησιμοποιούσαν πιστόλια ενάντια στους διαδηλωτές. Οι φασιστικές αυτές επιθέσεις δεν εμπόδισαν να συνεχιστούν επί ώρες οι συγκεντρώσεις και οι πορείες.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στην Αγκυρα, στα Μαλάτια, στο Μέρσιν και αλλού.

Τί δήλωσαν οι μαζικές οργανώσεις για την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος
ΕΜΕΡ (Κόμμα Εργασίας): Ο πρόεδρος του κόμματος Λεβέντ Τουζέλ στη δήλωση του αναφέρει: Είναι σαφές ότι το κράτος δεν θέλει ειρήνη αλλά προτιμά τον πόλεμο.
Η απόφαση αυτή ανήκει στις κυρίαρχες τάξεις, στην κυβέρνησή τους, στους Γκρίζους Λύκους και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εχουν τις ίδιες αντιλήψεις.
Το αντιλαϊκό αυτό μέτωπο δεν αντέχει την ύπαρξη των δημοκρατικών δυνάμεων στη Βουλή. Οι εργάτες και εργαζόμενοι της Τουρκίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη Δημοκρατία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δύναμή τους.

Ενωση Γιατρών: Απαγορεύτηκε ένα κόμμα που ήταν η φωνή των Κούρδων. Εμπιστευόμαστε τον κουρδικό και τουρκικό λαό και τονίζουμε ότι σήμερα με πιο αποφασιστικό τρόπο θα υποστηρίξουμε την ειρήνη. Ο αγώνας για τη δημοκρατικοποίηση της Τουρκίας θα συνεχιστεί.

KESK (Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων): Στη δήλωση του προέδρου της Συνομοσπονδίας Σαμί Εβρέν τονίζεται: Η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετεί την αδελφοσύνη και την ειρήνη. Αντίθετα μεγαλώνει τα προβλήματα. Η απόφαση αυτή θα είναι μία μαύρη σελίδα στην τουρκική ιστορία.

DISK (Συνομοσπονδία Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων): Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σουλεϊμάν Τσελεμπί δήλωσε: Δεν πρέπει να απαγορευτούν τα κόμματα αλλά η αντίληψη περί δημοκρατίας για μένα και δικαιοσύνης για μένα. Η απαγόρευση αυτή ανοίγει το δρόμο της βίας και των υπολοίπων μορφών που δεν χωράνε στη δημοκρατία. Δεν λύνονται τα προβλήματα της κοινωνίας μ’ αυτούς τους τρόπους.

IHD (Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Το Συνταγματικό Δικαστήριο με την απαγόρευση έχει πάρει μία ιδεολογική απόφαση και αμέσως πρέπει να διορθώσουν το λάθος τους.

ΤΚΡ (Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας): Ο Ερντογάν και η παρέα του όσο και να το αρνηθούν φαίνεται πως υλοποιείται ένα σχέδιο που ανήκει στις Αμερική.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Τέθηκε εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα

Το κράτος της Τουρκίας έδειξε για άλλη μία φορά το πραγματικό του πρόσωπο θέτοντας εκτός νόμου το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα.
Το αξιοσημείωτο είναι, πως εδώ και καιρό το κόμμα της εξουσίας του Ερντογάν είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που περιελάμβανε μία σειρά μεταρρυθμίσεων «δημοκρατικά δικαιώματα», «ελευθερία του λόγου», «ελευθερίες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές».

Όμως, δεν πέρασε πολύς καιρός και αποδείχτηκε πως ο σκοπός της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, δεν είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων των μαζών ούτε η αναγνώριση της ύπαρξης του κουρδικού έθνους. Ο σκοπός ήταν και είναι με οποιοδήποτε μέσον η σύντριψη του κουρδικού κινήματος αλλά και η φασιστικοποίηση σε κάθε επίπεδο των απαιτήσεων των εργατών και εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κλιτς, ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί παράρτημα του ΡΚΚ και ως στόχο έχει το διαμελισμό της τουρκικής δημοκρατίας.

Φαίνεται πως ο υπηρέτης του τουρκικού καθεστώτος δεν περιορίστηκε με αυτές τις φασιστικές ανακοινώσεις αλλά τόνισε ακόμα ότι διαπιστώθηκαν συνολικά 141 είδος παρανομίας που αφορούν το συγκεκριμένο κόμμα. Ο Κλιτς ανάφερε ακόμα ότι όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία θα περάσει στο δημόσιο, ενώ για τον πρόεδρο του κόμματος Αχμέτ Τούρκ και τη βουλευτής Αϊσέλ Τουγλούκ αποφασίστηκε άρση του βουλευτικού δικαιώματος και για 5 χρόνια δεν μπορούν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική. 39 άτομα είναι σ’ αυτή την κατηγορία που απαγορεύεται να ασκούν πολιτική.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, όταν ο αριθμός της μείωσης των βουλευτών φτάνει τους 28 τότε μέσα σε 3 μήνες πρέπει να πάνε αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. Αυτό σημαίνει πως εάν οι υπόλοιποι 19 βουλευτές του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, γιατί με τις άδειες θέσεις ο αριθμός των απόντων φτάνει τους 28.

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος πριν απ’ την απόφαση είχε δηλώσει πως εάν τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα όλοι οι βουλευτές του θα παραιτηθούν.

Η απόφαση του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει καθαρό σκοπό και δεν χρειάζεται σχόλιο. Το κράτος της Τουρκίας δεν θέλει αντιπολίτευση, δεν θέλει δημοκρατικές φωνές και δεν θέλει την αναγνώριση των δημοκρατικών ελευθεριών. Εάν σκεφτεί κανείς πως τις τελευταίες μέρες με την καθοδήγηση των στρατηγών, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το κόμμα των Γκρίζων Λύκων οργανώθηκαν επιθέσεις λιντζαρίσματος σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, απειλές της κυβέρνησης ενάντια στον κουρδικό λαό, χτυπήματα στον αγώνα των εργατών και εργαζομένων, καταλαβαίνουμε ότι οι επόμενες μέρες είναι μέρες μεγάλων επιθέσεων.

Όμως είναι βέβαιο πως ούτε ο κουρδικός λαός ούτε το κίνημα των εργατών και εργαζομένων δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια γιατί ο αγώνας για τη δημοκρατία σήμερα έχει πιο πολύ δύναμη, πείσμα αλλά και υποδομή. Τις επόμενες μέρες θα διαπιστώσουμε αυτή την πραγματικότητα.

Το βρώμικο παιχνίδι των κυρίαρχων της Τουρκίας θα οδηγήσει και σε αλληλοσυγκρούσεις μεταξύ των κούρδων και τούρκων. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως έχουν επενδύσει αρκετά οι κυρίαρχες τάξεις.

Το μπλοκ μας θα προσπαθήσει να ενημερώνει συνεχώς τους αναγνώστες γύρω από τις εξελίξεις.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΟΥΡΔΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Στις 6/12/2009 στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο νησί Ιμραλί.

Στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Ντιαρμπακίρ, Χακάρι, Αγκρι, Κων/πολη, Σεμντινλί, Μέρσιν και αλλού οι διαδηλωτές δέχτηκαν άγριες επιθέσεις της ασφάλειας και των ειδικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, στην πόλη Ντιαρμπακίρ, όταν οι κούρδοι διαδηλωτές ήθελαν να πραγματοποιήσουν πορεία, συναντήθηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες δήλωσαν ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ξεκίνησαν λογομαχίες και μικροεπεισόδια.
Εκείνη την ώρα ο κούρδος φοιτητής Αϊντίν Ερντέν 23 χρονών που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Ντίτζλε δέχτηκε μία σφαίρα και στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ο ακαριαίος θάνατός του.
Οι αρχές δεν έκαναν καμία δήλωση για την δολοφονία. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν αρκετές ώρες και πάνω από 50 άτομα συνελήφθησαν και 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ

Είναι γνωστό ότι ο στρατός της Τουρκίας συνεχίζει να ελέγχει την πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε εξέλιξη γύρω από διάφορα θέματα.

Καταρχήν αυτή την δυνατότητα αναγνωρίζει στον τουρκικό στρατό το ίδιο το Σύνταγμα που μπήκε σε εφαρμογή στη χούντα του Κενάν Εβρέν τις αρχές της δεκαετίας του ΄80.

Εδώ και πολλά χρόνια επανειλημμένες φορές είχε διαπιστωθεί ότι ο τουρκικός στρατός συνεχίζει το φακέλωμα σε κάθε τομέα: είτε για το κίνημα, είτε για την αριστερά, για την νεολαία, για τα ΜΜΕ, για το κουρδικό κ.α.
Όμως κάθε φορά οι ηγεσίες του στρατού διέψευδαν την ύπαρξη του φακελώματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρχές του στρατού αναγκάστηκαν να παραδεχτούν το φακέλωμα.
Κάθε φακέλωμα έχει μία ονομασία και αφορά κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως Γκιοκουσαγί (ουράνιο τόξο), Γιακαμός (αντανάκλαση), σχέδιο αντιμετώπισης θρησκευτικού συντηρητισμού, Αντιτς (τομή) κ.λπ.

Πριν λίγο χρονικό διάστημα όταν αποκαλύφθηκε το φακέλωμα Αντιτς που αφορούσε ένα σχέδιο εξάρθρωσης του κουρδικού κινήματος αλλά και την εξάρθρωση της παρούσας κυβέρνησης, ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγκ ανακοίνωσε ότι όλα αυτά είναι ένα κομμάτι χαρτί. Όμως κάτω απ’ το φακέλωμα υπήρχε η υπογραφή του Συνταγματάρχη Ντουρσούν Τσιτσέκ.

Όταν βρέθηκε το πρωτότυπο του συγκεκριμένου φακέλου με υπογραφή τότε ο Μπασμπούγκ ξεκίνησε να απειλεί τα πάντα και να τονίζει ότι ο τουρκικός στρατός είναι αποφασισμένος να περιφρουρεί τη «δημοκρατία».

Σε πολλούς φακέλους οι αρχές του στρατού φαίνεται ότι έχουν βάλει σε εφαρμογή διάφορα σχέδια για να χτυπηθεί ο αγώνας του κινήματος των εργαζομένων αλλά και του κουρδικού κινήματος.
Αναφέρεται ακόμα ποιοί δημοσιογράφοι γράφουν ενάντια στην πολιτική του στρατού, ποιοι δημοσιογράφοι πρέπει να υποστηριχτούν για την δυνάμωση της πολιτικής του στρατού, συνεχής τρομοκράτηση του κόσμου για να στραφεί ενάντια στους κούρδους, ακόμα και να δοθούν δυνατότητες στα τηλεοπτικά κανάλια να γυριστούν σειρές όπου προπαγανδίζουν τον τουρκικό στρατό και την πολιτική του.
Υπάρχουν και ειδικές αναφορές για προβοκάτσιες, όπως ακόμα και δολοφονιών για να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα τρόμου που να δικαιολογεί τις φασιστικές και δολοφονικές επιθέσεις του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που γράφτηκαν στα ΜΜΕ πάνω υπάρχουν πάνω από 590 φάκελοι για διάφορα θέματα.
Και μερικά απ’ αυτά δεν μπορεί να κρύψει πια ο ίδιος ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού Ιλκέρ Μπασμπούργκ.
Όπως ότι η στρατιωτική παρακρατική οργάνωση Ζιτέμ εδώ και πολλά χρόνια δρούσε ελεύθερα.
Είναι υπεύθυνη για τις δολοφονίες εκατοντάδων αγωνιστών και φέρει την ευθύνη για εκατοντάδες αγβοούμενους όπως και βασανιστήρια που έχει διαπράξει.
Μέχρι τώρα οι αρχές ποτέ δεν δέχτηκαν την ύπαρξη της. Όμως σήμερα αξιωματικοί αλλά και κυβερνητικές αρχές αναγκάστηκαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή της.

Ο αγώνας των κούρδων και τούρκων εργατών και εργαζομένων και ο αγώνας του κουρδικού λαού για την δημοκρατία και ελευθερία συνεχίζεται.
Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούν να κρυφτούν όπως κρυβόντουσαν μέχρι χτες. Το κίνημα σήμερα είναι πιο δυνατό.

Βέβαια αυτό το ζήτημα έχει και άλλη όψη. Οι αντιφάσεις και ο ανταγωνισμός που γίνεται στο μέτωπο των κυρίαρχων τάξεων. Η μία μεριά προσπαθεί να βγάλει στη φορά όσο περισσότερο μπορεί να άπλυτα των αλλωνών. Ερχονται αντιμέτωπες, η τουρκική παραδοσιακή πολιτική με την πολιτική του κεφαλαίου που υποστηρίζεται απ’ τις πολυεθνικές.

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε ένα άρθρο γύρω απ’ αυτό το ζήτημα.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΙΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πηγαίνει σε μία βδομάδα στην Αμερική. Ηδη σε Τουρκία και Αμερική έχει ξεκινήσει μία συζήτηση στα ΜΜΕ για το τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Ερντογάν.

Στην ουσία η ερώτηση «τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Ερντογάν;» δεν είναι ένα μυστικό για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει μία έντονη κινητικότητα της διπλωματίας της Τουρκίας προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Οι επισκέψεις του Ερντογάν και του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ σε Ιράκ, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Πακιστάν είναι φανερό πως έγιναν με συνεννόηση και συμφωνία με τον Ομπάμα.
Στην ουσία στη συνάντηση Ερντογάν και Ομπάμα που είχε γίνει στα τέλη Σεπτέμβρη είχε συζητηθεί με τι ατζέντα πρέπει να πάει η Τουρκία στην Αμερική και ποιό ρόλο πρέπει να αναλάβει.

Γι’ αυτό, όταν είχε αναφέρει για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αμερική ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είχε τονίσει ότι «με αγωνία περιμένουμε την επίσκεψη του Ερντογάν» (δύο φορές ακριβώς έτσι είχε εκφραστεί η επίσκεψη του Ερντογάν απ’ τα στελέχη του Ομπάμα).

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνέντευξη που είχε δώσει στη Newsweek για αυτά τα θερμά λόγια των αμερικανών είχε απαντήσει με την εξής έκφραση: «τα δέκα σημαντικά κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και τα δέκα κεφάλαια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι τα ίδια».

Να επαναλάβουμε τα γνωστά για άλλη μία φορά: Η Τουρκία θα ζητήσει απ’ την Αμερική την εξάλειψη του ΡΚΚ απ’ τα βουνά Καντίλ και να προχωρήσει η Ουάσιγκτον σε πιο έντονες και σκληρές πιέσεις στις δυτικές κυβερνήσεις για τον περιορισμό, της εξάλειψης αν γίνετε, της δράσης του ΡΚΚ.

Η άλλη απαίτηση της κυβέρνησης της Τουρκίας είναι να ζητήσει περισσότερη βοήθεια απ’ την Αμερική για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ταυτόχρονα θα ζητήσει και την υποστήριξη των θέσεων της για την Κύπρο όπου όλο και περισσότερο το κυπριακό ζήτημα οδεύει προς νέα κρίση.

Οι απαιτήσεις της Αμερικής απ’ την Τουρκία είναι και περισσότερες και αρκετά σημαντικές για την περιοχή. Είναι πολύ πιθανόν ο Ομπάμα να ζητήσει απ’ την Τουρκία να στείλει περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, να αυξηθεί η πίεση πάνω απ’ το Ιράν κ.α. Επίσης θα ζητήσει απ’ την Τουρκία, την ώρα της αναχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων απ’ το Ιράκ να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το τουρκικό έδαφος. Φυσικά η αποχώρηση της Αμερικής απ’ το Ιράκ σημαίνει ότι και στο Ιράκ και στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένα κενό το οποίο θα κληθεί να αναπληρώσει η Τουρκία.

Το ενδεχόμενο να ζητήσει ο Ομπάμα από τον Ερντογάν η Τουρκία να συσφίξει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ είναι επίσης πολύ ισχυρό.

Είναι φανερό ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε «τα δέκα σημαντικά κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και τα δέκα κεφάλαια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι τα ίδια», έδειχνε ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις απαιτήσεις που θα θέσει η Αμερικανική κυβέρνηση.

Και μπορεί να είναι αυτές οι προθέσεις που έχει η κυβέρνηση της Τουρκίας όμως το αν θα υλοποιηθούν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κύρια από τις αντιδράσεις που θα προκληθούν στον ισλαμικό κόσμο αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το γεγονός ότι ο ισλαμικός κόσμος αντιμετωπίζει απαξιωτικά τις κυβερνήσεις που είναι άβολα όντα στις προσταγές της Ουάσιγκτον, ενώ είναι διάχυτο το κλίμα απέχθειας των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι αρχές της Τουρκίας προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο υπονοώντας ότι κινούνται προς το συμφέρον των χωρών της περιοχής και όχι προς το συμφέρον της Αμερικής. Και θέλουν οι λαοί της περιοχής να πιστέψουν σ’ αυτό το παραμύθι. Οι δυσκολίες για την υλοποίηση των αμερικανικών απαιτήσεων βρίσκονται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο.

Είναι φανερό ότι η Αμερική στην περιοχή χάνει την επιρροή και την αξιοπιστία της. Γι’ αυτό οι υπηρέτες και οι συνεργάτες της Αμερικής έχουν αρκετά σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση των αμερικάνικων πολιτικών σ’ αυτό τον γεωγραφικό χώρο.

Αυτό είναι και ο λόγος που πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ Ερντογάν-Ομπάμα στην πρακτική υλοποίησή της θα έχει προβλήματα. Το ίδιο σκηνικό το είδαμε απέναντι στην πολιτική του Ιράν για την πυρηνική ενέργεια, όπως επίσης και στην κατοχή του Αφγανιστάν. Θεωρητικά μπορεί η απόψεις Τουρκίας – Αμερικής να ήταν ταυτόσημες, στην πράξη όμως υπήρξαν τέτοιες ενέργειες που ακύρωναν τα θεωρητικά κατασκευάσματα.

Με λίγα λόγια είναι δύσκολη η δουλειά των συνεργατών του ιμπεριαλισμού. Φαίνεται πως δεν μπορούν να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους όπως θα ήθελαν. Οι κατά καιρούς αντιδράσεις του Ερντογάν αυτό υποδηλώνουν.

Ihsan caralan
Γενικός Διευθυντής Evrensel

01/12/2009