Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία

Πρόσφατα η υπουργός εξωτερικών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον πραγματοποίησε μία επίσκεψη στην Κων/πολη.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε ότι η Αμερική χρειάζεται την Τουρκία καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς συμμάχους της. Επίσης ανάφερε το ζήτημα Ιράκ-Παλαιστίνη, κουρδικό ζήτημα, κατοχή στο Ιράκ και την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Φυσικά όλα αυτά δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως δεν ήταν τυχαία και η ανακοίνωσή της ότι τον Απρίλιο ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία.
Φαίνεται πως η Αμερική θα χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως το μακρύ της χέρι στην Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Και όχι μόνο αυτό. Ζητάει απ’ την Τουρκία να πιέσει το Ιράν, να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο Αφγανιστάν και όταν αποσύρουν τη δύναμή τους απ’ το Ιράκ η Τουρκία να αποτελεί δύναμη «σταθερότητας» στην περιοχή.
Όπως τονίσαμε λοιπόν δεν είναι τυχαία η πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα σε μία ισλαμική χώρα. Πριν ακόμα πάει ο Ομπάμα στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι την ώρα της απόσυρσης των στρατευμάτων η Αμερική μπορεί να χρησιμοποιήσει το τουρκικό έδαφος. Και ήδη τα ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει να χειροκροτούν τον Ομπάμα ως σωτήρα αλλά και αρχιτέκτονα στις νέες σχέσεις Τουρκίας και Αμερικής.
Στην Μέση Ανατολή η κατάσταση είναι φανερή. Το καζάνι βράζει. Οι λαοί της Αμερικής αντιδρούν στις εισβολές. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα μεταξύ αραβικών εθνών και Ισραήλ. Αραγε ποιός θα μπορούσε να παίξει καλύτερο ρόλο στην περιοχή;
Να υπενθυμίσουμε πως πριν μερικά χρόνια ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού είχε κάνει μία πρόταση προς τις αρχές της Τουρκίας: «Η καλύτερη εξαγωγή που μπορείτε να κάνετε είναι ο στρατός σας». Δεν χρειάζεται καθόλου σχόλιο.Μαζί με την ανακοίνωση της επίσκεψης του Ομπάμα ανακοινώθηκε απ’ τους ηγέτες των κούρδων του Ιράκ, συγκεκριμένα απ’ τον πρόεδρο του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί μία κουρδική συνδιάσκεψη στο Ιράκ, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των κούρδων απ’ τα τέσσερα κομμάτια, δηλ. Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία. Αμέσως ύστερα απ’ αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπνουλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ιράκ. Ο Ταλαμπανί δήλωσε: ή το ΡΚΚ θα αφήσει τα όπλα ή θα φύγει απ’ το Ιράκ.Φαίνεται λοιπόν ότι στην επίσκεψη του Ομπάμα θα συζητηθεί πολύ το κουρδικό ζήτημα και είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές δηλώσεις γύρω απ’ αυτό. Όπως αναμένεται στην συνδιάσκεψη να βγει και μια απόφαση η οποία να καλεί το ΡΚΚ να αφήσει τα όπλα και οι μαχητές του να παραδοθούν. Και αυτό το κάλεσμα να υποστηριχτεί δυναμικά απ’ την Αμερική και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που να δεχτούν και οι τουρκικές κυρίαρχες τάξεις.
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν παραδέχεται και δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της αυτόνομης κουρδικής περιοχής. Δεν θα είναι καθόλου έκπληξη, εάν το επόμενο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση της Τουρκίας προχωρήσει στην αναγνώρισή του και λύσει το κουρδικό πρόβλημα μαζί με τους κούρδους ηγέτες στο Ιράκ. Με αυτό το σχέδιο θα αφοπλιστούν οι κούρδοι της Τουρκίας αλλά θα είναι και ευχαριστημένη η τουρκική κυβέρνηση γιατί αυτή η λύση θα είναι μέσα στο πλαίσιο του συστήματος. Φυσικά μπορεί αυτή την πολιτική να ακολουθήσουν αμνηστία, διάφορες προπαγάνδες γύρω απ’ την τουρκική δημοκρατία, ότι η Τουρκία είναι πια δημοκρατική χώρα κ.λπ. κ.λπ.
Όμως αυτό το σχέδιο δεν θα πιάσει γιατί ο αγώνας των κούρδων της Τουρκίας για τα εθνικά και δημοκρατικά δικαιώματα δεν χωράει μέσα στο πλαίσιο των σχεδίων των κυρίαρχων. Αυτό απέδειξε και το κουρδικό Νεβρόζ που γιορτάστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: