Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ NEWROZ

Η κουρδική γιορτή NEWROZ που εδώ και πολλά χρόνια γιορτάζεται ως μέρα αγώνα για την ελευθερία και δημοκρατία γιορτάστηκε και φέτος με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις γίνανε στις κουρδικές πόλεις όπως Ντιάρμπακιρ, Βάν. Σε αυτές τις πόλεις οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές που είναι το σύμβολο της γιορτής και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση του Ερντογάν αλλά και την επίσημη τουρκική πολιτική για το κουρδικό ζήτημα.

Επίσης μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στην Κων/πολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Αδανα κ.α. Οι κούρδοι και τούρκοι εργαζόμενοι ένωσαν τη φωνή τους και για άλλη μία φορά ζήτησαν τη λύση του κουρδικού ζητήματος. Φυσικά σ’ αυτές τις πόλεις η γιορτή μετατράπηκε σε γιορτή αδελφοσύνης και συμπαράστασης των λαών.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν μερικά χρόνια η επίσημη πολιτική της Τουρκίας για το NEWROZ ήταν τελείως απαγορευτική και αρνητική. Όμως όσο περνούσαν τα χρόνια και όσο υιοθετούνταν η κουρδική γιορτή απ’ τον κουρδικό λαό και γινόταν όλο και περισσότερο μαζικότερη, τότε, η κυβέρνηση και οι στρατηγοί υποστήριξαν ότι το NEWROZ δεν είναι κουρδική γιορτή αλλά μία γιορτή που γιορτάζεται απ’ τους τουρκόφωνους λαούς της Ασίας. Και έτσι εδώ και μερικά χρόνια στην Τουρκία το NEWROZ γιορτάζεται και επίσημα με τη συμμετοχή των κρατικών αρχών, όπως του Τατζικιστάν, Κιργιζιστάν, Αζερμπαϊτζάν κ.α. Οντως σ’ αυτές τις χώρες το NEWROZ γιορτάζεται ως γιορτή της Ανοιξης. Όμως η συγκεκριμένη γιορτή στο Κουρδιστάν γιορτάζεται ως μέρα αγώνα του κουρδικού λαού. Ωστόσο και η μυθολογία που υπάρχει γύρω απ’ αυτή την ονομασία επιβεβαιώνει ότι η γιορτή δημιουργήθηκε απ’ την εξέγερση των δούλων ενάντια στους τυράννους.

Όπως διαπιστώνεται και στη διπλανή φωτογραφία τα καραγκιοζιλίκια του καθεστώτος της Τουρκίας δεν έπιασαν και δεν προκαλούν καμία αίσθηση ούτε μέσα στον τουρκικό λαό.

Όπως παλιά έτσι και φέτος η κουρδική γιορτή σε διάφορες περιοχές του Κουρδιστάν δέχθηκε τη φασιστική επίθεση του κράτους. Βασανίστηκαν διαδηλωτές μέσα στους δρόμους, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, σε όλο το Κουρδιστάν και στην Τουρκία επικράτησαν συνθήκες κρατικής τρομοκρατίας. Όμως όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου τίποτα δεν μπορούσε να εμποδίσει τη γιορτή αυτή, να είναι για άλλη μία φορά εφιάλτης για το τουρκικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: