Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

O J. KERRY ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΝΗΜΠΟΡΟΥ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΗΣΕΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ 
ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ (;)

Η επίσκεψη-αστραπή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ John Kerry στην Αθήνα καταγράφεται από τους παρατηρητές ως εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη.  
Ο J. Kerry ερχόμενος από τη Λευκωσία για διαδοχικές συναντήσεις με Τσίπρα και Κοτζιά, φέρνει στις αποσκευές του τη “λύση του Κυπριακού” που, όπως είπε στη Λευκωσία, “είναι πολύ κοντά” και η οποία λύση δεν είναι άλλη από ένα νέο και, μάλλον χειρότερο “Σχέδιο Ανάν”, το οποίο είχε απορρίψει ο ελληνοκυπριακός λαός με δημοψήφισμα, το οποίο κατά το πρόσφατο συνήθειο (βλ. Τσίπρας) θα καταπατηθεί αγρίως.  


Ταυτόχρονα, ο J. Kerry θα πιέσει αφόρητα για πλήρη “εξομάλυνση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αγαστή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, προτάσσοντας το θέμα των προσφύγων και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, παρακάμπτοντας φυσικά την προκλητικότητα και τις απαράδεκτες βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Βλέψεις που βρήκαν ευκαιρία να εκδηλωθούν για άλλη μία φορά με τη βροχή παραβιάσεων και υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, παίρνοντας ως αφορμή τις “ανόητες” δηλώσεις Τσίπρα περί “νευρικών” (;) Τούρκων πιλότων.  
Έγκυροι κύκλοι τόνιζαν, μάλιστα, ότι ο J. Kerry θα επαναφέρει, στο όνομα της ασφάλειας των συνόρων και του ελέγχου τους για “τζιχαντιστές”, τις επίμονες προτάσεις της ΕΕ για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο και οι οποίες οδηγούν στη ρευστοποίηση και συνδιαχείριση του τελευταίου, αν όχι και σε “ενιαίο αμυντικό χώρο” με απροσδιόριστα σύνορα και δικαιώματα.  
Τέλος ο J. Kerry, μετά και την “ταφόπετρα” κατασκευής αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, που πρώτη έβαλε η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα, ενάντια στην πολιτική Λαφαζάνη, θα επιδιώξει να καταστήσει το ελληνικό “προτεκτοράτο” και ενεργειακό οικόπεδο των ΗΠΑ!  
Η κυβέρνηση Τσίπρα ήδη επιταχύνει σε αυτήν την κατεύθυνση την κατασκευή του “αμερικανικού” αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) με αζέρικο φυσικό αέριο, βάζοντας στην άκρη τις διεκδικήσεις Λαφαζάνη για αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του αγωγού προς τη χώρα μας, με παράλληλη επιτάχυνση της κατασκευής του διασυνδετήριου με τον TAP αγωγού IGB προς Βουλγαρία και όρους άκρως ευνοϊκούς για την τελευταία.  
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να κατασκευάσει σταθμό αεριοποίησης LNG στη Βόρεια Ελλάδα που θα τροφοδοτείται με αμερικανική πρώτη ύλη, διευκολύνοντας αφάνταστα τις αμερικανικές αντιρωσικές προτεραιότητες στην περιοχή, έστω και αν οι τελευταίες έχουν μεγαλύτερο κόστος και βάρος.  
Όσον αφορά το Κυπριακό, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νεομνημονιακή Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί ένα νέο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, στο όνομα της στρατηγικής σημασίας της τελευταίας, η οποία ενισχύεται για τη Δύση σε αυτήν την περίοδο, αρκεί αυτό το σχέδιο να γίνει αποδεκτό στην Κύπρο σε σχετικά πλατιά βάση.  
Τι σημαίνει μία τέτοια λύση αποσαφήνισε με σχεδόν μακάβριο τρόπο ο J. Kerry, λέγοντας πως “η Κύπρος θα γίνει ένα επιχειρηματικό κέντρο. Θα είναι μοντέλο για άλλους τόπους που χρειάζονται πολυεθνικό μέλλον”, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερο αυτό το μέλλον και τους άλλους τόπους που εννοεί και τους οποίους πολλοί υποψιάζονται με ανατριχίλα για το μέλλον της περιοχής μας.  
Τέλος, δεν είναι καθόλου απίθανο η Αθήνα, κάτω από τις συντονισμένες πιέσεις ΕΕ και ΗΠΑ και υπό την “απειλή” αναστολής της συμμετοχής στο Σένγκεν, να αποδεχθεί μία μορφή κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, την οποία θα “χρυσώσει” με ένα παραπλανητικό περιτύλιγμα.  
Ο J. Kerry στην Αθήνα, η εθνική υποτέλειά μας ανεβάζει κλίμακα. Να δούμε αν θα σπάσει κάθε ρεκόρ, αν και μερικοί λένε ότι το έχει καταρρίψει εδώ και καιρό!

 Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015
 iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια: