Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Hybrid war: Νέο πολεμικό δόγμα Αμερικής και ΝΑΤΟ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Του Σεϊτ Αλντογάν

«Στην περιοχή υπάρχει ένας ηθοποιός που δεν ξέρουμε πότε και τι μπορεί να κάνει. Αυτός ο ηθοποιός δεν είναι η Ρωσία αλλά η Τουρκία». (spiegelonline.de 24.11.2015). Τα λόγια αυτά ανήκουν στον αντιπρόεδρο της γερμανικής κυβέρνησης και πρόεδρο του κόμματος SPD Siegmar Gabriel.
Το ΝΑΤΟ και οι δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες τους τελευταίους μήνες επιμένουν συνεχώς για την «ασφάλεια της Τουρκίας» ως μέλος του ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι οι εξελίξεις που ξεκίνησαν με την κατάρρευση του αεροπλάνου έβγαλαν στη φόρα τα σχέδια και το σκοπό των ιμπεριαλιστών. Την προηγούμενη βδομάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε να μετατραπούν σε αποθήκη πολεμικών εξοπλισμών η Ανατολική Μεσόγειος και η Τουρκία. Η Γερμανική Βουλή αποφάσισε να επιτρέψει την αποστολή ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Προς την ίδια κατεύθυνση πηρε απόφαση και το Αγγλικό Κοινοβούλιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε ότι η Γερμανία και η Δανία θα στείλουν στην περιοχή πολεμικά πλοία και η Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία θα συμμετέχουν σ’ αυτή την αποστολή και με πολεμικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ο Καναδάς και η Ολλανδία.

Περικύκλωση της Ρωσίας

Η Δύση φαίνεται πως απ’ το βορρά με την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου και απ’ το νότο με Σαουδική Αραβία θέλει να περικυκλώσει τη Ρωσία. Οι δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ συνεχώς αυξάνουν και δυναμώνουν τη στρατιωτική τους δύναμη στις βάσεις της Τουρκίας Incirlik, Malatya, Diyarbakir και Batman. Ενώ η Ανατολική Μεσόγειος με πολεμικά πλοία από Αμερική, Αγγλία, Γαλλία και Ολλανδία έχει μετατραπεί λίμνη πολέμου. Ενώ η Ρωσία με αμυντικά συστήματα S 300 και S 400 ελέγχει όχι μόνο τον εναέριο χώρο της Συρίας και ένα μεγάλο μέρος την Τουρκίας.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι το πρόσχημα «ασφάλειας της Τουρκίας» για το ΝΑΤΟ και την Αμερική καθώς και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες σημαίνει δυναμική επέμβαση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό το ΝΑΤΟ κάνει συνεχώς λόγο για ένα νέο δόγμα Hybrid war.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, θεωρεί αιτία πολέμου οποιαδήποτε επίθεση, οικονομική πίεση, προπαγάνδα ή ηλεκτρονική επίθεση που δέχεται κάποια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Ο όρος Hybrid war χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην ένταση μεταξύ Ρωσία – Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα επέμβει με ταχύτητα στις χώρες που δέχονται αυτές τις επιθέσεις. Με λίγα λόγια το ΝΑΤΟ νομιμοποιεί κάθε είδος πολέμου και επιθέσεις στις χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και δεν συμμερίζονται την πολιτική του.
Το νέο δόγμα Hybrid war όπως το αντιλαμβανόμαστε χρησιμοποιείται απ’ τους ιμπεριαλιστές είναι ένα δόγμα βρώμικου πολέμου που ασκείται ενάντια στους άλλους λαούς. Το τελευταίο παράδειγμα γι’ αυτό είναι η πρόταση που έγινε στο Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο είναι μία χώρα με 680.000 πληθυσμό και αποτελεί τη μικρότερη χώρα των Βαλκανίων, το οποίο πριν 16 χρόνια είχε δεχτεί άγριους βομβαρδισμούς του ίδιου του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ λοιπόν τώρα θέλει να κάνει 29ο μέλος το Μαυροβούνιο. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν άλλο μέτωπο στα Βαλκάνια για να στριμώξουν περισσότερο τη Ρωσία.

Η διχοτόμηση είναι μέσα στο σχέδιο του ιμπεριαλισμού

Είναι φανερό ότι από κει και πέρα το ΝΑΤΟ θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στους «εργολάβους» του στην περιοχή και θα προχωρήσει σε νέες συμμαχίες και στρατιωτικές στρατηγικές. Ενάντια στην παρέμβαση της Ρωσίας είναι πολύ μεγάλη πιθανότητα το ΝΑΤΟ και η Αμερική να προχωρήσουν στην διχοτόμηση και της Συρίας αλλά και των άλλων χωρών της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι η Αμερική και η Δύση το επόμενο χρονικό διάστημα μπορούν να συμμαχήσουν με τις δυνάμεις που τώρα έχουν στο στόχαστρο. Όπως με τους Σουνίτες. Οι Σουνίτες της περιοχής με το ISIS έχουν αποκτήσει δύναμη και κοινωνική βάση. Δεν είναι καθόλου απίθανο η Αμερική να κρατήσει μία στάση υπέρ ενός σουνιτικού κράτους νοτιοδυτικά του Ιράκ και βορειονατολικά της Συρίας. Η στρατηγική της Ρωσίας είναι να παραμείνουν τα σύνορα όπως είναι, όμως αυτό δεν είναι και προς όφελος της Αμερικής και δεν ταιριάζει με τα συμφέροντά της.
Στην ουσία το ΝΑΤΟ και Αμερική προσπαθούν να περιορίσουν τη δύναμη και το κύρος της Ρωσίας. Και ο σκοπός τους στην πραγματικότητα δεν είναι το χτύπημα του ισλαμικού κράτους ISIS.
Είναι φανερό ότι οι Κούρδοι αποτελούν πια μία σημαντική δύναμη στην περιοχή. Η Αμερική και το ΝΑΤΟ κάνουν ήδη προσπάθεια προσέγγισης των Κούρδων, παρόλο που η Τουρκία δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία παίζει το πιο βρώμικο ρόλο μέσα σ’ αυτή την κατάσταση. Ακόμα και η τελευταία συμφωνία με την ΕΕ για τους μετανάστες δείχνει ότι η Τουρκία αναλαμβάνει το ρόλο του αστυφύλακα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και της Αμερικής. Προς το παρόν η Τουρκία δημιούργησε ζώνη ασφαλείας μέσα στη χώρα της. Είναι περιττό να πούμε ότι το τουρκικό καθεστώς προσπαθεί να δημιουργήσει μία εθνικιστική στάση ενάντια στη Ρωσία και τους γειτονικούς λαούς με όλα τα βρώμικα μέσα.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν κάνει συνεχώς λόγο ότι ο εξοπλισμός της Τουρκίας απ’ το ΝΑΤΟ είναι μία επιτυχία της κυβέρνησης και το ΝΑΤΟ σύμφωνα με το 5ο άρθρο θα προστατέψει την Τουρκία. Η Τουρκία προσφέροντας τις βάσεις της σε Αμερική, ΝΑΤΟ και δυτικούς ιμπεριαλιστές προκαλεί νέες εντάσεις οι οποίες είναι εις βάρος των λαών της Τουρκίας και των γειτονικών λαών. Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του προσπαθούν να σκεπάσουν αυτή την ιμπεριαλιστική επεκτατική πολιτική ή με τον τούρκικο εθνικισμό ή με την προπαγάνδα του Ισλάμ. Όπως οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έτσι και το καθεστώς της Άγκυρας τονίζουν ότι θα συνδράμουν την Τουρκία με αεροπορικές δυνάμεις λόγω της «Ρωσικής απειλής». Είναι περιττό να υπενθυμίσουμε ότι ο Stoltenberg είχε τονίσει στην τελευταία συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι πριν πολύ καιρό είχε αποφασιστεί αυτό λόγω της  αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή. Με λίγα λόγια το ΝΑΤΟ και η Αμερική παρεμβαίνουν στην περιοχή με στόχο να επικρατήσει η κυριαρχία τους.

Οι ιμπεριαλιστικές στρατηγικές είναι ενάντια σε όλους τους λαούς
Η Αμερική στο Αφγανιστάν είχε συνεργαστεί σε κάθε επίπεδο με τους Ταλιμπάν για να αποδυναμώσει τη Ρωσία. Τότε ο εμπνευστής αυτής της στρατηγικής ήταν ο Zbignew Brzezinski και τόνιζε ότι για να χτυπηθεί η Σοβιετική Ένωση «στο Βιετνάμ της» πρέπει να οργανωθούν οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και οι υπόλοιπες δυνάμεις που είναι εναντίον της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Η ισλαμική αντιπολίτευση είχε υποστηριχτεί απ’ την Αμερική, το ΝΑΤΟ, το Πακιστάν και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές και αντιδραστικούς.
Ο ιμπεριαλισμός και το δόγμα του ΝΑΤΟ είχε δημιουργηθεί ενάντια στις σοσιαλιστικές χώρες και στις χώρες που επικρατούσε λαϊκή δημοκρατία. Ενδιάμεσα των δύο μεγάλων αξόνων επικράτησε ψυχρός πόλεμος επί δεκαετίες και το ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσει την κυριαρχία του οργάνωσε τοπικούς πολέμους, χούντα, ανοικτές ή κρυφές επεμβάσεις. Οι χούντες στην Αφρική, Ελλάδα, Χιλή, Τουρκία και τα αντιδραστικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκαν με τα αρχιτεκτονικά σχέδια της Αμερικής. Όλα αυτά τα χρόνια το ΝΑΤΟ καλλιεργούσε μία προπαγάνδα ότι οι σοσιαλιστικές χώρες απειλούν τη δημοκρατία σε όλη τη γη και ότι αυτό είναι η εγγύηση του «ελεύθερου κόσμου». Ύστερα από το 1990 σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές σε όλο τον κόσμο και τότε τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι ακαδημαϊκοί που υποστήριζαν αυτά τα παραμύθια τόνιζαν ότι  το ΝΑΤΟ πια άλλαξε χαρακτήρα και ολοκλήρωσε την αποστολή του. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε νέο δόγμα, ανακαλύπτοντας αυτή τη φορά, καθεστώτα που δεν συμμορφώνονται με τον ελεύθερο κόσμο και κινήματα που απειλούν την σταθερότητα. Το σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής της Αμερικής είχε δημιουργηθεί για να φέρουν μία καινούργια τάξη σε όλο τον κόσμο. Εάν θα ρίξουμε μία ματιά στον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και των ΝΑΤΟϊκών χωρών, τους τοπικούς πολέμους, επεμβάσεις και εισβολές θα δούμε ότι το ΝΑΤΟ στρέφεται ενάντια σε λαούς και θεωρεί τους λαούς και τα κινήματα ως εχθρική δύναμη που πρέπει να καταπολεμηθεί.
Η σημερινή κατάσταση σε όλη τη γη είναι απόδειξη της εχθρικής πολιτικής του ΝΑΤΟ και της Αμερικής. Οι λαοί αλληλοσκοτώθηκαν με τις επεμβάσεις της Αμερικής, χαράκτικαν καινούργια σύνορα, οξύνθηκαν εθνικά προβλήματα και αυξήθηκε η εκμετάλλευση σε όλη τη γη. Η περίληψη του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ είναι αυτή.

Εδώ και πολλά χρόνια συνεχίζονται οι εντάσεις και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ύστερα απ’ την εισβολή του Αφγανιστάν πήρε σειρά το Ιράκ και τώρα η Συρία. Σε πολλές χώρες ακολουθείται μία πολιτική ανατροπής των καθεστώτων με τη συνεργασία των χωρών που υπηρετούν την Αμερική και το ΝΑΤΟ, όπως Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Οι χώρες αυτές προσπαθούν να αρπάξουν κόκκαλο απ’ το ιμπεριαλιστικό τραπέζι και παίζουν επικίνδυνο ρόλο. Σε όλη την περιοχή επικρατεί χάος. Το Ιρακ στην ουσία είναι διχοτομημένο και δεν ξέρουμε σε πόσα κομμάτια μπορεί να διασπαστεί η Συρία.

Η Αμερική και το ΝΑΤΟ μαζί με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές επενδύουν σε όλο τον κόσμο στην εχθρότητα ενάντια στη Ρωσία. Αυτή η πολιτική είναι ότι χειρότερο για τη συμφιλίωση και αδελφοσύνη των λαών. Η ύπαρξη του ISIS αποτελεί βάση των επιθέσεων στην περιοχή ως ιδανική αφορμή. Πολλοί λαοί ήρθαν αντιμέτωποι με βάση τη θρησκεία, αιρέσεις, εθνικότητα και οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: