Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Το μεγάλο παζάρι της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό
Τα ανταλλάγματα

Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμετ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Άγκυρα -αφού, αναμένεται και συνέχεια- αλλά, υπό προϋποθέσεις.

Όσο για τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, ο τρόπος που θα δοθούν τα 3 δις θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Κατά τα λοιπά, συμφωνήθηκε -επίσης, υπό προϋποθέσεις- η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ δόθηκε η υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτά είναι συνοπτικά τα ανταλλάγματα που αναμένεται να πάρει απόψε η Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί με Ε.Ε. στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, οφείλει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρώπη να παίρνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια.


Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, οι 28 δεσμεύονται ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ένα διαπραγματευτικό κεφάλαια, ενώ την άνοιξη του 2016 θα εξεταστεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, τα οποία δεν κατανομάζονται, χωρίς ωστόσο, να θεωρείται δεδομένη η τελική στάση των κρατών μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο προβλέπει καταγραφή των προσφύγων στο έδαφός της και τη χορήγηση των κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων (αναφορά στα hotspots).

TVXS - TV Χωρίς Σύνορα

Δεν υπάρχουν σχόλια: