Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση του δημοκρατικού συνεδρίου των λαών:
Οι συνομιλίες να ξεκινήσουν και να τερματιστεί η απομόνωση.

Το δημοκρατικό συνέδριο των λαών έδωσε μια ανακοίνωση στην δημοσιότητα για την επέτειο παράδοσης του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Στην γραπτή ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:
« Ο Οτσαλάν εδώ και 13 χρόνια βρίσκεται στην φυλακή υψηλής ασφάλειας Ιμράλι σε συνθήκες απομόνωσης. Ο Κουρδικός λαός τον έχει αποδεχτεί ως πολιτικό εκπρόσωπο τους. Όμως κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης και καταπατούνται όλες οι εθνικές και διεθνείς συμφωνίες. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, από την μία μεριά υπογράφεται πρωτόκολλο, από την άλλη ακολουθούν πόλεμοι και εντάσεις. Η κυβέρνηση δικαιοσύνης και ανάπτυξης από το 2006 μέχρι σήμερα διαπραγματεύεται με τον Οτσαλάν ως εκπρόσωπος του Κουρδικού λαού. Δεν κρύβεται πια ότι μεταξύ του Οτσαλάν και του κράτους οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει σε επίπεδο πρωτόκολλου. Όμως όλα αυτά τα έκρυψαν από τον λαό και δόθηκαν στην δημοσιότητα οι συζητήσεις. Όλα αυτά σήμερα χρησιμοποιούνται από την μυστική υπηρεσία και την αστυνομία της Τουρκίας ως ένα μέσον δύναμης και εξουσίας ενάντια στο κίνημα».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται και οι επιχειρήσεις που γίνονται στις διάφορες πόλεις της Τουρκίας και του Κουρδιστάν:
«Στο Κουρδικό ζήτημα συνεχίσει η πίεση και η βία του κράτους. Αυτή η στάση της κυβέρνησης δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα, εμποδίζει την ειρηνική και δημοκρατική λύση του Κουρδικού ζητήματος. Η κυβέρνηση βλέπει σαν στόχο όσους υποστηρίζουν την λύση του Κουρδικού ζητήματος με συνομιλίες».
Το δημοκρατικό συνέδριο των λαών κάνει αναφορά και στην δολοφονία των 34 Κούρδων που ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι υπεύθυνοι και ανακοινώνει τα εξής αιτήματα:
« Η Τουρκία πρέπει να δημοκρατικοποιηθεί. Ο Κουρδικός λαός να έχει ίσα δικαιώματα και να καταργηθούν όλα τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά στην ειρήνη και αδερφοσύνη των λαών. Να εξασφαλιστεί συνταγματικά η Κουρδική γλώσσα και η Κουρδική ταυτότητα.
Με εκπρόσωπους του κόμματος ειρήνης και δημοκρατίας και με υπόλοιπους εκπρόσωπους που αναγνωρίζονται ως εκπρόσωποι του Κουρδικού λαού να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Να ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα που είχαν συμφωνηθεί στο προηγούμενο χρονικό διάστημα και να παραμείνουν πιστοί στις συμφωνίες που είχαν γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: