Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Συνέλευση Κούρδων και Τούρκων μεταναστών

5/2/2012 Πραγματοποιήθηκε συνέλευση των Κούρδων και Τούρκων μεταναστών στο πολυτεχνείο. Οι μετανάστες συζήτησαν για την ίδρυση του ελληνικού τμήματος του δημοκρατικού συνεδρίου των λαών.
Πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη με την συμμετοχή όλων των λαών και μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία, εκατοντάδων συνδικαλιστών, διανοούμενων, μαζικών φορέων είχε δημιουργηθεί μια συμμαχία η οποία ονομάστηκε δημοκρατικό συνέδριο των λαών.
Το συνέδριο είχε πάρει μια σειρά αποφάσεων και είχε δοθεί στην δημοσιότητα πρόγραμμα και καταστατικό της συμμαχίας.
Οι μετανάστες προς αυτή την κατεύθυνση συνεδρίασαν στο πολυτεχνείο. Στις ομιλίες τονίστηκε ότι παρά την βρόμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης της Τουρκίας περί εκδημοκρατισμού, οι επιθέσεις και οι κρατικές τρομοκρατίες συνεχίζονται και το καθεστώς δεν διστάζει να πνίγει στο αίμα την κάθε αντιπολίτευση και αντίσταση. Έγιναν ιδιαίτερα στενές αναφορές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και εκφράστηκαν γνώμες ότι η Τουρκία, στην περιοχή της αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, παίζει με την φωτιά αλλά και συνεχίζει τις επεκτατικές πολιτικές της εις βάρος των λαών. Ταυτόχρονα θεωρήθηκε ότι οι απειλές της Τουρκίας προς τις γειτονικές χώρες δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις.
Στην συνεδρίαση συζητήθηκε η ανάγκη της ίδρυσης του τμήματος του δημοκρατικού συνεδρίου των λαών. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να δημιουργηθούν στενές επαφές με τις ελληνικές οργανώσεις, τους διανοούμενους, τους δημοκρατικούς φορείς, συνδικάτα κ.ά.
Οι συμμετέχοντες κάλεσαν την ελληνική κοινή γνώμη να συμπαρασταθεί στον αγώνα των λαών και μειονοτήτων της Τουρκίας που αγωνίζονται για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Κουρδικό DTK : Να δοθεί αυτονομία στο Κουρδιστάν

Το κόμμα DTK, δηλαδή, του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κογκρέσου, αγνοώντας ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα- PKK για το Τουρκικό κράτος, είναι ένα τρομοκρατικό κόμμα, στο διήμερο συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ και στο οποίο συμμετείχαν 800 σύνεδροι, ζήτησε, την απελευθέρωση του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλων ηγετικών μορφών των Κούρδων, γράφει το τουρκικό δημοσίευμα το οποίο αναφέρει συνοπτικά ότι οι Κούρδοι ζητούν άμεσα νέο τουρκικό Σύνταγμα.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αϊσέλ Τουγκλούκ/ Aysel Tugluk τόνισε ότι η λύση στο κουρδικό ζήτημα θα μπορούσε να δοθεί με μια συνταγματική αναθεώρηση.

«Η λύση πρέπει να είναι συνταγματική. Πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση στο ζήτημα των Κούρδων. Στο νέο Σύνταγμα πρέπει να καθορίζεται οι Κούρδοι να έχουν τη δική τους γλώσσα, την ταυτότητα, τον πολιτισμό τους , να ζήσουν και να αναπτυχθούν ελεύθερα με συνταγματικές εγγυήσεις που θα μεταφερθούν στις μελλοντικές γενιές.
Να δοθεί πολιτική αυτονομία, η οποία σε αυτό το συνέδριο τονίστηκε ως λύση. Η Τουρκία, οφείλει να αναγνωρίσει το αυτόνομο Κουρδιστάν, στο οποίο θα υπάρχει μια περιφερειακή κουρδική διοίκηση, μια διοικητική μορφή, ένα μοντέλο διαχείρισης για το σύνολο της Τουρκίας», τόνισε η βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: