Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη τύπου του δημοκρατικού συνεδρίου των λαών (HDK)
Σε ένα αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα η Εκτελεστική Επιτροπή του HDK πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε τον Κουρδικό και Τουρκικό λαό, τις μειονότητες καθώς και τους εργάτες και εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στο Κουρδιστάν οι μεγάλες συγκρούσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται σχεδόν εδώ και ένα μήνα. Μια μεγάλη περιοχή του Κουρδιστάν έχει απαγορευθεί στους πολίτες ,ενώ οι πηγές του ΡΚΚ αναφέρουν ότι οι περιοχές αυτές είναι υπό τον έλεγχό τους. Η κυβέρνηση του Ερντογάν επιμένει ότι ο μοναδικός δρόμος είναι στρατιωτικός και δεν επιθυμούν μια δημοκρατική λύση του ζητήματος.

Τα μεγάλα προβλήματα συνεχίζονται και στην εξωτερική πολιτική. Η Συρία έχει καταντήσει ένας βάλτος για την Τουρκία και οι γειτονικές χώρες υψώνουν την φωνή τους ενάντια στην Τουρκία όλο και περισσότερο και παίρνουν μια σκληρή στάση όπως το Ιράν και το Ιράκ.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, αυτές τις μέρες η Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής θα επισκεφθεί  την Τουρκία. Σίγουρα στην ατζέντα της είναι το ζήτημα της Συρίας και το Κουρδικό. Η Κλίντον έχει αναφέρει για την επίσκεψη ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία με την Τουρκία και ότι η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό της. Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβει ακόμα πιο βρώμικο ρόλο στην περιοχή.

Συνέντευξη τύπου HDΚ

Όλα αυτά τα ζητήματα αναφέρθηκαν από τα μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής  HDK. Στην Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν οι βουλευτές Λεβέντ Τουζέλ, Σιρί Σουρεγιά Οντέρ, Σεμπαχάτ Τουνζέλ και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γκεντζάι Γκιούρσοι.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι, η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο για αυτό οι λαοί, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική αυτή.

Είναι ώρα αγώνα
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεβέντ Τουζέλ ανέφερε τις συγκρούσεις στην Χακάρι και Σεμντινλί και τόνισε ότι ο αγώνας των Κούρδων γίνεται για την ισότητα και την ελευθερία. Το Κουρδικό ζήτημα δεν είναι «μια χούφτα τρομοκρατών» όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι επιθέσεις του ΡΚΚ ξεκίνησαν λόγω της Κουρδικής πολιτικής της κυβέρνησης και ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την δημοκρατία βρίσκονται στο πλευρό των Κούρδων. Ο Τουζέλ συνέχισε: «η Τουρκία θεωρεί αιτία πολέμου επειδή οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ανακοινώσει την αυτονομία τους. Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο όποιον δεν συμφωνεί μαζί της. Δεν θέλουμε να πεθάνουν ούτε στρατιώτες ούτε αντάρτες. Για αυτό πρέπει να υψώνουμε την φωνή μας και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας».

Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η εξόντωση.
Η Βουλευτίνα του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σεμπαχάτ Τουντζέλ τόνισε ότι η κυβέρνηση αντί να βρει λύση για το Κουρδικό προσπαθεί να συντρίψει τους Κούρδους με  μέσο τα όπλα. Η Τουντζέλ στη συνέχεια ανέφερε τα εξής: «στις επιχειρήσεις που έγιναν ενάντια στο κόμμα μας 8.000 μέλη μας βρίσκονται στις φυλακές. Η κυβέρνηση ελέγχει τα ΜΜΕ και προσπαθεί να εμποδίσει κάθε φωνή της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι απαράδεχτο. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε διαδηλώσεις και άλλες μορφές αγώνων με όλους τους λαούς και μειονότητες και θα αποδείξουμε ότι υπάρχουν λύσεις. Είμαστε σε συμπαράσταση με τους διανοούμενους που δέχονται επιθέσεις.

Οι Κούρδοι όταν λένε ειρήνη εννοούν εκπαίδευση της μητρικής γλώσσας, η αναγνώριση του Κουρδικού έθνους από το Σύνταγμα, δημοκρατική αυτονομία και τερματισμός της απομόνωσης του Κούρδου ηγέτη Οτζαλάν».

Ο τελευταίος ομιλητής Σιρί Σουρεγιά Οντέρ, βουλευτής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν προτείνει τίποτα άλλο παρά μόνο πόλεμο. Ο Οντέρ κάλεσε τις μάζες να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της Τουρκικής κυβέρνησης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: