Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Κυβέρνηση Ερντογάν και Ισραήλ




Mustafa Yalciner – Στέλεχος του Κόμματος Εργασίας και αρθρογράφος της ημερήσια εφημερίδας Evrensel
Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στην Evrensel στις 6/9/2011


Για να είσαι όρθιος


Προσπαθείτε να φαίνεται ότι στέκεστε όρθιοι. Ας πούμε πως μέσα στη χώρα το καταφέρνετε αυτό. Όμως μία μέρα θα τελειώσει η θάλασσα και θα φτάσετε στην ξηρά… Αλήθεια με το έξω τι θα κάνετε;
Στο εξωτερικό δεν έχει τύχει να δείξεις ότι τα φέρνεις βόλτα όπως θέλεις. Στην εξωτερική πολιτική θα σε βάλουν να καταπιείς τα κομμάτια ολόκληρα. Μες στη χώρα, είναι εύκολο να πεις, δόξα το θεό είμαστε μουσουλμάνοι και να κοροϊδέψετε και να αποπροσανατολίσετε τον κόσμο. Όταν το θέμα είναι έξω αλλάζει. Το ξέρετε πολύ καλά. Αλλά ο πλασιέ είναι σημαντική δουλειά. Το καλό αμπαλάζ και οι φωνές του πλασιέ δεν αρκούν. Τέλος πάντων. Μπορεί να βρείτε κάποια «αδέρφια» σε μία δύο μικρές χώρες. Όμως κύριοι, η καλύτερη δουλειά που μπορείτε να κάνετε είναι εργολαβία. Εργολαβία των μεγάλων σας αφεντικών. Γνωρίζεστε μεταξύ σας πολύ καλά. Ξέρουν πόσα καράτια άνθρωπος είσαι. Ας συνεχίσετε να λέτε είμαι δύναμη στην περιοχή. Υπάρχει και παγκόσμια δύναμη όμως. Θέλετε να γίνετε αποθήκη ενέργειας, εκπρόσωπος μιας περιοχής γεωγραφικής σημασίας; Η μόνη επιλογή που έχετε είναι να ακουμπήσετε την πλάτη σας στους μεγάλους και να είστε οι εργολάβοι τους. Για να είσαι δύναμη πρέπει να είσαι μαζί με τη «δύναμη». Γι’ αυτό λέμε μέσα στη χώρα δημαγωγία, προπαγάνδα, αποπροσανατολισμός μπορεί να σας κάνει δουλειά. Με υπερηφάνεια μπορείτε να πείτε έχωσα πολλούς στα κελιά. Ανάγκασα τους στρατηγούς να με χαιρετούν. Ή να το πω διαφορετικά. Μπορείτε να απαγορεύεται στους φτωχούς να πάρουν ανάσα. Μπορείτε να πνίξετε τους εργάτες και εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Μπορείτε δεκάδες φοιτητές να χώσετε στα κελιά επειδή σας πετάξανε αυγά. Μπορείτε να γεμίσετε τα βουνά, τα δάση, τα χωριά με στρατιώτες, να βομβαρδίσετε με μαχητικά, να χτυπήσετε με τανκς και σύγχρονες βόμβες. Στο κάτω κάτω θα κάνετε μία ανακοίνωση ότι «είμαι κυβέρνηση του 50%».

Όπως είπαμε θα σε βάλουν να κατεβάσεις χωρίς να μασάς. Τα αφεντικά σου μέσα σε δύο μέρες θα σε κάνουν να πεις το αντίθετο. Θα σε κάνουν μέσα σε 2 ώρες να αλλάξεις την εξωτερική πολιτική σου στην περιοχή. Ετσι είναι αυτή δουλειά. Δεν πρέπει να πεις μεγάλα λόγια. Δεν είναι ο φτωχός κόσμος απέναντί σου. Είναι η Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα. Εάν κανείς θέλει να μείνει όρθιος πρέπει να υποστηρίζει τα συμφέροντα του λαού του, να ενωθεί με το λαό του και να συμπαραστέκεται με όλους τους λαούς.
Πραγματικά τι έγινε στη Λιβύη; Κύριε Ερντογάν, εσύ δεν δήλωνες ότι είσαι ενάντια στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Τί άλλαξε και την υποστήριξες; Για να εκμεταλλευτείς την κατάσταση; Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή στο τραπέζι των λύκων. Και στο τραπέζι των λύκων δεν είναι εύκολο να κάθεσαι.
Με τη Συρία τι έγινε; Δεν αποκαλούσες αδερφό τον Ασάντ; Δεν είχες δημιουργήσει μαζί του συμβούλιο «ανώτερης στρατηγικής συνεργασίας»; Τί έγινε και τώρα τον καλείς να σηκωθεί να φύγει; Γιατί τώρα τον αποκαλείς καταπιεστή; Ας τα αυτά. Ο σουλτάνος του Μπαχρέιν που είχες καλέσει στην Τουρκία δεν έχει κάνει το λαό του να φτύσει αίμα; Όταν δεν αρκεί η δύναμή του, ο σουλτάνος μαζί με τους Σαουδάραβες, Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με χιλιάδες στρατιώτες δεν πίνουν το αίμα του λαού του Μπαχρέιν;


Τέλος πάντων. Εσύ κύριε Ερντογάν δεν είχες πει ότι εάν το Ισραήλ έχει πυρηνικά γιατί να μην έχει και το Ιράν; Τώρα τι έγινε και αποφάσισες να εγκατασταθούν στην Τουρκία αντιπυραυλικές ασπίδες που έχουν κύριο στόχο το Ιράν. Απ’ τη μία θες να είσαι όρθιος, απ’ την άλλη συνέχεια είσαι σκυμμένος.


Καταρχήν μένοντας πιστός εργολάβος της Αμερικής δεν μπορείς να πάρεις θέση ενάντια στο Ισραήλ. Στην περιοχή η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι από κει και πέρα θα ελέγξει την ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει και θέμα ισορροπιών στην περιοχή. Καταρχήν, νότια Κύπρος, Ελλάδα και ΕΕ θα θεωρήσει αυτή την στάση μία απειλή ενάντια στα συμφέροντά τους. Φαίνεται πως το Ισραήλ θα χαρεί απ’ αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Από τώρα φαίνεται πως ήδη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Και μέσα στο παιχνίδι υπάρχει Κύπρος, Ελλάδα (ΕΕ), Αίγυπτος και Ισραήλ (Αμερική).

Δεν υπάρχουν σχόλια: