Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

"ΚΟΠΡΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η πολιτική ποιότητα των καλών αυτών ανθρώπων που δεν κουράζονται να καταθέτουν κάθε ικμάδα τους για την… σωτηρία του λαού και της χώρας, φαίνεται και από τις διαρροέςστις οποίες επιδόθηκαν για τα όσα διαμείφθηκαν κατά την μεταξύ τους συνάντηση – παρωδία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την ώρα που οι νυν και οι επόμενες γενιές των συνταξιούχων σφαγιάζονται, τα επιτελεία των «σωτήρων» διαγωνίζονται να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο που τα βέλη του βρίσκουν κατάστηθα τον ίδιο, πάντα, στόχο: Την Ελλάδα, το λαό της, τα δικαιώματά του.
Ο Τσίπρας «τους την είπε», απευθύνθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τους κατηγόρησε για «θράσος», λένε οι μεν.

Όχι , η Φώφη και ο κ.Πλακιώτάκης ήταν που «του την είπαν» του Τσίπρα, αυτοί ήταν που τον κατηγόρησαν για «θράσος», λένε οι δε.
Ποιο στρατόπεδο,  λοιπόν, «την είπε» περισσότερο, καλύτερα και πιο λεβέντικα (παρουσία και του κ.Λεβέντη…) στο άλλο: Το νυν κυβερνητικό στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ή το πρώην κυβερνητικό στρατόπεδο των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ;
Αφού επομένως η υπόθεση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από έναν ιδιότυπο διαγωνισμό θράσους, πριν αποδώσουμε το χρυσό μετάλλιο και πριν ανακηρύξουμε νικητή σε αυτό το φεστιβάλ θρασύτητας, ας  πάρουμε μια γεύση των επιδόσεων των διαγωνιζόμενων:
ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ
Ο κ.Τσίπρας απευθύνθηκε στην κυρία Γεννηματά και στον κ.Πλακιωτάκη και τους είπε – σύμφωνα με τους συνεργάτες του – ότι έχουν «θράσος» να μιλούν όταν τα κόμματά τους με τους νόμους της μνημονιακής περιόδου πήραν μέτρα που έκοψαν δέκα φορές τις συντάξεις.
Παρατήρηση 1η: Ο κ.Τσίπρας προφανώς «ξεχνά» ότι την ενδέκατη μείωση συντάξεων (με την αύξηση των εισφορών υγείας κατά 6% και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις) την έκανε ο ίδιος. Τέλος πάντων…
Παρατήρηση 2η: Ποια ακριβώς είναι η σχέση του κ.Τσίπρα με τους προηγούμενους νόμους που καταγγέλλει; Τους νόμους που βαφτίστηκαν «συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έφεραν μέτρα με τα οποία κόπηκαν δέκα φορές οι συντάξεις μήπως θα τους καταργήσει ο κ.Τσίπρας; Μήπως θα τους ακυρώσει; Αφού δεν του αρέσουν, κι αφού κατηγορεί για θρασύτητα εκείνους που τους ψήφισαν μήπως θα τους αλλάξει;
Η απάντηση δίνεται στο Μνημόνιο που έφερε και εφαρμόζει με τόση επιμέλεια ο κ.Τσίπρας. Γράφει το Μνημόνιο του κ.Τσίπρα (ΦΕΚ, αρ. φύλλου 94, 14/8/2015, σελίδα 1020):
«Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, αν εφαρμοστούν πλήρως, θα βελτιώσουν σημαντικά την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα  του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος»!
Τόμπολα! Ο Τσίπρας – στα λόγια - κατηγορεί για «θράσος» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που με τους νόμους τους κόπηκαν δέκα φορές οι συντάξεις.
Αλλά – στην πράξη – ψήφισε και επιβάλλει ένα Μνημόνιο στο οποίο δηλώνει ότι θα εφαρμόσει «πλήρως» αυτούς τους νόμους διότι «θα βελτιώσουν σημαντικά την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα  του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος»!
Ποιος διαφωνεί; Διεκδικεί, ναι ή όχι, το χρυσό μετάλλιο θρασύτητας κάποιος σαν τον Τσίπρα, όταν από την μια καταγγέλλει, στα λόγια, εκείνους που ψήφισαν  τους νόμους που κόβουν συντάξεις, αλλά από την άλλη, στην πράξη, τους ίδιους αυτούς νόμους, σε συνεννόηση με δανειστές και τροικανούς, τους εκθειάζει και τους εφαρμόζει πλήρως;
ΝΔ/ΠΑΣΟΚ
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Τσίπρα ότι αυτός έχει «θράσος», ότι αυτός θέλει να κόψει κι άλλο τις συντάξεις και ότι τα κόμματα της κυρίας Γεννηματά και των κκ.Μειμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη δεν πρόκειται να συμπράξουν σε αυτό.
Η απάντηση για το τι ακριβώς κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με το Ποτάμι του Θεοδωράκη, δίνεται στο Μνημόνιο. Γράφει το τρίτο Μνημόνιο που μαζί με τον Τσίπρα ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι (ΦΕΚ, αρ. φύλλου 94, 14/8/2015, κεφάλαιο «Συντάξεις», σελίδες 1020 - 1021):
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται:
Να προχωρήσουν σε «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις (…) με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης (σσ: έτσι αποκαλούν την εξαΰλωση) της τάξης του ¼ του ΑΕΠ το 2015 και της τάξης του 1% του ΑΕΠ έως το 2016»! Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλάμε στην ουσία για νέα αρπαγή ύψους 45 δισ. ευρώ!
Να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει «καταργώντας σταδιακά τα κεκτημένα δικαιώματα της συνταξιοδότησης πριν από την νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης» που ορίζεται στα 67 έτη ή στα 62 χρόνια μετά από 40 χρόνια δουλειάς, δηλαδή ποτέ! 
Στο όνομα του ψευδεπίγραφου καθεστώτος των «εγγυημένων συντάξεων» να επιφέρουν ό,τι πιο αντιδραστικό έχει εφευρεθεί στα καταγώγια του νεοφιλελευθερισμού, το λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα Ασφάλισης, που θα πορεύεται «με βάση τις εισφορές και βάσει του ελέγχου των πόρων», με βάση «εισοδηματικά κριτήρια» και «εφαρμόζοντας ορθά το πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων παροχών»!
Να επιφέρουν «τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων το Μάρτιο του 2016»!
Να θεσπίσουν «ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012 (…)». Δηλαδή τα δικαστήρια έβγαλαν παράνομες τις περικοπές των συντάξεων με τα μέτρα του 2012, κι αυτοί αποφάσισαν να παρακάμψουν την απόφαση επιβάλλοντας «ισοδύναμα μέτρα» ώστε «νόμιμα και ηθικά» να πάρουν από τους συνταξιούχους ξανά ό,τι θα πρέπει να τους επιστραφεί και ό,τι παρανόμως τους αφαιρέθηκε το 2012!
Ποιος αμφιβάλει; Διεκδικούν, ναι ή όχι, το χρυσό μετάλλιο θρασύτητας κάποιοι σαν την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (το Ποτάμι και τους υπόλοιπους), όταν από την μια λένε ότι «διαφωνούν» με τις νέες μειώσεις που ετοιμάζεται να φέρει ο Τσίπρας στις συντάξεις, αλλά που μαζί με τον Τσίπρα έχουν ήδη ψηφίσει τις μειώσεις συντάξεων, ψηφίζοντας ένα Μνημόνιο που περιγράφει επ’ ακριβώς εκείνες τις νέες μειώσεις στις συντάξεις με τις οποίες, τάχα, «διαφωνούν»;
Δύσκολη η επιλογή. Σε ποιόν να δοθεί, τελικά, το χρυσό μετάλλιο της θρασύτητας; Το αξίζει περισσότερο ο Τσίπρας; Το αξίζουν περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι υπόλοιποι; Μήπως θα έπρεπε να απονεμηθεί εξ ημισείας σε όλους τους;
Δύσκολη η απόφαση. Μέχρι να δεήσει ο λαός (ο μόνος αρμόδιος δικαιοκρίτης) να την εκδώσει, ας πάρουμε την… βοήθεια του Ελύτη. Αυτά γράφονταν στο «Άξιον Εστί» πριν από 55 χρόνια:
«Δεν μπορώ,
η αγχόνη τα δέντρα μου εξουθένωσε
και τα μάτια μαυρίζουν.
Δεν αντέχω
και τα σταυροδρόμια που ήξερα έγιναν αδιέξοδα.
Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκούν.
Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν.
Σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς
κοπροκρατούν το μέλλον»
Κώστας Νίτσος

Υστερόγραφο:

Χτες, σε ηλικία 95 ετών, ο δημοσιογράφος που όπως έλεγε η ΕΣΗΕΑ στην εκδήλωση προς τιμήν του τον περασμένο Μάρτη «έρχεται από τον κόσμο και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης», ο Κώστας Νίτσος, έφυγε από τη ζωή.
Έφυγε πλήρης ημερών, έζησε πλήρης αγώνων και δίδαξε πλήρη αξιοπρέπεια.
Καλό ταξίδι δάσκαλε.

iskra
(Δευτ.30/11/15-09:25)

H ΕΕ ΧΑΪΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ  ΠΕΤΑΕΙ... ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κλέψει την παράσταση στη χθεσινή σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, αν και όχι με τρόπο που θα κολάκευε τον ίδιο και τη χώρα που εκπροσωπεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί σήμερα στα ρεπορτάζ πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης για τη σύνοδο των Βρυξελλών, χάρη στις απίθανες ακροβασίες του στο... Twitter! Το BBC χαρακτήρισε “επικοινωνιακή τραγωδία” το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό δηκτικό σχόλιο προς τον Τούρκο ομόλογό του για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους - “ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας” - για να υποχρεωθεί να το διαγράψει στη συνέχεια, ύστερα από την αντίδραση του Αχμέτ Νταβούτογλου, αφήνοντας στη θέση του κάποια αγαπησιάρικα ευχολόγια περί ειλικρίνειας και καλών σχέσεων μεταξύ γειτόνων. Ο εστί μεθερμηνευόμενον: γράψαμε μια σαχλαμαρίτσα στο Twitter, να περνάει η ώρα, μην την παίρνετε και πολύ στα σοβαρά...  

Εντυπωσιάζει, αλλά δεν ξενίζει η ελαφρότητα με την οποία συμπεριφέρεται σε τόσο σοβαρά θέματα μια ηγεσία χωρίς πολιτικό έρμα, που έχει συνηθίσει να θυσιάζει την ουσία για χάρη της επικοινωνίας - για να τα θαλασσώσει, τελικά, και σ' αυτό το πεδίο. Η κυβέρνηση της Ελλάδας, μιας χώρας που υφίσταται σε σχεδόν καθημερινή βάση παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία, όφειλε από την πρώτη στιγμή να εκφράσει, με μετρημένο και επίσημο τρόπο, την ανησυχία της, καταδικάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, όπως έπραξε η κυβέρνηση της Κύπρου. Αντί γι αυτό, επέλεξε τη σιωπή. Στη συνέχεια, προσπάθησε να ψελλίσει κάτι τι, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, μέσω... Twitter, με κάθε άλλο παρά σοβαρό τρόπο: οι πάντες γνωρίζουν ότι ουδείς “νευρικός” ή “ψύχραιμος” πιλότος παίρνει τη βαρύτατη απόφαση της κατάρριψης αεροσκάφους ξένης χώρας και ότι τη σχετική εντολή τη δίνει η ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση, η αυτολογοκρισία του κ. Τσίπρα, μετά από την αντίδραση της Άγκυρας, εξέθεσε διεθνώς την κυβέρνηση και τη χώρα.  

Το επικοινωνιακό ναυάγιο του πρωθυπουργού κατάφερε, όμως, να συγκαλύψει το πραγματικό, πολιτικό ναυάγιο της ελληνικής πλευράς στη χθεσινή σύνοδο κορυφής. Εκμεταλλευόμενη τον πανικό των Ευρωπαίων απέναντι στην προσφυγική κρίση, που απειλεί να διαλύσει τη συνθήκη Σέγκεν, η Τουρκία κατάφερε να πάρει το 90% των όσων ζητούσε: 3 δισ. ευρώ (σε πρώτη δόση) οικονομική βοήθεια, κατάργηση της βίζας μέχρι το φθινόπωρο του 2016, άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς δέσμευση για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κι όλα αυτά, έναντι ρητορικών υποσχέσεων, αμφίβολης πρακτικής αξίας, για αυστηρότερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα, που επωμίζεται μεγάλο βάρος από το προσφυγικό κύμα, δεν εξασφάλισε την παραμικρή στήριξη, ενώ μόλις προ ολίγων ημερών, η Γαλλία κατάφερε να γίνει δεκτό το αίτημά της για χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου στην περίπτωσή της, επικαλούμενη έκτακτες ανάγκες στο πεδίο της ασφάλειας λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.  

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το “ναι σε όλα” τα αιτήματα της Τουρκίας, χωρίς τον παραμικρό όρο ή αντάλλαγμα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος αποτελεί “στρατηγική επιλογή” της Ελλάδας. “Εμείς ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία”, είπε χαρακτηριστικά, χειροκροτώντας εκ των υστέρων την άρση του ελληνικού βέτο από τους Κ. Σημίτη-Γ. Παπανδρέου, “τώρα ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της”. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζεται σε απόλυτη συνέχεια με τον πρωθυπουργό του “ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”: απέναντι στους “νευρικούς πιλότους” της Άγκυρας, οι πιλότοι-“ζεν” της Αθήνας θεωρούν ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ακολουθώντας τον αυτόματο πιλότο του ΝΑΤΟ. Βαυκαλίζονται δε ότι η “ευρωπαϊκή πορεία” της Τουρκίας είναι η εγγύηση για τη δημοκρατία στο εσωτερικό της και για θετικές εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις και στο Κυπριακό.  

Φρούδες ελπίδες. Η “ευρωπαϊκή πορεία” της Τουρκίας δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να γίνει “σουλτάνος”, να κλείσει στη φυλακή δημοσιογράφους, Κούρδους και άλλους πολιτικούς αντιπάλους του, ούτε απέφερε την παραμικρή, θετική αλλαγή στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Άλλωστε, οι πάντες γνωρίζουν ότι ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία εννοούν, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, να δεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ε.Ε. - κάτι που θα απέρριπτε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους. Ας αφήσουμε που ούτε ο Ερντογάν και η κυρίαρχη μερίδα των τουρκικών ελίτ φλέγεται για κάτι τέτοιο. Ακόμη και ο ένθερμος θιασώτης της “ευρωπαϊκής πορείας” της Τουρκίας, Κ. Σημίτης, ανέκρουσε πρύμναν εδώ και κάμποσο καιρό, για να υιοθετήσει την, πιο κοντινή στις επιδιώξεις του Βερολίνου, γραμμή της “ειδικής σχέσης” Τουρκίας-Ε.Ε. ως υποκατάστατο της πλήρους ένταξης. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να σηκώσει τη σημαία που εγκατέλειψε στον κάλαθο των απορριμάτων το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για το μοναδικό κρούσμα...

 
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015
İSKRA
 

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Το μεγάλο παζάρι της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό
Τα ανταλλάγματα

Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμετ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Άγκυρα -αφού, αναμένεται και συνέχεια- αλλά, υπό προϋποθέσεις.

Όσο για τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, ο τρόπος που θα δοθούν τα 3 δις θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Κατά τα λοιπά, συμφωνήθηκε -επίσης, υπό προϋποθέσεις- η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ δόθηκε η υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτά είναι συνοπτικά τα ανταλλάγματα που αναμένεται να πάρει απόψε η Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί με Ε.Ε. στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, οφείλει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρώπη να παίρνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια.


Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, οι 28 δεσμεύονται ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ένα διαπραγματευτικό κεφάλαια, ενώ την άνοιξη του 2016 θα εξεταστεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, τα οποία δεν κατανομάζονται, χωρίς ωστόσο, να θεωρείται δεδομένη η τελική στάση των κρατών μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο προβλέπει καταγραφή των προσφύγων στο έδαφός της και τη χορήγηση των κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων (αναφορά στα hotspots).

TVXS - TV Χωρίς Σύνορα
Η γαλλική κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις και οι δρόμοι γέμισαν… διαδηλωτές

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν το εύναυσμα στην κυβέρνηση Βαλς, υπό την αιγίδα και του Φρανσουά Ολάντ, για την καθιέρωση ενός στρατοκρατούμενου και ασυνομοκρατούμενου καθεστώτος, το οποίο θα ισχύει για τους επόμενους 3 μήνες, με το δικαίωμα μάλιστα παράτασης για άλλους τρεις, σύμφωνα με ψήφισμα της γαλλικής βουλής.

Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε οποιαδήποτε διαδήλωση η μεγάλη συγκέντρωση ατόμων σε δημόσιους χώρους, ενώ παραχωρήθηκαν στους κατασταλτικούς μηχανισμούς υπερεξουσίες, όπως για παράδειγμα η σύλληψη και η κράτηση χωρίς εισαγγελική εντολή. Ενδεικτική της τροπής που έχει λάβει η κατάσταση, είναι η θέση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία προειδοποιεί ότι όποτε λήφθησαν παρόμοια μέτρα, υπό την κάλυψη καθεστώτος «εκτάκτου ανάγκης» ή και λόγω «εθνικής ασφάλειας», αυτά παγιώθηκαν και αποτέλεσαν προπομπό άλλων αντιδημοκρατικών εξελίξεων
Στα πλαίσια αυτά είχε απαγορευτεί και η μεγάλη συγκέντρωση-διαδήλωση με αφορμή τη Σύνοδο για το Κλίμα, στις 29 Νοεμβρίου, στην οποία καλούσαν φορείς, συλλογικότητες και συνδικάτα.

Πάντως οι κάτοικοι του Παρισιού είχαν άλλη άποψη σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των διαδηλώσεων, καθώς απάντησαν μαζικά με… διαδήλωση. Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russia Today, πολύς κόσμος κατέβηκε στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας αντιδρώντας τόσο στα μέτρα καταστολής όσο και δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. 
Η πορεία ξεκίνησε από τη Βαστίλλη με προορισμό την «Πλατεία Δημοκρατίας», συναντώντας όμως στο δρόμο ισχυρή αστυνομική δύναμη, χωρίς να λείψουν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Χτυπήματα και peper spray ήταν η αντίδραση της αστυνομίας ενάντια στους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Πηγή: diktiospartakos.blogspot.gr

Ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, Ελτσί, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ 

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους λαούς της Τουρκίας η δολοφονία του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ Ταχίρ Ελτσί.

Σε μια σειρά πόλης της Τουρκίας –Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Ακυρα, Ντιαμπακίρ κ.α- χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στους δρόμους με συνθήματα όπως «το Κράτος εγκληματίας θα λογοδοτήσει», «Δεν μπορείτε  να μας σκοτώσετε όλους», «ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος». Αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής με χημικά και αντλίες νερού.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κάνει λόγο για «πολιτική δολοφονία» ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υπέθεσε ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες: «Η μία ήταν οι δράστες να δολοφόνησαν, μετά τη συμπλοκή τον Ελτσί, η δεύτερη να μπλέχτηκε στα διασταυρούμενα πυρά», αφού  στην περιοχή σημειώνονταν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων, λίγο πριν τον θανάσιμο τραυματισμό του Ελτσί. 

Κοινή διαπίστωση είναι πάντως αυτή στην οποία αναφέρετε στο δημιούργημα του ο γνωστός σκιτσογράφος Latuff . Ηθικός αυτουργός της δολοφονίας είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη διαδήλωση: “Έξω η Frontex από τον Πειραιά”



Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28/11, στα γραφεία της Frontex στον Πειραιά, έπειτα από κάλεσμα του Συντονισμού Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές λέσχες, συλλογικότητες αντιφασιστικές οργανώσεις, η αντιπολεμική διεθνιστική κίνηση, η ΚΕΕΡΦΑ κ.ά.
Μερικά από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν στη διαδήλωση ήταν:

«Έξω η Frontex από τον Πειραιά, ανοίξτε τα σύνορα για την προσφυγιά»,
«Δε φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία, φταίει το κεφάλαιο και η εργοδοσία»,
«οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν»
Κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους: Καλοστημένη προβοκάτσια της Τουρκίας

Του Σεϊτ Αλντογάν


Με την δικαιολογία της παραβίασης του εναέριου χώρου της χώρας, Τούρκικες ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρώσικο μαχητικό, (χρησιμοποιώντας πύραυλο αέρος-αέρος από τουρκικό F-16), ενέργεια που εξόργισε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν κάτι που εκδηλώθηκε από την δήλωση του τελευταίου ότι «μαχαιρωθήκαμε πισώπλατα απ’ τους συνεργάτες των τρομοκρατών».
Η τοποθέτηση αυτή είναι απολύτως συμβατή με την ομιλία που είχε κάνει πρόσφατα στους G20 και είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι προσφέρει βοήθεια στο ΙSIS.

Η δυναμική παρέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή έχει αλλάξει την ισορροπία, που υπήρχε.
Αμερική και ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι απ’ την παρέμβαση της Ρωσίας γι’ αυτό το λόγο επιθυμούσαν  να συσφίξουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Ο λόγος απλός. Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης καθώς και των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει είναι η μόνη χώρα που μπορεί να δώσει δυναμικό παρόν.  Όπως όμως είναι γνωστό η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σχετικά με τη Συρία, το Κουρδικό κ.α δεν ταυτιζόταν πάντα με τις απόψεις της Ουάσιγκτον. Οι τριβές της Αγκυρας με την Αμερική σε μια σειρά ζητήματα είναι υπαρκτές.

Σήμερα το Τουρκικό καθεστώς έχει εκφράσει έντονα την ενόχληση και την αντίδραση του για την Ρωσική παρέμβαση σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Τώρα προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ η κατάρρευση του ρωσικού αεροπλάνου έγινε με εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος σε ομιλία του στην Αγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αντιδράσει εάν ο εναέριος χώρος της παραβιάζεται συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Είναι φανερό ότι η κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους και τα όσα ακολούθησαν (έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες κατόπιν τουρκικού αιτήματος, κάλεσμα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για να ενημερώσει τους πρεσβευτές των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας και Βρετανίας) για τις εξελίξεις κλπ) δείχνουν ότι η τουρκική στρατιωτική αυτή ενέργεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία καλοστημένη προβοκάτσια της Τουρκίας για να φέρει την Αμερική και το ΝΑΤΟ σε μία δυναμική αντιπαράθεση με την Ρωσία ώστε  να επωφεληθεί η ίδια. Δηλ. προσπαθεί να μεταθέσει το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μεταξύ Ρωσίας – Αμερική, ΝΑΤΟ, Δύση.  

Το Τουρκικό καθεστώς προχώρησε σε μια πολύ ριψοκίνδυνη ενέργεια που τα αποτελέσματα της θα τα δούμε σύντομα. Προς το παρόν πάντως έχουμε όλα τα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία, με παρότρυνση της κυβέρνησή τους, να ακυρώνουν τα ταξίδια τους στην Τουρκία, κάτι που θα της φέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα, στην γείτονα χώρα, αφού ολόκληρες περιοχές της ζουν απ’ τον ρωσικό τουρισμό, ενώ Τσετσένοι και Ασαντ τάχτηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ των θέσεων της Μόσχας.

Εδώ να συμπληρώσουμε κάτι ουσιαστικό Η παρέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή ήδη έχει φέρει αποτελέσματα και οι δυνάμεις του ISIS δέχονται συνεχώς μεγάλα πλήγματα. Αυτό σημαίνει πως πέφτει στο κενό και η πολιτική της Τουρκίας που έχει επενδύσει στο ISIS. Το χρησιμοποιεί στρατιωτικά για να υλοποιεί την πολιτική και τις επιδιώξεις της στην περιοχή, ενώ παράλληλα  η Τουρκία βοηθάει οικονομικά τους τζιχαντιστές αγοράζοντας απ’ αυτούς πετρέλαια, όπως κατάγγειλε σήμερα ο Πούτιν. (Αναλυτικά στο βίντεο που παραθέτουμε)

Ολοκληρώνοντας να υπογραμμίσουμε ότι η Αμερική ήδη δήλωσε ότι δεν έχει σχέση με το γεγονός. Ταυτόχρονα είναι φανερό ότι στο ζήτημα της Συρίας η Αμερική είναι σε πολλά πράγματα αντίθετη με την Τουρκία. Όπως η συνεργασία με τους Κούρδους και η απόρριψη του τουρκικού αιτήματος για ζώνη ασφαλείας. 
Οι συγκυρίες φαίνεται πως δεν επιτρέπουν μία μετωπική σύγκρουση της Ρωσίας – ΝΑΤΟ, Αμερική, Δύση. Όμως αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι οι τριβές δεν θα είναι πιο έντονες από κει και πέρα. Οι σχέσεις της Αμερικής και της Ρωσίας θα επηρεαστούν απ’ αυτό το γεγονός και οι δύο μεριές θα προσπαθήσουν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίρνει όλο και περισσότερο επικίνδυνες διαστάσεις.
                             Η Ευρωπαϊκή «11η Σεπτέμβρη»

Αγώνας για ειρήνη και ελευθερία, ενάντια σε ιμπεριαλισμό, ΕΕ, κεφάλαιο

Γιάννης Ελαφρός

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ» – ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την ΕΕ και το κεφάλαιο
Είναι φανερό πως το μακελειό στο Παρίσι από το αντιδραστικό ISIS γυρίζει μια νέα σελίδα στην πολιτική κατάσταση και την πολιτική ατμόσφαιρα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη στη χώρα που η αστική δημοκρατία κατακτήθηκε με μια αυθεντική λαϊκή επανάσταση, το κοινοβούλιο συναίνεσε (με ελάχιστες διαφοροποιήσεις) στην κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το επόμενο τρίμηνο. Στην πραγματικότητα, το κράτος έκτακτης ανάγκης έρχεται για να μείνει και να μετατραπεί σε μόνιμο καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.
Η επόμενη μέρα λοιπόν της 13ης Νοέμβρη 2015, ή της ευρωπαϊκής «11ης Σεπτέμβρη» φέρνει καταρχήν τη συντονισμένη προώθηση ενός νέου αυταρχικού πλαισίου σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερο, την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία και αλλού.

Τρίτο, την ύψωση ακόμα πιο απροσπέλαστων εθνικών και ευρωπαϊκών «τειχών» απέναντι στα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών, παρότι βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των τζιχαντιστών που έχουν κτυπήσει στην Ευρώπη έχουν μεγαλώσει σε ευρωπαϊκές χώρες.
Τέταρτο, το ξεδίπλωμα μιας πολύπλευρης ιδεολογικής επίθεσης και κατεργασίας, όπου όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενωθούν απέναντι στους ισλαμιστές, ο δυτικός κόσμος του φιλελευθερισμού ή του χριστιανισμού (αναλόγως ή σε συνδυασμό) αντιπαρατίθεται στο αντιδραστικό Ισλάμ.
Πέμπτο, προωθείται η συναίνεση του αστικού πολιτικού προσωπικού και στρέφεται προς τα δεξιά – ακροδεξιά ολόκληρη η σφαίρα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν δημιουργεί μόνο τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά –όπως έχει δείξει και η ιστορία- συνοδεύεται από πολιτικές μεταλλάξεις, αυταρχισμό και αντιδραστικοποίηση σε όλη την γραμμή, κλιμάκωση των πολέμων, μεγάλη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανάφλεξη όλου του κουβαριού των αντιθέσεων, που έρχονται στο προσκήνιο με τη φρίκη των νεκρών αμάχων στη Συρία, των πνιγμένων στο Αιγαίο και των δολοφονημένων στο Παρίσι, στην Βηρυτό.

Το είχαμε δει και στην Ελλάδα αυτό με το αντιδραστικό και άθλιο καθεστώς της Επιτροπείας που έχουν επιβάλλει τα μνημόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα αποκτά ευρύτερη διάσταση.
Η σύγχρονη αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά πρέπει να παρέμβει άμεσα σε αυτά τα πεδία, να εντάξει συνεκτικά τα σύγχρονα προβλήματα της δημοκρατίας, της ειρήνης, το νέο «εθνικό ζήτημα» (δηλαδή την κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας και του δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν για την τύχη τους, αποτινάζοντας από πάνω τους τα δεσμά της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών), στο συνολικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Γιατί αυτά τα προβλήματα δεν έρχονται ως κατάλοιπα παλιότερων εποχών, ως «άλυτα αστικοδημοκρατικά προβλήματα» όπως εκτιμούσε παλιότερα το παραδοσιακό κομμουνιστικό κίνημα (που οδηγούσε στη θεωρία των σταδίων και της συμμαχίας με την προοδευτική αστική τάξη), αλλά αναβλύζουν με νέα ορμή και περιεχόμενο από την σημερινή δομική καπιταλιστική κρίση και την αντιδραστική πορεία του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Για παράδειγμα, το καθεστώς της Επιτροπείας και της υποθηκευμένης δημοκρατίας στα υπερχρεωμένα κράτη της Ε.Ε., αλλά και συνολικά η υπεροχή των ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ηγεμονεύουν τα συμφέροντα των κυρίαρχων καπιταλιστικών κρατών και των πολυεθνικών πολυκλαδικών μονοπωλίων, σε βάρος των όποιων εκφράσεων της λαϊκής κυριαρχίας (π.χ. αναίρεση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του Ιούλη). Ή το σύγχρονο ξαναμοίρασμα των αγορών, των εδαφών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ροών, στο έδαφος της κρίσης.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν επαρκούν απαντήσεις που εδράζονται στην θεωρία της εξάρτησης, στη διεκδίκηση γενικά της εθνικής ανεξαρτησίας (εκτός βεβαίως εκείνων των λαών που διεκδικούν ανεξάρτητη κρατική συγκρότηση, καθώς η τυπική ανεξαρτησία στα υπόλοιπα κράτη υπάρχει, αυτό που απουσιάζει είναι η ανεξαρτησία και η δυνατότητα επιβολής των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων) ή στην υπεράσπιση και αναπόληση μιας καθαρής αστικής δημοκρατίας, που ποτέ δεν υπήρχε.

Ούτε από την άλλη η διαρκής υποτίμηση αυτών των πλευρών, είτε στο όνομα ενός καθαρού ταξικού αγώνα που δήθεν διεξάγεται μόνο στο πεδίο των κοινωνικο-οικονομικών δικαιωμάτων, είτε ενός αφηρημένου αντικαπιταλιστικού διεθνισμού, που θεωρεί κάθε αναφορά σε «εθνικά ζητήματα» και σε αγώνα για δημοκρατία λάθος, αδυνατώντας τελικά να τα αντιμετωπίσει από αντικαπιταλιστική, ταξική, αντιιμπεριαλιστική και διεθνιστική σκοπιά. Αδυνατώντας να κατανοήσει την εκρηκτική και ανατρεπτική δυνατότητα που κρύβουν. Και παραδίνοντάς τα είτε στην εθνικιστική αντίδραση είτε στην ενσωματωμένη Αριστερά.
«Είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό κίνημα και η Αριστερά να συνδυάσουν την πάλη για την απελευθέρωση από τους δυνάστες και επικυρίαρχους των λαών, από τα δεσμά του χρέους και της ΕΕ, για λαϊκή κυριαρχία, δηλαδή για το δικαίωμα του ‘’έθνους των εργαζομένων’’ να αποφασίζει για τις τύχες του, με την μάχη για την κοινωνική απελευθέρωση, σε αντιπαράθεση με την αστική τάξη της χώρας μας, τον ιμπεριαλισμό, τον κοσμοπολιτισμό και τον εθνικισμό», γράφαμε στις Θέσεις για το 3ο συνέδριο του ΝΑΡ.
Αλληλεγγύη με τους λαούς που αγωνίζονται

ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

Είμαστε όλοι «Γάλλοι» ή «Ευρωπαίοι»; Μπορεί η πάλη των τάξεων να κρυφτεί κάτω από το μαγικό χαλί της «επίθεσης από Ανατολή»; Ειδικά όταν τα οικονομικά πυρά κεφαλαίου και ΕΕ είναι τόσο φονικά και η διαρκής και καθημερινή τρομοκρατία της ανεργίας και της φτώχειας σαρώνει; Όχι βέβαια, δεν είμαστε με τον Ολάντ και την Φρόντεξ, με την Μέρκελ και τις ληστρικές ευρωπαϊκές πολυεθνικές, με τα γαλλικά, αμερικανικά και ρωσικά βομβαρδιστικά και τον ιμπεριαλισμό που κουβαλούν στα φτερά τους. Είμαστε με τον γαλλικό λαό που θρηνεί τους νεκρούς του, με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, με τον κόσμο που ανοίγει την αγκαλιά του στους πρόσφυγες, με τους λαούς στην Μέση Ανατολή που πλήττονται από τον πόλεμο και την βαρβαρότητα, με όσους αγωνίζονται για την απελευθέρωση.

Σήμερα απαιτείται αγώνας για ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις του, που παντού και πάντα έκαναν τα πράγματα χειρότερα (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Μάλι κλπ.).

Για ελευθερίες και δικαιώματα, για υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκτός από την μνημονιακή βαρβαρότητα γίνεται συνώνυμο της αντιδημοκρατικής κατάστασης πολιορκίας και μιας σύγχρονης ψηφιακής επικράτειας του Μεγάλου Αδελφού, που οδηγεί στην έξαρση του ρατσισμού και στην επώαση του φασισμού. Η ιμπεριαλιστική ΕΕ γίνεται συνώνυμη και του πολέμου, ειδικά μετά την ενεργοποίηση του άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την κοινή πολεμική στρατιωτική αντίδραση. Η έξοδος από το ΝΑΤΟ, τον ευρωστρατό και την ΕΕ αποτελούν όρους για την ειρήνη και την ελευθερία, συμβολή σε μια νέα συνεργασία των λαών της πολύπαθης περιοχής.

Είμαστε απέναντι στις αρπακτικές αστικές τάξεις της περιοχής και τα αντιδραστικά καθεστώτα: Άσαντ, Τουρκία, αραβικές μοναρχίες και βεβαίως το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ. Παλεύουμε ενάντια στην κυβέρνηση και την αστική τάξη στην Ελλάδα.
Συμβάλλουμε σε ένα κίνημα και σε μια σύγχρονη κομμουνιστική Αριστερά που προωθεί τη διεθνιστική συνεργασία, όπως έγινε με τις αποστολές αλληλεγγύης σε Ουκρανία και Τουρκία – Κουρδιστάν και πρέπει να συνεχιστεί στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού δικτύου στην περιοχή.

ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμπορεύεται με την κυρίαρχη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα των προσφύγων και της μετανάστευσης, της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της κατάστασης στη Συρία. Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται συχνά θετικά στην «μετριοπάθεια» της Μέρκελ και του Γιουνκέρ, αντιπαραθέτοντάς την στους φασίζοντες εθνικιστές της Ανατολικής Ευρώπης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα είπε «ναι» στα αντιδραστικά μέτρα που αποφάσισαν προχθές οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ και στη δυνατότητα πολεμικής συνδρομής των κρατών μελών της ΕΕ με όποια μέσα κρίνουν, που ζήτησε η Γαλλία. Ταυτόχρονα, συνεχίζει και αναπτύσσει τον επικίνδυνο πολεμικό άξονα με το Ισραήλ. Και μπορεί να έσπευσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας να δηλώσει πως η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιο πολύτιμη και ουσιαστική η συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων μέσω της βάσης της Σούδας και των άλλων διευκολύνσεων. Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος έχει προσφέρει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ 3-4 ακόμα βάσεις.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ο Α. Τσίπρας επισκέφτηκε την Τουρκία για να μεταφέρει την γραμμή Βρυξελών – Βερολίνου για το προσφυγικό, ζητώντας κέντρα ελέγχου και διαλογής προσφύγων στην Τουρκία. Εισέπραξε ένα κατηγορηματικό «όχι» από Νταβούτογλου και Ερντογάν και κατάφερε να μετατρέψει το προσφυγικό σε διμερές πρόβλημα Ελλάδας – Τουρκίας. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Δ. Αβραμόπουλου και το Βερολίνο θέτουν έντονα το θέμα του «καλύτερου ελέγχου» των ελληνικών συνόρων, είτε με ενίσχυση της Φρόντεξ, είτε με εγκατάσταση επιπλέον ευρωπαϊκής δύναμης, είτε με «καλύτερη και στενότερη συνεργασία» ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. Είτε με όλα μαζί. Προετοιμάζουν δηλαδή για σφράγισμα των συνόρων (ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες) και οδηγούν σε πιθανές νέες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα.
Ακόμα, το σφράγισμα του περάσματος των Δυτικών Βαλκανίων -και με την κατασκευή φράκτη από την ΠΓΔΜ- ενισχύει την απειλή να μετατραπεί η Ελλάδα σε φυλακή μεταναστών και προσφύγων.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα
                                       ΠΡΙΝ, 22/11/2015

Δολοφονία Κούρδου διανοούμενου και συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Του Σεϊτ Αλντογάν

Να ξεδιπλώσουμε αναλυτικά το ιστορικό που είχε σαν κατάληξη να οδηγηθούν δυο δημοσιογράφοι της Τζουμχουριετ στην φυλακή.

Στις 19 Γενάρη 2014 τρεις νταλίκες προχωρούν στο δρόμο Αντανα – Τζέϊχαν Καθώς πλησιάζουν τα σύνορα της Συρίας δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής σταματούν τις νταλίκες και ειδοποιούν τους οδηγούς ότι έχουν εντολή εισαγγελέα να κάνουν έρευνα για να διαπιστώσουν τι μεταφέρουν.

Γίνεται διαπληκτισμός και  εκνευρισμένοι οδηγοί και συνοδηγοί των οχημάτων προβάλλουν αντιρρήσεις για τον έλεγχο ισχυριζόμενοι ότι οι ένστολοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν έλεγχο. Οι επικεφαλής της στρατοχωροφυλακής επιμένουν. Σαν ύστατο επιχείρημα για να μην γίνει έλεγχος οι υπεύθυνοι των οχημάτων επικαλούνται ότι εκτελούν αποστολή της ΜΙΤ (Μυστική Υπηρεσία της Τουρκίας).

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να σημειώσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Ερντογάν είχε κηρύξει πόλεμο ενάντια στο Κουρδικό κίνημα, στις οργανώσεις της αριστεράς καθώς και στα αντιπολιτευόμενα συνδικάτα και ΜΜΕ, Επίσης είχε ανοίξει μέτωπο με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού που θεωρούσε ότι άνηκαν στην κλίκα του άσπονδου πολιτικού εχθρού του Φετουλάχ Γκιουλέν. Σ’ αυτούς χρέωνε και τους επικεφαλής της στρατοχωροφυλακής που σταμάτησαν για έλεγχο το κομβόι με τις νταλίκες..

Να σημειώσουμε επίσης ότι τέτοιες αποστολές υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα με την κυβέρνηση του Ερντογάν να υποστηρίζει ότι οι νταλίκες μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό προς τα «αδέλφια Τουρκουμάνους».

Αυτό δεν μπορούσε να γίνει πιστευτό αφού υπήρχαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και μάλιστα με φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποδείκνυε ότι η «ανθρωπιστική βοήθεια» ήταν ένα πρόσχημα ώστε το καθεστώς της Αγκυρας να εξοπλίζει τους ισλαμοφασίστες του ISIS και να τους προσφέρει κάθε είδους εφόδια.   

Το αποκορύφωμα ήρθε στις 29 Μάη του 2015. Η παραδοσιακή εφημερίδα των «αριστερών» Κεμαλιστων Τζουμχουριέτ  κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Να τα όπλα που λένε ότι δεν υπάρχουν» με πολλές σχετικές φωτογραφίες. Στις οποίες απεικονιζόταν  μεγάλα ξύλινα κιβώτια που περιείχαν αντιαρματικά και σύγχρονος βαρύς πολεμικός εξοπλισμός.

Η κυβέρνηση μετά την αρχική της αμηχανία δηλώνει ότι οι νταλίκες ανήκουν στην Τουρκική ΚΥΠ και εκτελούν μυστική αποστολή του κράτους. Κατηγόρησαν μάλιστα τον γενικό διευθυντή της Τζουμχουριέτ σαν πράκτορα ξένων δυνάμεων γιατί «γνωστοποίησε μυστικά του κράτους». Επίσης ο έξαλλος ο Ερντογκάν δηλώνει στα ΜΜΕ ότι θα λογοδοτήσει ο υπεύθυνος της εφημερίδας, γ αυτή του την ενέργεια.. Ταυτόχρονα είχαν συλληφθεί αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν πάρει μέρος στον έλεγχο στις νταλίκες. Την ίδια στιγμή με εισαγγελική εντολή απαγορεύτηκε κάθε σχετικό δημοσίευμα.


Η κατάληξη της ιστορίας ήρθε προχτές. Ο διευθυντής της Τζουμχουριέτ Τζαν Ντουνταρ και ο συντάκτης της εφημερίδας στην Αγκυρα Ερντεμ Γκουλ προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι γνωστοποίησαν «εθνικά μυστικά». 

Οι δυο δημοσιογράφοι πριν οδηγηθούν στην φυλακή δήλωσαν ότι δεν τρομοκρατούνται από την αυταρχικότητα της κυβέρνησης  και δεν θα διστάζουν να γράφουν ότι το επίσημο κράτος είναι συνεργάτης τρομοκρατών και παρανομεί. 

Είναι πασιφανές ότι μετά τις τελευταίες εκλογές ο Ερντογάν έχει ανοίξει μέτωπο σε όσους θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους και η φυλάκιση των δυο δημοσιογράφων κινείται σ αυτή την κατεύθυνση.

Μα σημειώσουμε επίσης ότι αυτός η κρατική καταστολή του τουρκικού καθεστώτος και ειδικά με το τελευταίο συμβάν έχει δημιουργήσει ποίκιλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και διεθνώς.


Υ.Γ. Την στιγμή που γραφόταν αυτές οι γραμμές από τη εφημερίδα Εβρενσέλ  έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Ντιαρμπακίρ Tahir Elçi δολοφονήθηκε. 


Προς το παρών δεν έχουν γίνει γνωστό ποιοι είναι οι δράστες, ούτε πώς ακριβώς έγινε η δολοφονία.

Να υπογραμμίσουμε ότι ο Tahir Elçi είναι γνωστός διανοούμενος και αγωνιστής στρατευμένος στο Κουρδικό κίνημα.

Όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτή την δολοφονία θα επανέλθουμε..

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΡΑ

Όπως είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, πρόσφατα στην Άγκυρα δολοφονήθηκαν πάνω από 100 αγωνιστές και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Το καθεστώς της Άγκυρας έχει ανοίξει πόλεμο ενάντια στους λαούς, εργάτες, εργαζόμενους και σε κάθε αντιπολίτευση.


Στην έκρηξη, το Κόμμα Εργασίας ΕΜΕΡ έχασε 16 μέλη και στελέχη του ενώ 57 τραυματίστηκαν σοβαρά. Πολλοί απ’ τους τραυματίες έχασαν σωματικά μέλη και θα χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία. Το ΕΜΕΡ οργανώνει οικονομική εξόρμηση γι’ αυτούς τους συντρόφους και καλεί σε αλληλεγγύη.

Ας δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, ατομικά είτε συλλογικά στους αγωνιστές.
Θάνατος στο φασισμό - Λευτεριά στο λαό

Κίνημα Κούρδων και Τούρκων εργαζομένων και πολιτικών προσφύγων

Εθνική Τράπεζα                                                       
GR 5001101790000017961132309
 Εξω οι ιμπεριαλιστές από την περιοχή. 

Χτες ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφτηκε από την Τουρκία στα σύνορα της Συρίας. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο το οποίο βομβάρδιζε τους Τουρκμένους, παραβίασε για 17 δευτερόλεπτα τον εναέριο τουρκικό χώρο.


Η ευαισθησία της Τουρκίας δεν έχει καμιά σχέση με τους Τουρκμένους. Μέχρι πρόσφατα στο Ιράκ όταν οι Τουρκμένοι  δεχόταν δολοφονικές επιθέσεις από τον ISIS  και οι μαχητές του άρπαζαν τις γυναίκες τους για δούλες, το καθεστώς της Αγκυρας δεν προχωρούσε σε καμιά ενέργεια.

Ο φόβος της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι όταν απ’  αυτές της περιοχές φύγει το ISIS θα επικρατήσουν Κουρδικές δυνάμεις και προσκείμενες στον Ασαντ. Η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις στα σύνορα της γιατί δεν θέλει να κοπεί η επαφή της με το ISIS και άλλες Ισλαμικές  οργανώσεις  

 Η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους κλιμακώνει την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας στην διαμάχη για το ποιος θα επικρατήσει στην περιοχή. Μια διαμάχη που έχει καθαρά ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα.

Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα αντιδραστικά καθεστώτα να σταματήσουν να επεμβαίνουν στο Ιράκ  στην Συρία καθώς και στις υπόλοιπες χώρες.  Ολες οι ξένες δυνάμεις να φύγουν απ την περιοχή και να τερματιστούν όλες οι βοήθειες κάθε μορφής που δίνονται στους τζιχαντιστές. 

Τις τελευταίες δεκαετίες και λόγο των πολέμων στην Μέση Ανατολή έχουν σκοτωθεί εκατομμύρια άνθρωποι, άλλοι τόσοι έχουν μεταναστεύσει, πόλεις και πολιτιστικές κληρονομιές έχουν καταστραφεί, ενώ επικρατεί φτώχια και η πείνα στους λαούς της περιοχής. Και όλα αυτά σαν συνέπεια των ιμπεριαλιστικών επεκτατικών πολέμων.
 

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ολοι οι ξένοι στρατιώτες να αποχωρήσουν από την περιοχή και να σταματήσει η τροφοδοσία στους τζιχαντιστές. 

Ολοι οι λαοί να υψώσουν την σημαία του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους συνεργάτες τους.

Εξω από την Μέση ανατολή οι ιμπεριαλιστικές και  αντιδραστικές δυνάμεις

                                               Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ)
Ανακοίνωση του ΕΜΕΡ για τη μαζική δολοφονία στην Άγκυρα

Στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα δολοφονήθηκαν δεκάδες αγωνιστές και υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες.

Όποιος και να πραγματοποίησε αυτή τη δολοφονία, πίσω του είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του. Δεν διστάζουν να ανοίξουν πόλεμο στο λαό για τη συνέχιση της εξουσίας τους. Στις 5 Ιούνη στο Ντιγιάρμπακιρ, και στις 20 Ιούλη στο Σουρούτς είχαν πραγματοποιηθεί παρόμοιες δολοφονίες όπου αποδείχτηκε ότι πίσω απ’ αυτές ήταν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση, ο Ερντογάν. Σκοπός τους είναι να επικρατεί τρομοκρατία πάνω απ’ την εργατική τάξη και τους λαούς μας για να συνεχίσουν την κυριαρχία τους. Γι’ αυτό, ο αγώνας που διεξάγεται σήμερα ενάντια στην κυβέρνηση και τα ανάκτορα του Ερντογάν είναι ένας αγώνας για το μέλλον της χώρας μας.



Ο στόχος της φασιστικής τρομοκρατίας και των προβοκατσιών είναι όλοι οι λαοί και οι εργαζόμενοι.
Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του πολέμου εδώ και καιρό επιμένουν να υποστηρίζουν το ISISNusra. Απ’ την άλλη μεριά, σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους και αύξησαν την τρομοκρατία, όπως επιθέσεις στις κουρδικές περιοχές, απαγόρευση της κυκλοφορίας, δολοφονίες κ.α. συνεχίζοντας έτσι την τρομοκρατία. Οι κούρδοι που ζητάνε ισότητα, οι δυνάμεις που ζητούν δημοκρατία, τα συνδικάτα, ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν απεργίες για τα δικαιώματά τους, με λίγα λόγια όλος ο λαός, είναι στόχος. Οι επιθέσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο ως επιθέσεις των κρατικών δυνάμεων αλλά ευλογούν και τις επιθέσεις των ισλαμιστών. Είναι γνωστό ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες προμήθευαν με όπλα το ISIS.

Σήμερα είναι μέρα αγώνων και πρέπει να μετατρέψουμε όλες τις πλατείες και τους δρόμους σε χώρους αγώνα.

Βρισκόμαστε σ’ ένα σταυροδρόμι. Ή θα παραδοθούμε σ’ αυτό τον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση ή θα υψώσουμε τη σημαία του αγώνα.

Για να σταματήσουμε τη φασιστική τρομοκρατία και την προβοκάτσια και να ανατρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή κυβέρνηση πρέπει να ενώσουμε τη δύναμή μας. Σε κάθε εργοστάσιο, κάθε χώρος δουλειάς, κάθε συνοικία πρέπει να ανυψωθεί ο αγώνας.
Γενική απεργία, γενική αντίσταση

                                          Κόμμα Εργασίας EMEP