Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Νέες συλλήψεις για την «Εργκένεγκον»

Σε νέο μπαράζ συλλήψεων προχώρησε χτες η τουρκική αστυνομία, με την κατηγορία της συμμετοχής στην υπερεθνικιστική οργάνωση Εργκένεγκον, η οποία φέρεται να είχε ως στόχο την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χτες, ακόμα 20 άνθρωποι συνελήφθησαν μεταξύ των οποίων απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία στρατιωτικοί, σε επιχειρήσεις σκούπα της τουρκικής αστυνομίας, που διενεργήθηκαν σε οκτώ πόλεις ενώ έπεται συνέχεια.


Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 200 «ύποπτοι» στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, κ.ά., που εμφανίζονται με θέσεις αντίθετες προς την κυβέρνηση Ερντογάν και οι θέσεις τους δικαιολογούν την κατάταξή τους σε επίδοξους πραξικοπηματίες, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απλά εξολοθρεύει τους εχθρούς της».

Η υπόθεση Εργκένεγκον έχει λειτουργήσει και ως αποπροσανατολιστικό εργαλείο πρώτης γραμμής, καθώς εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας στον τουρκικό λαό, συσπειρώνοντας τον γύρω από την κυβέρνηση και αποτρέποντας αντιδράσεις απέναντι σε αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται και καλύπτονται από το θόρυβο του «ενδεχόμενου πραξικοπήματος»...

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Συνεχίζεται η διαμάχη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι», στην υπόθεση της διαμάχης της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του τουρκικού στρατού στη χώρα, με σαφή στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού και την ευκολότερη χειραγώγησή του στο φανατισμό, μακριά από τα πραγματικά του προβλήματα. Οπως δημοσιοποιήθηκε, ένας ακόμα στρατηγός και ένας εισαγγελέας κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση που είχε στόχο να δυσφημίσει το κυβερνών κόμμα και να προετοιμάσει στρατιωτικό πραξικόπημα. Το νέο κατηγορητήριο με αφορμή την ίδια συνωμοσιολογία της Εργκένεγκον συντάχθηκε στην πόλη Ερζιντζάν και εμπλέκει στην υπόθεση 12 ακόμα άτομα.

Στο κατηγορητήριο της Ερζιντζάν κατονομάζει τον στρατηγό Σαλντιράν Βερκ ως επικεφαλής τοπικής οργάνωσης της Εργκένεγκον και τον εισαγγελέα Ιλχάν Τζιχανέρ, ως τον κύριο συνεργό, παραπέμποντάς τους με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται ακόμα οκτώ στρατιωτικοί και τρία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ). Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, οι ύποπτοι επρόκειτο να «δυσφημίσουν» με ναρκωτικά, όπλα και παράνομα έγγραφα την ισλαμική σέχτα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που πρόσκειται στο ΑΚΡ, με στόχο τελικά την αποδυνάμωση και ανατροπή της κυβέρνησης. Σχέδιο το οποίο περιλαμβανόταν σε έγγραφο που φέρεται να είχε συντάξει ο αξιωματικός του Ναυτικού Ντουρσούν Τσιτσέκ στην Αγκυρα, το οποίο έφερε την υπογραφή του.

Στο πλαίσιο των σκοπιμοτήτων που επιχειρούν να εξυπηρετήσουν οι αποκαλύψεις, ο τουρκικός στρατός σε έγγραφό του ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κατηγορίες για συμμετοχή κάποιων στελεχών του σε ενδεχόμενες ραδιουργίες με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της χώρας.