Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία

Πρόσφατα η υπουργός εξωτερικών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον πραγματοποίησε μία επίσκεψη στην Κων/πολη.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε ότι η Αμερική χρειάζεται την Τουρκία καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς συμμάχους της. Επίσης ανάφερε το ζήτημα Ιράκ-Παλαιστίνη, κουρδικό ζήτημα, κατοχή στο Ιράκ και την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Φυσικά όλα αυτά δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως δεν ήταν τυχαία και η ανακοίνωσή της ότι τον Απρίλιο ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία.
Φαίνεται πως η Αμερική θα χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως το μακρύ της χέρι στην Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Και όχι μόνο αυτό. Ζητάει απ’ την Τουρκία να πιέσει το Ιράν, να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο Αφγανιστάν και όταν αποσύρουν τη δύναμή τους απ’ το Ιράκ η Τουρκία να αποτελεί δύναμη «σταθερότητας» στην περιοχή.
Όπως τονίσαμε λοιπόν δεν είναι τυχαία η πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα σε μία ισλαμική χώρα. Πριν ακόμα πάει ο Ομπάμα στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι την ώρα της απόσυρσης των στρατευμάτων η Αμερική μπορεί να χρησιμοποιήσει το τουρκικό έδαφος. Και ήδη τα ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει να χειροκροτούν τον Ομπάμα ως σωτήρα αλλά και αρχιτέκτονα στις νέες σχέσεις Τουρκίας και Αμερικής.
Στην Μέση Ανατολή η κατάσταση είναι φανερή. Το καζάνι βράζει. Οι λαοί της Αμερικής αντιδρούν στις εισβολές. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα μεταξύ αραβικών εθνών και Ισραήλ. Αραγε ποιός θα μπορούσε να παίξει καλύτερο ρόλο στην περιοχή;
Να υπενθυμίσουμε πως πριν μερικά χρόνια ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού είχε κάνει μία πρόταση προς τις αρχές της Τουρκίας: «Η καλύτερη εξαγωγή που μπορείτε να κάνετε είναι ο στρατός σας». Δεν χρειάζεται καθόλου σχόλιο.Μαζί με την ανακοίνωση της επίσκεψης του Ομπάμα ανακοινώθηκε απ’ τους ηγέτες των κούρδων του Ιράκ, συγκεκριμένα απ’ τον πρόεδρο του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί μία κουρδική συνδιάσκεψη στο Ιράκ, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των κούρδων απ’ τα τέσσερα κομμάτια, δηλ. Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία. Αμέσως ύστερα απ’ αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπνουλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ιράκ. Ο Ταλαμπανί δήλωσε: ή το ΡΚΚ θα αφήσει τα όπλα ή θα φύγει απ’ το Ιράκ.Φαίνεται λοιπόν ότι στην επίσκεψη του Ομπάμα θα συζητηθεί πολύ το κουρδικό ζήτημα και είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές δηλώσεις γύρω απ’ αυτό. Όπως αναμένεται στην συνδιάσκεψη να βγει και μια απόφαση η οποία να καλεί το ΡΚΚ να αφήσει τα όπλα και οι μαχητές του να παραδοθούν. Και αυτό το κάλεσμα να υποστηριχτεί δυναμικά απ’ την Αμερική και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που να δεχτούν και οι τουρκικές κυρίαρχες τάξεις.
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν παραδέχεται και δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της αυτόνομης κουρδικής περιοχής. Δεν θα είναι καθόλου έκπληξη, εάν το επόμενο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση της Τουρκίας προχωρήσει στην αναγνώρισή του και λύσει το κουρδικό πρόβλημα μαζί με τους κούρδους ηγέτες στο Ιράκ. Με αυτό το σχέδιο θα αφοπλιστούν οι κούρδοι της Τουρκίας αλλά θα είναι και ευχαριστημένη η τουρκική κυβέρνηση γιατί αυτή η λύση θα είναι μέσα στο πλαίσιο του συστήματος. Φυσικά μπορεί αυτή την πολιτική να ακολουθήσουν αμνηστία, διάφορες προπαγάνδες γύρω απ’ την τουρκική δημοκρατία, ότι η Τουρκία είναι πια δημοκρατική χώρα κ.λπ. κ.λπ.
Όμως αυτό το σχέδιο δεν θα πιάσει γιατί ο αγώνας των κούρδων της Τουρκίας για τα εθνικά και δημοκρατικά δικαιώματα δεν χωράει μέσα στο πλαίσιο των σχεδίων των κυρίαρχων. Αυτό απέδειξε και το κουρδικό Νεβρόζ που γιορτάστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΝΑΤΟ, ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Συμπληρώνονται 60 χρόνια απ’ την ίδρυση του ΝΑΤΟ (9 Απρίλη 1949). Ιδρύθηκε ως μία επιθετική πολυεθνική οργάνωση του καπιταλισμού και θα πραγματοποιηθούν διάφορες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Διαμαρτυρίες και διάφορες εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στην Τουρκία. Ας ρίξουμε μία ματιά στις σχέσεις του ΝΑΤΟ ως διεθνή στρατιωτική δύναμη και της Τουρκίας και στο ζήτημα των βάσεων που χρησιμοποιήθηκαν απ’ τους δυτικούς ιμπεριαλιστές ενάντια στους λαούς, στις λαϊκές δημοκρατίες και στον σοσιαλισμό.

Όπως είναι γνωστό η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1952. Στην ίδρυση της «Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», στο 3ο, 4ο, και 5ο άρθρο αναφέρεται ότι αν τα κράτη-μέλη δεχτούν επιθέσεις θα υπάρξει «κοινή άμυνα». Οι κυρίαρχες τάξεις βασιζόμενες σ’ αυτό οδήγησαν την Τουρκία σ’ αυτή τη συμμαχία. Φυσικά η «κοινή άμυνα» ακουγόταν με ενδιαφέρον, όμως, ο κύριος σκοπός έκρυβε ένα σωρό παγίδες και μυστικά των κυρίαρχων.

Το 1950 η κυβέρνηση Αντναν Μεντερέζ, έστειλε μία στρατιωτική δύναμη 5.000 στρατιωτών στην Κορέα για να πολεμήσουν δίπλα στους αμερικάνους και την Νότια Κορέα. Απ’ αυτή την κίνηση η τουρκική κυβέρνηση περίμενε ως αντάλλαγμα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των ιμπεριαλιστών, στις 17 Οκτωβρίου 1951 με ένα πρωτόκολλο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ελλάδα. Δηλ. η Τουρκία στις 18 Φλεβάρη 1952 έγινε επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ ήταν ένα αποτέλεσμα των συνθηκών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, και ήταν μία συμμαχία που εξέφραζε την στρατιωτική πολιτική των δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών. Η Τουρκία μπήκε στο ΝΑΤΟ μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Η τουρκική εξωτερική πολιτική (φυσικά με αντανάκλαση και στην εσωτερική πολιτική) προσδιορίστηκε απ’ την στρατιωτική πολιτική της στρατηγικής του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία μαζί με αυτή την εξέλιξη αναλάμβανε ένα σωρό ρόλο για διάφορα ζητήματα όπως προέβλεπε η Αμερική και η κοντινότερη σύμμαχός της η Αγγλία. Η πολιτική και στρατιωτική στρατηγική της Τουρκίας μαζί με το ΝΑΤΟ είχε ποια στόχο τις λαϊκές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και τη σοσιαλιστική Σοβιετική Ενωση. Ηταν, μαζί με το Ιράν, μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ μέσα στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο «πράσινη ζώνη» ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Η νοτιοανατολική δύναμη του ΝΑΤΟ εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Φυσικά αυτό έδειχνε το μέγεθος του ρόλου που είχε αναλάβει η Τουρκία. Η Αμερική μέσω του ΝΑΤΟ εξασφάλισε την πυρηνική και υπόλοιπη στρατιωτική δύναμή της στην Ευρώπη, εντός και εκτός συμμαχίας. Χρησιμοποίησε τη γη αυτών των χωρών στις επιθέσεις που έκανε ενάντια στους άλλους λαούς. Μετά την ένταξη της Τουρκίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τα σύνορα και οι στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ επεκτάθηκαν ως τα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης.

Μετά από 7 μήνες απ’ την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ (8 Σεπτέμβρη 1952) εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη η βάση της δύναμης ξηράς του ΝΑΤΟ (LANDSOUTHEAST). Ο επικεφαλής της δύναμης ήταν αμερικάνος στρατηγός. Επειτα η βάση δυναμώθηκε από γάλλους, άγγλους και ιταλούς στρατιώτες.

Η Τουρκία στις 10 Μαρτίου 1954 υπόγραψε τη συμφωνία του «καθεστώτος των νατοϊκών δυνάμεων» η οποία έδινε τη δυνατότητα στην Αμερική να δημιουργήσει βάσεις στην Τουρκία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις.

Το 1966 οι δορυφορικές και επικοινωνιακές εγκαταστάσεις που ανήκαν στο ΝΑΤΟ έφτασαν τις 112. Ο αριθμός όσο περνούσαν τα χρόνια αυξήθηκε. Σ’ αυτές τις βάσεις κάνει κουμάντο το ΝΑΤΟ και οι τουρκικές αρχές χωρίς την άδεια του ΝΑΤΟ και της Αμερικής απαγορεύεται να μπουν σ’ αυτές τις βάσεις. Μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικής υπογράφηκε άλλη μία συμφωνία το 1976 η «συνεργασία και άμυνα Τουρκίας και Αμερικής» που εξασφάλιζε τη χρήση αυτών των εγκαταστάσεων απ’ την Αμερική. Το 1980 μαζί με τη χούντα των στρατιωτικών στις 12 Σεπτέμβρη η συμφωνία «οικονομική συνεργασία και άμυνα» έδινε τη δυνατότητα στην Αμερική οι στρατιωτικές βάσεις να χρησιμοποιηθούν επί 5 χρόνια στο όνομα του ΝΑΤΟ απ’ την Αμερική. Αυτή η συμφωνία υλοποιείται μέχρι σήμερα και οι βάσεις χρησιμοποιούνται απ’ την Αμερική με όλους τους σκοπούς.

Οι νατοϊκές και αμερικάνικες βάσεις στο τουρκικό έδαφος αυξήθηκαν με το χρόνο και εξελίχθηκαν τεχνικά. Εχουν τεράστιες απειλητικές δυνάμεις σ’ αυτές τις βάσεις. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται για αμερικάνικες αεροπορικές επιθέσεις. Επαιξαν σημαντικό ρόλο στις επιθέσεις που γίνανε στις χώρες της περιοχής όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση που βρίσκεται στο Τσίγκλι της Σμύρνης είναι η παλαιότερη βάση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Η βάση αυτή παίρνει εντολές απ’ τη βάση της Αμερικής που βρίσκεται στην Ευρώπη (USAFE). Σύμφωνα με πληροφορίες σ’ αυτή τη βάση βρίσκονται 42 βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν τα συστήματα πυραύλων I-HAWK και Roland. Στις 11 Αυγούστου του 2004 στο στρατηγείο LANDSOUTHEAST μεταφέρθηκε απ’ τη Νάπολη στη Σμύρνη. Ενώ στις 1η Γενάρη του 2006 και η 16η αεροπορική δύναμη της Αμερικής μεταφέρθηκε απ’ τη γερμανική πόλη Ramstein σ’ αυτή τη βάση. Σε κάθε γωνιά «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» της Τουρκίας χρησιμοποιούνται απ’ το ΝΑΤΟ και την Αμερική στις επιθέσεις.

Η βάση Σίλε έχει φτιαχτεί ως χώρος εκτόξευσης πυραύλων Στίγκερ. Ενώ στη βάση του Ικόνιου βρίσκονται τα AWACS. Στο Μπαλίκεσιρ στην 9η αεροπορική βάση υπάρχουν έξι ράμπες για πυραύλους vault. Στη Μούγλα ναυτική βάση Αξαζ, Αγκυρα – Αχλατλίμπελ, Αμάσια-Μερζίφον, Μπάρτιν, Τσανάκαλε, Ντιάρμπακιρ-Πριντσλικ, Εσκισεχίρ, Σμύρνη-Μπορνόβα, Ισμίτ, Κιουτάχια, Λουλεμπουργκάζ, Σίβας-Σάρκισλα, Ισκεντερούμ, Ορντου-Περσέμπε, Ρίζε-Παζάρ, Ερζουρουμ, και το Μάρντιν υπάρχουν ενοποιημένες αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ (CAOC6). Σε μία μερίδα αυτών των βάσεων – όπως Ιντζιρλίκ – υπάρχουν πυρηνικά όπλα. Όλα αυτά δείχνουν το μέγεθος του κινδύνου που έχουν να αντιμετωπίσουν οι λαοί της Τουρκίας και οι μειονότητες.

Α. Τζιχάν Σοϊλού
Το κείμενο αυτό πάρθηκε απ’ την ημερήσια εφημερίδα Evrensel (19/03/2009)

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ NEWROZ

Η κουρδική γιορτή NEWROZ που εδώ και πολλά χρόνια γιορτάζεται ως μέρα αγώνα για την ελευθερία και δημοκρατία γιορτάστηκε και φέτος με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις γίνανε στις κουρδικές πόλεις όπως Ντιάρμπακιρ, Βάν. Σε αυτές τις πόλεις οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές που είναι το σύμβολο της γιορτής και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση του Ερντογάν αλλά και την επίσημη τουρκική πολιτική για το κουρδικό ζήτημα.

Επίσης μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στην Κων/πολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Αδανα κ.α. Οι κούρδοι και τούρκοι εργαζόμενοι ένωσαν τη φωνή τους και για άλλη μία φορά ζήτησαν τη λύση του κουρδικού ζητήματος. Φυσικά σ’ αυτές τις πόλεις η γιορτή μετατράπηκε σε γιορτή αδελφοσύνης και συμπαράστασης των λαών.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν μερικά χρόνια η επίσημη πολιτική της Τουρκίας για το NEWROZ ήταν τελείως απαγορευτική και αρνητική. Όμως όσο περνούσαν τα χρόνια και όσο υιοθετούνταν η κουρδική γιορτή απ’ τον κουρδικό λαό και γινόταν όλο και περισσότερο μαζικότερη, τότε, η κυβέρνηση και οι στρατηγοί υποστήριξαν ότι το NEWROZ δεν είναι κουρδική γιορτή αλλά μία γιορτή που γιορτάζεται απ’ τους τουρκόφωνους λαούς της Ασίας. Και έτσι εδώ και μερικά χρόνια στην Τουρκία το NEWROZ γιορτάζεται και επίσημα με τη συμμετοχή των κρατικών αρχών, όπως του Τατζικιστάν, Κιργιζιστάν, Αζερμπαϊτζάν κ.α. Οντως σ’ αυτές τις χώρες το NEWROZ γιορτάζεται ως γιορτή της Ανοιξης. Όμως η συγκεκριμένη γιορτή στο Κουρδιστάν γιορτάζεται ως μέρα αγώνα του κουρδικού λαού. Ωστόσο και η μυθολογία που υπάρχει γύρω απ’ αυτή την ονομασία επιβεβαιώνει ότι η γιορτή δημιουργήθηκε απ’ την εξέγερση των δούλων ενάντια στους τυράννους.

Όπως διαπιστώνεται και στη διπλανή φωτογραφία τα καραγκιοζιλίκια του καθεστώτος της Τουρκίας δεν έπιασαν και δεν προκαλούν καμία αίσθηση ούτε μέσα στον τουρκικό λαό.

Όπως παλιά έτσι και φέτος η κουρδική γιορτή σε διάφορες περιοχές του Κουρδιστάν δέχθηκε τη φασιστική επίθεση του κράτους. Βασανίστηκαν διαδηλωτές μέσα στους δρόμους, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, σε όλο το Κουρδιστάν και στην Τουρκία επικράτησαν συνθήκες κρατικής τρομοκρατίας. Όμως όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου τίποτα δεν μπορούσε να εμποδίσει τη γιορτή αυτή, να είναι για άλλη μία φορά εφιάλτης για το τουρκικό καθεστώς.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Γενικευμένη αστυνομοκρατία

Η γενικευμένη αστυνομοκρατία, στην Τουρκία, η απόλυτη συνεργασία κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών το μόνο που έχει κατορθώσει είναι να δημιουργήσει καινούργιες φυλακές, για να χωρέσουν οι συλληφθέντες, ενώ παράλληλα οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις να αποκτήσουν πιο δυναμικά και μαζικά χαρακτηριστικά.

Τα όσα συνέβησαν στην Πόλη Εσκισεχίρ στο πανεπιστήμιο «Ανατολή» είναι ενδεικτικά.
Μια ομάδα Τούρκων μπάτσων «προστάτευε» ένα τσούρμο παρακρατικών-φασιστοειδών για να μοιράσουν εθνικιστικές προκηρύξεις στον χώρο του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές όμως δεν κώλωσαν στην πρόκληση και τους επιτέθηκαν.

Αν και οι παρακρατικοί ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και ρόπαλα αν και οι μπάτσοι έπνιξαν τον χώρο με χημικά υπήρξε μάχη σώμα με σώμα.

Μπορεί να υπήρξαν δεκάδες συλλήψεις, να έγιναν μέσα στα αστυνομικά τμήματα άγριοι ξυλοδαρμοί στους φοιτητές που είχαν συλληφθεί, το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν τρομοκράτησε τους φοιτητές αλλά τους ατσάλωσε στην μάχη που δίνουν ενάντια στο σύστημα και τους μηχανισμούς καταστολής του.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Η 60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΤΟ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ


Στις 4 Απρίλη στην Κων/πολη θα πραγματοποιηθεί μία συγκέντρωση και πορεία για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Μέσα στην οργανωτική επιτροπή παίρνουν μέρος το Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ), το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το Κόμμα Ελευθερίας και Συμπαράστασης, το Λαϊκό Μέτωπο, η Συνομοσπονδία του Συνδικάτου των Δημοσίων Υπαλλήλων και πολλά τριτοβάθμια συνδικάτα. Την συγκέντρωση υποστηρίζουν σωματεία συγγραφέων, Συνομοσπονδία DISK και η πλατφόρμα των εργατικών συνδικάτων που ανήκουν στην Ομοσπονδία TURK-IS, το σωματείο γιατρών, το συνδικάτο Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων. Επίσης πάρα πολλοί διανοούμενοι ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους. Παρακάτω δημοσιεύουμε την προκήρυξη της οργανωτικής επιτροπής που μοιράστηκε πλατιά σε όλη την Τουρκία.

Η 60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΤΟ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ


Πριν από 60 χρόνια δημιουργήθηκε η εγκληματική οργάνωση των ιμπεριαλιστών. Η Τουρκία έγινε μέλος το 1952. Με ποιό αντάλλαγμα;
Στείλανε στην Κορέα χιλιάδες άτομα τα οποία δολοφονήθηκαν. Ύστερα απ’ αυτή την πράξη το ΝΑΤΟ αποφάσισε να κάνει μέλος και την Τουρκία.
60 χρόνια γίνονται αιτία για δάκρυα και αίμα. Και στις 4 Απριλίου θα γιορτάσουν την ιστορία τους που είναι γεμάτη με γενοκτονίες και πολέμους.

Το ΝΑΤΟ είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας των τελευταίων 100 χρόνων. Όπου έβαλε πόδι γίνανε και γίνονται πόλεμοι, καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αδικίες, δολοφονίες, εισβολές… Σε πάρα πολλές χώρες προς το συμφέρον των ιμπεριαλιστών οργάνωσαν τη χούντα, ανέδειξαν κυβερνήσεις που έπαιξαν το ρόλο του προτεκτοράτου.

Το ΝΑΤΟ είναι δολοφόνοι των λαών και συνεχίζει να δολοφονεί σε όλο τον κόσμο. Στα Βαλκάνια για να ετοιμάσουν το έδαφος στις στρατιωτικές επεμβάσεις προκάλεσαν εθνικιστικούς πολέμους. 35.000 αεροπορικές επιθέσεις είχαν γίνει στην Γιουγκοσλαβία. Δεν αναγνώρισαν καμία συμφωνία και διεθνές δίκαιο, ανατίναξαν τα νοσοκομεία, γέφυρες, καταυλισμούς, σπίτια και σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους, τραυμάτισαν άλλους τόσους και παραπάνω. Στο Αφγανιστάν σκότωσαν 10.000 ανθρώπους απ’ τους οποίους πάρα πολλά παιδιά.

Η ιστορία του ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο βαμμένη με το αίμα των λαών αλλά είναι και μία σκοτεινή οργάνωση. Στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δημιούργησαν παρακρατικές οργανώσεις οι οποίες πραγματοποίησαν αμέτρητες δολοφονίες και προβοκάτσια ενάντια στους λαούς. Στη χώρα μας, απ’ τα Σεπτεμβριανά (ο τελευταίος μαζικός διωγμός των ελλήνων απ’ την Τουρκία-μεταφραστής) έως τα γεγονότα στο Γκαζί (πριν μερικά χρόνια σε μία διαδήλωση στην περιοχή της Κων/πολης είχαν δολοφονηθεί δεκάδες διαδηλωτές-μεταφραστής). Για όλες αυτές τις δολοφονίες και τα εγκλήματα είναι υπεύθυνο το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ και οι οργανώσεις που δημιουργήθηκαν απ’ το ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΓΙΑΤΙ:


- Το ΝΑΤΟ είναι μία εγκληματική οργάνωση
- Το ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο νομιμοποιεί στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και υλοποιεί τα σχέδιά τους
- Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν πηγή αντιδημοκρατικών επιθέσεων και καταπάτηση όλων των δικαιωμάτων, βασανιστήρια και κάθε είδους πίεση
- Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός της ζωής και του περιβάλλοντος
- Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ με αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες κατασπαράζουν τον πλούτο των χωρών. Βάζουν φραγμούς στην πρόνοια και καταργούν τα δικαιώματα.
- Το ΝΑΤΟ είναι μία απειλή των λαών με τις στρατιωτικές βάσεις που έχει δημιουργήσει στις διάφορες χώρες
- Το ΝΑΤΟ είναι οργάνωση που υλοποιεί σχέδια της Αμερικής στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.
- Το ΝΑΤΟ σημαίνει πολέμους, θανάτους, πυρηνικά όπλα, βία, κίνδυνος, φτώχεια και εισβολές.
- Το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τις χούντες και τις παρακρατικές οργανώσεις.
- Το ΝΑΤΟ είναι μία εγκληματική δολοφονική και προβοκατόρικη οργάνωση ενάντια στους λαούς που δίνουν εθνικούς και ταξικούς απελευθερωτικούς αγώνες.
- Το ΝΑΤΟ προκαλεί εθνικισμό, ρατσισμό, εκμετάλλευση και καταπίεση.


Η Τουρκία στο Αφγανιστάν ήταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία στο Αφγανιστάν ανέλαβε την εργολαβία της Αμερικής και αποτελεί ένα κομμάτι στης εισβολής. Πρέπει να τερματιστεί αμέσως αυτή η πολιτική. Η πολιτική της Τουρκίας είναι συναινετική στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς. Η Τουρκία πρέπει αμέσως να φύγει απ’ το ΝΑΤΟ. Οι βάσεις να κλείσουν αμέσως.
Είναι καθήκον όλων των λαών, των εργατών και εργαζομένων να αγωνιστούν ενάντια στο ΝΑΤΟ. Όσο υπάρχει το ΝΑΤΟ θα υπάρχουν αίμα και δάκρυα.
Να ενωθούμε και να οργανωθούμε ενάντια στο ΝΑΤΟ. Ελάτε στις 4 Απρίλη στο Καντίκιοϊ να φωνάξουμε όλοι μαζί ενάντια σ’ αυτή την εγκληματική οργάνωση.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η κυβέρνηση Ερντογάν πριν τις δημοτικές εκλογές χρησιμοποιεί οποιοδήποτε τρόπο για να συντρίψει την λαϊκή αντιπολίτευση αλλά και τον αγώνα που γίνεται για τη δημοκρατία.

Ο Ερντογάν απ’ τη μία μεριά, ιδιαίτερα στις κουρδικές πόλεις, μοιράζει νταλίκες ολόκληρες με ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, κάρβουνα, ρύζι, και άλλα τρόφιμα για να μπορέσει να ξεγελάσει τον φτωχό κόσμο. Εκεί όμως που δεν μπορεί να ξεγελάσει χρησιμοποιεί τον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες, τις παρακρατικές οργανώσεις, και την αστυνομία.

Το τελευταίο κατόρθωμα του Ερντογάν είναι η επιχείρηση που έγινε σε Κων/πολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Αδανα, Χατάϊ και Μέρσιν. Συγκεκριμένα η αστυνομική επιχείρηση είχε στόχο τη νόμιμη οργάνωση Σοσιαλιστική Πλατφόρμα Εκμεταλλευόμενων (ESP). Σ’ αυτές τις πόλεις η αστυνομία μπήκε σε δεκάδες σπίτια και στην εφημερίδα Ατιλίμ που γινόταν τεχνικές εργασίες για τύπωμα. Προέβησαν σε 60 συλλήψεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολής του εισαγγελέα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Χατάϊ, Μουχσίν Τσομπάνογλου, ενώ στην εφημερίδα συλλήφθηκαν οι Φιγέν Γιουκσεκγκάν, Οντέρ Ονέρ, Μουραχέμ Ντεμίρκραν, Τσεκίν Ποϊράζ. Η αστυνομία κατέσχεσε όλους τους υπολογιστές, τους σκληρούς δίσκους, όλα τα CD, ακόμα και τις σημειώσεις που υπήρχαν για τα γεγονότα. Η αστυνομία στη συνέχεια έκανε έρευνα στο σπίτι του προέδρου του Συνδικάτου Λιμενεργατών Τζεμ Ντιτζ και κατέσχεσαν τον υπολογιστή του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία στις 5:30 η ώρα το πρωί μπήκε στα σπίτια ενώ δεν απάντησαν στην ερώτηση για ποιο λόγο γίνονται οι επιχειρήσεις, αρκέστηκαν δε να τονίσουν ότι η υπόθεση είναι μυστική και δεν μπορούμε να σας πούμε την αιτία.
Η δικηγόρος των συλληφθέντων Οζλέμ Γκιουμουστάς τόνισε ότι δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με κανέναν απ’ τους κατηγορούμενους.

Η συγκεκριμένη οργάνωση σε πολλές περιοχές και πόλεις υποστηρίζει τους υποψήφιους του κουρδικού κόμματος Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα (DTP). Σε διάφορες πόλεις του Κουρδιστάν και της Τουρκίας φαίνεται πως η αστυνομία προσπαθεί με φασιστικές μεθόδους να κυριαρχεί η τρομοκρατία. Ωστόσο δεν τυχαίο που την προεκλογική περίοδο αυξήθηκαν οι συλλήψεις και οι επιχειρήσεις σε όλη την Τουρκία και στο Κουρδιστάν.

Σεϊτ Αλντογάν
Ανταποκριτής της “Evrensel